|

Beste papegaaienvoer 2024, de ultieme voedingsgids voor papegaaien

Hier is mijn overzicht van beste papegaaienvoer in 2024.

[content-egg-block template=custom/cheapest_list]

[toc]

Wat maakt papegaaienvoer goed?

Het dieet van een papegaai moet uw vogel de juiste nutriënten geven. Het is belangrijk om uw papegaai een gevarieerd aanbod aan voedsel te geven. Het is ten zeerste aanbevolen om naast het kant-en-klaar voer ook veel variatie aan fruit en groenten te geven.

Eiwitten of Proteïnen

Eiwitten zijn macronutriënten die nodig zijn voor de algehele gezondheid. Een macronutriënt is een soort voedsel waar het lichaam veel van nodig heeft. Ze omvatten gezonde eiwitten, gezonde koolhydraten en vetzuren.

Ze zijn samengesteld uit aminozuren. Er zijn 20 verschillende aminozuren, waarvan sommige door het lichaam worden aangemaakt en andere die worden geleverd via de voeding. Eiwittekort kan leiden tot gewichtsverlies, problemen met de immuniteit, veranderingen in de celstructuur en slechte bevedering.

Hoewel het begrijpen van eiwitten ingewikkeld kan zijn, moeten vogelbezitters gewoon weten welke hoeveelheid eiwit ze in hun papegaaien-dieet moeten opnemen. Natuurlijk is dit variabel, afhankelijk van de soort, de leeftijd van de vogel en zijn reproductieve status, maar het is meestal tussen de 10 – 24%.

Papegaaien die veel zaden in hun dieet krijgen, kunnen een behoorlijke hoeveelheid eiwit krijgen, maar vaak met te veel vet voor de algehele gezondheid van de vogel. Obesitas bij papegaaien is een grote zorg en, net als bij andere diersoorten, is het potentieel verlammend en/of dodelijk. Het kan een beetje lastig zijn om de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen in een dieet met veel fruit en groenten. 

Tegelijkertijd kan een eiwittekort in het dieet ervoor zorgen dat de vogel aanzienlijk meer voedsel eet dan hij nodig heeft om voldoende eiwitten binnen te krijgen, waardoor het risico op obesitas nog groter wordt. Een overbelasting van eiwitten en vet kan ook een hormoonstoot veroorzaken. Met andere woorden, hij komt in de stemming om te paren – en wordt geïrriteerd en vertoont moeilijk gedrag totdat de hormonen afsterven.

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat niet alle eiwitten gelijk zijn gemaakt. Dat wil zeggen, er zijn veel verschillende soorten eiwitten en aminozuren, en vogels hebben er nogal wat nodig om gezond te zijn. Het is onmogelijk om eiwitten uit één enkele bron te halen en toch op de lange termijn gezond te zijn. Papegaaien halen eiwitten uit noten, zaden, sommige soorten fruit en groenten en zuivelproducten zoals yoghurt. De allerbelangrijkste variatie in het dieet van de vogel, plus een goed samengestelde korrel, zullen alle verschillende soorten eiwitten leveren die de vogel nodig heeft.

Eiwit biedt onder andere de bouwstenen voor spieren en weefsel. Onvoldoende eiwit kan de spierspanning van de vogel beïnvloeden en op zijn beurt het vermogen om te vliegen, goed neer te strijken of zelfs zijn eetbewegingen te coördineren. Langdurige eiwittekorten kunnen leiden tot ernstigere problemen, zoals orgaandysfunctie en volledig falen.

Eiwit levert meer calorieën dan de meeste andere componenten van het dieet van een vogel samen. Calorieën zijn belangrijk omdat ze uw vogel de energie geven die hij nodig heeft om een ​​gezond activiteitenniveau te behouden. Lage calorieën kunnen ervoor zorgen dat een papegaai gewicht verliest en zijn dagelijkse activiteiten aanzienlijk vermindert, wat op zijn beurt de mentale stimulatie ernstig beïnvloedt. Zonder voldoende stimulatie zal de papegaai zich vervelen en uiteindelijk depressief worden.

De meeste, zo niet alle, eiwitbehoeften van uw vogel kunnen afkomstig zijn van planten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zijn onder andere gekiemde bonen, peulvruchten, granen, noten en zaden. Maak er een gewoonte van om te kiemen en te weken en voeg variatie toe aan deze voedingsmiddelen. Het serveren van een verscheidenheid aan eiwitbronnen helpt ervoor te zorgen dat uw vogel de juiste en geen zuren krijgt die hij nodig heeft. Dit is waar Budai’s kookboek van onschatbare waarde is!

Mineralen

Uw vogel heeft ook verschillende soorten mineralen nodig om een ​​lang en gezond leven te leiden. Deze mineralen omvatten calcium, koper, jodium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, selenium en zink.

Calcium is van cruciaal belang voor papegaaien

Er sterven elke dag meer vogels aan calciumtekort dan vrijwel elk ander voedingsprobleem. Calcium zorgt voor de structuur van de botten en snavel van een vogel, evenals voor het bindweefsel en de structuur van hun veren. Omdat de botten van papegaaien dichter zijn dan de meeste andere vogelsoorten, hebben ze aanzienlijk meer opneembaar calcium nodig. 

Calcium vereist vitamine D3 en magnesium om op de juiste manier te worden gesynthetiseerd. Calcium is niet alleen cruciaal voor essentiële lichaamsstructuren, het speelt ook een cruciale rol bij stemmingsstabilisatie. Te veel of te weinig calcium kan ervoor zorgen dat een papegaai een hoge mate van angst ervaart, een bekende oorzaak van het plukken van papegaaienveren.

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen “opneembaar” en “niet-opneembaar” calcium in het dieet van uw vogel. Het is waar dat donkere bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en raapstelen een mooie calciumbelasting bevatten die perfect lijkt om uw vogel te voorzien van zijn dagelijkse dosis van deze essentiële voedingsstof. Helaas bevatten veel op planten gebaseerde vormen van calcium ook oxaalzuur en andere dergelijke oxalaten. Dit is een groot probleem omdat oxalaten calcium binden, waardoor het niet door het lichaam van de vogel kan worden gebruikt.

Dit betekent niet dat u uw vogel geen bladgroenten moet voeren. In feite bevatten die groenten een heleboel andere vitamines en voedingsstoffen die de papegaai nodig heeft voor een langdurige gezondheid. Wat het wel betekent, is dat u de dagelijkse calciumbehoefte van uw vogel moet begrijpen en ervoor moet zorgen dat uw verpakte voedsel hierin voorziet of dat u andere vormen van calcium aanbiedt. 

Karnemelk en yoghurt bieden beide papegaaiveilige, opneembare vormen van calcium. Evenzo is een goed samengesteld voedsel van cruciaal belang, omdat te veel calcium nierfalen kan veroorzaken. Vogels die jong zijn, in de rui zijn of aan de leg zijn, hebben een hogere calciumbehoefte dan de meeste volwassen vogels. Overleg altijd met uw vogeldierenarts wanneer u een calciumsupplement aan uw vogel toedient.

Hoewel de papegaai wat calcium kan krijgen van het knabbelen van cuttlebone en calciumblokken, is het niet zo smakelijk of zo betrouwbaar als bijvoorbeeld het calciumgehalte in Harrison’s Adult Lifetime of High Potency Formula. Vaak is het belangrijkste voordeel van hele calciumblokken en cuttlebone dat ze de snavel van de papegaai vermalen om hem op een gezonde lengte te houden. Het is niet ongebruikelijk dat vogels deze blokken calcium graag knarsen of schrapen, maar ze dan op de bodem van de kooi laten vallen zonder enig voordeel voor de interne calciumspiegels.

Calciumtekort gaat gepaard met een hele reeks vreselijke bijwerkingen. Helaas, tegen de tijd dat deze effecten echt merkbaar zijn bij uw vogel, kan deze al ernstige schade hebben opgelopen door dit voedingstekort. Symptomen kunnen beginnen met nervositeit, verentrekken en ander relatief klein gedrag. 

Daarna kan de vogel lusteloos worden, afvallen, dan orgaanfalen en verlies van cognitieve functie ervaren. Daarom is het zo belangrijk om aandacht te besteden aan het normale gewicht, het activiteitenniveau en de persoonlijkheid van uw papegaai: elke variatie kan een groot probleem betekenen

Houd er rekening mee dat vitamines per definitie alleen in sporenhoeveelheden nodig zijn. Te veel kan gevaarlijk zijn, maar te weinig is minstens zo levensbedreigend. Dit is nog een reden waarom goed samengesteld voedsel een absolute must is als hoofdbestanddeel van het dieet van uw papegaai. 

Hoewel er in de meeste gevallen een behoorlijk dramatische overconsumptie van vitamines nodig is om een ​​probleem te veroorzaken, is het niet te zeggen hoeveel er in voedsel van slechte kwaliteit is gegooid. Wanneer u een goede korrel kiest die speciaal is samengesteld voor de behoeften van uw vogel, kunt u er zeker van zijn dat deze de juiste balans krijgt van tientallen essentiële vitamines en mineralen.

Mineralen en sporenelementen

Uw vogel zal profiteren van een reeks sporenelementen, waaronder calcium, koper, jodium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en selenium.

Wanneer u een rijk en gevarieerd aanbod aan rauw, plantaardig voedsel voedt, moet uw vogel krijgen wat hij nodig heeft.

Water

Iedereen heeft water nodig, dus deze is een goed idee. Rechts? Niet noodzakelijk. 

Papegaaien kunnen gemakkelijk last hebben van uitdroging en hebben te allen tijde waterrijke vegetatie nodig, evenals een kom met vers, schoon water. Deze ogenschijnlijk eenvoudige eis kan uitdagender zijn dan u denkt. 

Typisch kraanwater bevat chloor en chlooramines om potentieel schadelijke bacteriën in het water te doden. Sommige gemeenten voegen fluoride toe of andere dingen die schadelijk kunnen zijn voor uw papegaai. De concentratie van chloor in typisch drinkwater is veel minder gevaarlijk voor grote zoogdieren zoals mensen of honden dan de bacteriën die het doodt. Bij een relatief kleine vogel daarentegen kunnen deze chemicaliën zich ophopen tot schadelijke niveaus. Vogelexperts raden je vaak aan om gefilterd of gezuiverd water voor je vogels te gebruiken in plaats van kraanwater.

Papegaaien houden van zacht voer en dat kan voor meer waterproblemen zorgen. Tenzij je warm gekookt vogelvoer of een soortgelijk vogelbeslag geeft dat nat is wanneer het wordt geserveerd, zal de papegaai waarschijnlijk stukjes van zijn maaltijd in de waterschaal dompelen. 

Voeg de huidschilfers, stukjes beddengoed en andere verontreinigingen toe die overvloedig aanwezig zijn in de gemiddelde vogelkooi, en je hebt water dat erg snel walgelijk en zelfs dodelijk wordt. Hoogstwaarschijnlijk heeft uw papegaai een paar keer per dag vers water nodig.

Bacteriële besmetting in het water van uw papegaai is niet alleen potentieel schadelijk voor de vogel, maar kan het water ook doen smaken en/of stinken, zodat de vogel het niet wil aanraken. Je ververst het water regelmatig zodat het niet troebel en vies wordt, maar hoe zit het met het gerecht zelf? Een snelle spoeling zal niet alle bacteriën doden.

Als je geen tijd hebt om het water van je vogel te verversen elke keer dat het vies wordt, koop dan een Bird Water Bottle. Onthoud dat als je gedestilleerd water of gefilterd water gebruikt, er geen chloor in zit, dus het zal bij contact geen bacteriën verwijderen. De meeste micro-organismen in elk water, hoe klein ook, concentreren zich op harde oppervlakken zoals de zijkanten van de schaal. Was de vaat elke dag goed af.

Was de schaal indien mogelijk uit met heet water en milde zeep en laat hem vervolgens goed drogen voordat u hem terugplaatst in de kooi. De meeste soorten watergedragen bacteriën die normaal wassen overleven, zullen snel afsterven zodra het oppervlak volledig is opgedroogd. Dit is een van de redenen waarom het een goed idee is om minimaal twee waterschalen of glazen flessen bij de hand te hebben voor je vogel; je kunt bij de ene meteen een schaal met schoon water geven en de andere wassen ter voorbereiding op de volgende waterverversing.

Vitaminen

Er zijn bijna net zoveel vitamines als er letters in het alfabet zijn! Zoals alle levende wezens hebben vogels vitamines nodig om hun hele levenscyclus te gedijen. Het leuke is dat de meeste van deze vitamines beschikbaar zijn door een rijk aanbod aan plantaardig voedsel te geven.

Wat veroorzaakt vitamine A-tekort bij vogels?

Vitamine A: Vitamine A is nodig voor cellen die de huid, slijmvliezen, klierweefsel bekleden, evenals de nieren en het voortplantingsstelsel. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot luchtweginfecties, maar ook tot problemen met de nieren en voortplantingsstoornissen. Vitamine A komt voor in verschillende groenten, fruit en verse kruiden. gekiemde peulvruchten en granen zijn ook een goede bron van vitamine A. 

Het belang van vitamine A kan niet genoeg worden benadrukt. Tekorten aan deze vitamine betekenen een langzame en pijnlijke dood voor veel vogels en hoge sterftecijfers onder jonge dieren en niet-uitgekomen eieren. Een vitamine A-tekort kan het voor de vogel moeilijk maken om te ademen en beïnvloedt de productie van slijm dat zijn ogen, keel en neusholtes smeert. Droge, schilferige voeten en vervaagde veren zijn enkele van de meest voor de hand liggende vroege tekenen van vitamine A-tekort. Naarmate de problemen geavanceerder worden, kan een vitamine A-tekort zweren achterlaten in de luchtwegen van de papegaai, zwelling rond de ogen veroorzaken en kan de vogel zijn gehoor verliezen.

Deze pijnlijke neuslaesie werd veroorzaakt door een vitamine A-deficiënte voeding voor alle zaden.

B-vitamines: Er zijn een aantal B-vitamines die essentieel zijn voor de gezondheid van uw vogel. Thiamine is bijvoorbeeld nodig voor het normale functioneren van het zenuwstelsel en de cardiovasculaire gezondheid. Riboflavine is nodig voor de koolhydraatstofwisseling. Niacine is nodig als cofactor voor enzymen die het koolhydraat-, vet- en eiwitmetabolisme ondersteunen. Andere essentiële B-vitamines zijn choline, pantotheenzuur, pyridoxine, biotine, foliumzuur en cobalamine. 

Essentiële B-vitamines helpen bij het afbreken van het voedsel dat uw vogel eet. Zonder de juiste balans van deze klasse vitamines is het bijna onmogelijk om goede voeding te geven, omdat het lichaam van je papegaai de voedingsstoffen niet goed kan opnemen. 

De belangrijkste van deze vitamines zijn onder andere B9, B6 en B12. Het is ook deze klasse vitamine die de vogel helpt bij het omgaan met stress tijdens rui, paring of andere potentieel stressvolle tijden. De fysieke effecten van stress kunnen de algehele gezondheid van een vogel ernstig schaden, inclusief het vermogen om voedingsstoffen op de juiste manier te gebruiken. Hoog genoeg stressniveaus kunnen ook de eetlust van een papegaai verminderen, zodat hij alleen zijn favoriete voedsel zal plukken, waardoor de kans aanzienlijk wordt verkleind dat hij de variëteit zal consumeren die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Vitamine C:   Deze vitamine is nodig voor het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem en het herstellen van weefsel. Aangezien de meeste vogels hun eigen vitamine C maken, zien we zelden tekortkomingen. Vitamine C is echter gemakkelijk verkrijgbaar in een verscheidenheid aan groenten, fruit en kruiden.

Vitamine D: Vitamine D is essentieel voor een normaal calciummetabolisme. Het is nodig voor groei, voortplanting, gezondheid van de botten, spierhulp en de gezondheid van het zenuwstelsel. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw vogel voldoende vitamine D binnenkrijgt, is door hem minimaal 15 minuten per dag in de zon te laten staan ​​of aan UVB-licht bloot te stellen.

Vitamine D wordt vaak over het hoofd gezien in het dieet van een papegaai, omdat het bij de meeste mensen niet hoog in het vaandel staat. De gemiddelde mens krijgt voldoende vitamine D binnen via een mengsel van inname via de voeding en zonneschijn. Vogels hebben een relatief hoog vitamine D-gehalte nodig, en gefilterd zonlicht volstaat niet in de vogelwereld. 

Dit zijn dieren die zich hebben aangepast aan het leven in de volle zon met een hoge UV-index, en de nadelige gevolgen van het niet krijgen van genoeg zijn niet meteen duidelijk in de vroege stadia. Verlichting met volledig spectrum en/of een buitenvolière kunnen ervoor zorgen dat uw vogel voldoende vitamine D binnenkrijgt. Geformuleerd voer met een vitamine D3-supplement vult eventuele leemten op die zijn achtergelaten door het typische binnenleven van een papegaai.

Vitamine E: Vitamine E werkt als een antioxidant. Het is voor het zenuwstelsel en de spiergezondheid. Vitamine E is te vinden in sommige groenten, fruit, noten en zaden.

Vitamine K:  Deze vitamine helpt bij een goede bloedstolling. Het wordt aangetroffen in sommige groenten, fruit, kruiden en in cashewnoten en pijnboompitten.

Inmiddels heb je waarschijnlijk ingezien hoe belangrijk het is om een ​​enorm scala aan rauw plantaardig voedsel te voeren om aan de voedingsbehoeften van je vogel te voldoen. 

Vetgehalte

Ook al krijgen vetten een slechte reputatie, ze zijn van cruciaal belang voor een goede lichaamsfunctie. Vetten zijn bijvoorbeeld een belangrijke energiebron. Vetten isoleren de cellen en weefsels, werken als hormonen, ondersteunen de opname van vitamines en fungeren als cellulaire signaalroutes.

Vetten kunnen van planten of dieren komen, maar onze huisdieren zouden het grootste deel van hun vetten uit planten moeten halen. Veel voorkomende plantaardige oliën die u zou kunnen overwegen om uw vogel te voeren, zijn lijnzaadolie, kokosolie, chiazaadolie en rode palmolie.  

Beschouw oliën als essentiële voedingsstoffen die de gezondheid bevorderen en bepaalde aandoeningen voorkomen of behandelen, zoals atherosclerose, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol en vitamine A-tekort. Elk van de hierboven vermelde oliën ondersteunt verschillende aandoeningen, dus neem contact op met uw vogelarts voor ondersteuning bij het kiezen van de juiste voor uw huisdier.

Zoals alle voedingsstoffen, gaat een beetje een lange weg.

Beste papegaaienvoer lijst

Hier wat meer informatie over mijn top 5 lijstje met beste papegaaienvoer.

1. Witte Molen Expert premium papegaaien

beste papegaaienvoer

Dit voer gebruik ik zelf voor mijn papegaaien en vindt dit uiteraard het beste papegaaienvoer in 2024. Ze krijgen hier ongeveer 50-60% van het zaadmengsel en de rest van hun dieet bestaat uit groenten, fruit, eivoer en kiemzaden.

Ik meng het zaadmengsel met ongeveer 20% nutribird pellets. Dit doe ik omdat ze dan gewoon zijn aan pellets. Dit is handig als de nieuwe eigenaar liever pellets voert dan zaad.

Ik ben hier zeer tevreden over, vogels zitten gezond en heb over het algemeen goede kweekresultaten.

Witte molen heeft recent zijn naam gewijzigd naar Expert om een internationaler publiek aan te trekken. De kwaliteit is dezelfde gebleven.

Expert Premium papegaai bestaat uit verschillende zaden, noten, rozijnen, gepofte maïs, enz. Het is een lichte voeding met weinig vetgehalte waardoor de vogels niet snel te vet worden.

Bestel dit voer bij volgende webshops

[content-egg-block template=offers_logo groups=”expert papegaaien premium”]

2. Harrison’s Adult Lifetime Coarse

harrison's pellets

De pellets van Harrison zijn wereldwijd gekend omwille van hun hoge kwaliteit. Volgens de fabrikant zijn website zou je tot 70% van je vogel zijn dieet kunnen geven, aangevuld met 20% groenten en fruit. Kies donkergele vlezige of donkergroene bladproducten zoals zoete aardappelen, wortelen, pompoen, winterpompoen, broccoli, peterselie, spinazie, mango of papaya.

De overige 10% van het dieet zou je Omega-3 rijke zaden moeten voeren volgens de fabrikant. Voorbeelden zijn vlas zaad of chia zaad.

Je kunt Harrison’s pellets in volgende webshops vinden

[content-egg-block template=offers_logo groups=”harrisons”]

3. Nutribird P15 Onderhoudsvoer

Dit papegaaienvoer is een compleet onderhoudsvoer. Dit wil zeggen dat het een voer is waar alle voedingsstoffen inzitten dat je papegaai nodig zou moet hebben. Enkele van die voedingsstoffen zijn onder andere granen, zaden, verse vruchten, mineralen en Florastimul.

Deze ingrediënten zorgen o.a. voor een gezonde darmflora. Je papegaai zal dus supergezond zijn.

Dit voer is samengesteld uit een soort brokjes (te vergelijken met een hondenbrok). Doordat dit eigenlijk niet het natuurlijk voer is dat een papegaai eet in het wild, zal je vogel er even moeten aan wennen. Zorg er dus voor dat je geleidelijk overstapt op Nutribird om succes te garanderen.

Bestel dit voer bij volgende webshops

[content-egg-block template=offers_logo groups=”nutribird”]

4. Versele-Laga Prestige Premium Papegaaien

een van de beste papegaaienvoer
Versele-Laga Prestige Premium Papegaaien

Dit Premium compleetvoer met laag vetgehalte is verrijkt met Maxi VAM korrels, die voor een extra toevoer van Vitaminen, Aminozuren en Mineralen zorgen.

Ze bevatten bovendien fructo-oligosacharide (Florastimul), wat een optimale darmfunctie en een perfecte conditie garandeert. Gereinigde oesterschelpen zorgen voor een gezonde maag en een uitgebalanceerde calcium-fosfor-verhouding.

Bestel dit voer bij:

[content-egg-block template=offers_logo groups=”prestige-premium”]

5. Vitakraft Pro Papegaai

Je haalt gegarandeerd het beste papegaaienvoer in huis met Vitakraft. Deze voeding voor papegaaien is namelijk met zorg samengesteld. Het bevat hoogwaardige zaden, granen, rode mais en ook stukjes wortel. Deze papegaaienvoeding is niet alleen zeer smakelijk, maar zorgt er ook voor dat jouw papegaai alles binnen krijgt wat ze nodig heeft voor een gezond leven. De beta-glucanen onder andere versterken de weerstand en activeren het immuunsysteem.

Daarnaast zorgt het beproefde jodium vital complex ervoor dat dat er voldoende inname is van jodium en mineralen. Dit ondersteunt een goede stofwisseling. Je geeft jouw papegaai met andere woorden het beste papegaaienvoer als je dit voer van Vitakraft koopt. Jouw papegaai wordt gegarandeerd vitaal!

Je kunt dit papegaaienvoer in volgende webshops bestellen

[content-egg-block template=offers_logo groups=”vitakraft”]

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *