De Poule de Bresse is het bekenste Frans ras, afkomstig van het Bresse gebied (Rhône-Alpes). De kip werd gefokt met fel rode kam, witte pluimen en blauw-grijze poten. Als je goed gelezen hebt herken je misschien de kleuren van de Franse vlag in de Poule de Bresse kip. Dat maakt deze kip dan ook een echte trots voor Frankrijk. Als de kip geslacht is heeft deze bijzonder fijn en zacht vlees, en heel rijk van smaak. Geen wonder dat het ras zeer geliefd is bj de bekendste restaurants.
Als fokkerij van de Poule de bresse worden er strenge eisen geëist. Zo mogen ze alleen in kleine bedrijven met een limiet van 500 stuks per bedrijf worden gehouden. Om al deze 500 bresse te houden dient men over een stal te beschikken van 50m² en een vrije uitloop van 5000², dit betekent dat iedere kip 10 m² tot zijn beschikking heeft. Ook worden de bresse kippen op het bedrijf zelf geslacht, dus geen honderden kilometers transport naar het slachthuis. Hierdoor hebben de kippen minder stress voor ze geslacht worden.
Kenmerken van de Poule de Bresse
Dit al eeuwen oude ras dankt zijn dubbele naam aan het feit dat de naam Bresse beschermd is. Alleen hoenders die aan bepaalde eisen voldoen, mogen onder deze naam commercieel verkocht worden. De Bresse is een heel bijzonder en heel oud kippenras. Het heeft niet voor niets model gestaan voor het symbool van Frankrijk; siert niet zijn beeltenis bijna elke kerktoren?
Geschiedenis
[content-egg-block template=offers_list next=3]
Het leefgebied van de Bresse is al meer dan 400 jaar een strook in het oosten van Frankrijk. Het gebied is zo’n 100 km lang en 40 km breed. In het noordoosten liggen de bergkammen van de Jura en in het zuidoosten de Alpen. Dit leefgebied, een stukje van een gebied dat al van oudsher “de Bourgogne” genoemd word, wordt in het oosten begrensd door de rivier de Saône en in het zuiden door de kleine waterloop Chaleronne. De grond is er heel vruchtbaar, en er is water genoeg. Liefhebbers van wijnen, weten dat die uit de weide omgeving gebotteld worden, ook wereldwijd bekend en geroemd zijn. Dit geld ook voor de poule de bresse, wie hem eenmaal geproefd heeft wilt niets anders meer. Dit zegt de lokale bevolking toch, en moet zeggen dat het inderdaad de beste kip is die ik al gegeten heb. Al voor het jaar 1500 kwamen hier landhoentype hoenders. De boeren hadden immers een sterk ruilmiddel, de goede bourgogne wijnen. De hoenders waren afkomstig uit verschillende landstreken en waren verwant aan de Middellandse zeerassen, de Brakel en Campinehoen. Later verkregen, vooral eind 19de eeuw, zijn er Brahma’s, Cochins en Lnagschan’s in gekruist. Zoveel zelfs dat het zuivere ras bijna verdwenen was. Gelukkig heeft men op tijd hun fout ingezien en is men weet met de oude bloedlijnen verder gegaan.
Voorkomen
De Poule de bresse is een kip die eruit ziet zoals je verwacht dat een kip eruit ziet. Een fiere rechte kam die bij hennen lichtjes aan de achterkant mag omvallen. Ze hebben een sierlijke staart en staan op een paar stevige niet te lange blauwe poten. Verder geen toeters of bellen. Vroeger was er altijd sprake van drie types.
- Het type Bresse van Louhans die wat minder zwaar is en vroeger alleen in het zwart voorkwam. Ze leggen ook de grootste eieren, volwassen hennen leggen eieren van minstens 65 gram.
- De witte kleurslag (Bresse van Beny-Marbox) is het best te vergelijken met de witte nuts Bresse die je nu regelmatig tegen komt in België. Deze zijn ±1 kg zwaarder en iets anders van type dan beschreven in de standaard.
- De zilverpel (Bresse van Bourg) die zit er wat type en gewicht net tussen in.
Het gewicht van de poulle de bresse, zoals in onze standaard omschreven is zit voor de hanen tussen 2,25 en 2,75 kg. De hennen wegen tussen 1,75 en 2,25 kg.
Voor foto’s van de overige types kunt u op de site van natuurlijker leven kijken.
Het nut
Als je een bewoner aan het woord laat, krijg je een loftuiting en zeker niet te kort. Ja de lokale bevolking is trots op hun kippen.
[content-egg-block template=offers_list next=3]
Het vlees is absoluut niet droog. Het is vast en stevig maar tegelijk mals en sappig. Een Bresse smelt op je tong met een fijne nasmaak van een parfum met nootjes. De knapperig gebraden korst moet je niet vergeten op te eten, want onder de huid zit een vetlaagje dat bij het braden vloeibaar wordt, zonder in het vlees te dringen. Ja, meneer, zonde om zoiets te laten liggen. Er zijn talloze manieren om een poulet de Bresse te bereiden, met groente of met wijn, ook paddestoelen combineren prachtig. Poule de Bresse, het lekkerste van het lekkerste
Als je iemand zoiets hoort zeggen krijg je trek.
Wat is her geheim vraag u zich waarschijnlijk af. Zou het de grondsoort of het water zijn, of is de Bresse zo’n speciaal ras? Kan het aan het voer liggen? We zullen een klein tipje van de sluier lichten. Voor het houden de poule de bresse is er een heel strenge reglementering. De Bresse is een beschermde merknaam en mag alleen zo heten als hij uit de Bresse streek komt. Ook moeten ze uit speciale broederijen geboren zijn. Ze moeten loslopend opgegroeid zijn op een boerderij die aan strenge eisen moet voldoen. De prijs die je betaald is dan ook niet te vergelijken met een supermarkt kip, net als de smaak overigens. Ik heb een site gevonden waar een kip 23,90 kost per kilo. Er word daar in de streek ook echt wel werk gemaakt van de opfok van de kuikens. De eerste 5 weken mogen ze binnen, daarna gaan ze naar buiten. Het voedsel bestaat dan naast gras ook uit allerlei kruiden maar ook wormen, slakken en insecten. Als bijvoer krijgen ze hoofdzakelijk granen, vooral veel maïs.
De hele organisatie is gevestigd in het centrum van de selectie van de hoenders van Bresse. Dit Centre de Sélection de la Volaille de Bresse vind je aan de Béchanne-01370 Saint Etienne du Bois. Hier worden allerlei onderzoeken gedaan, fokdieren geselecteerd, eieren uitgebroed enz.; dit is het hart van kippen-houdend Bresse. Alleen als je een opleiding gevolgd hebt aan de Landbouwkamer van Bresse kan je hier kuikens kopen. Toch zijn er mensen in Nederland en ook in België die wat kuikens hebben kunnen krijgen. Deze hoender zijn zeer vitaal en groeien snel. Op ongeveer 4 maanden zijn ze uitgegroeid. Wie ze los wilt laten lopen moet over een grote ruimte beschikken, want ze nemen een groot foeragegebied in.
Eieren
De poulle de Bresse legt voor een vleesras redelijk veel eieren en dikke, dit word dikwijls onderschat. Bij mijn poule de Bresse worden ongeveer 200-250 eieren per jaar gelegd. De eieren zij zeer groot en zuiver wit van schaal bij de originele Bresse kip. Al heeft de moderne nut-Bresse vaak licht bruin getinte eieren.
[content-egg-block template=offers_list next=3]
Broeden
Broeden gaat het beste met een broedmachine. Op 21 dagen zouden de kippen moeten uitkomen, al laat ik alle kippen eieren 2 dagen langer er in. Zo kunnen nakomers ook nog uitkomen. Langer dan 23 dagen wachten heeft geen zin, dan stijgt het percentage gehandicapte kuikens te hard. De poulle de Bresse heeft een ringmaar van 20 mm voor de hanen en 18 mm voor de hennen.
Wenst u broedeieren of kuikens kopen? Contacteer me dan.