VogelKweker

Vogels kweken, een leuke hobby

Aanbevolen

5 Beste parkieten kooien

Parkieten zijn kleine, felgekleurde vogels die populaire huisdieren zijn. Het zijn sociale dieren die graag bij andere parkieten in de buurt zijn, en ze zijn vaak erg lief voor kinderen.

Parkieten hoeven niet uitgelaten te worden, en ze kunnen in een volière gehouden worden als je de ruimte hebt. Als u besluit om uw parkiet binnenshuis te houden, is het belangrijk om een geschikte kooi aan te schaffen.

De kooi moet groot genoeg zijn voor het aantal vogels dat u houdt en moet ook voorzien zijn van zitstokken, drink- en voerbakjes en speeltjes.

Misschien hebt u nog andere wensen, zoals een standaard, wieltjes, of een specifieke vorm of kleur. Met zoveel verschillende kooien op de markt, kan het moeilijk zijn om een keuze te maken.

Om u te helpen uw opties te beperken, hebben wij vijf verschillende goede kooien voor parkieten geselecteerd en de voor- en nadelen van elke kooi op een rijtje gezet.

Rainforest Cages Parkieten- en Papegaaienkooi Peru

De Rainforest Cages Parkieten- en Papegaaienkooi Peru is een kooi van hoge kwaliteit die perfect is voor uw parkiet of papegaai.

De kooi wordt geleverd met een standaard die op wieltjes staat, waardoor hij gemakkelijk te verplaatsen is. Dit is handig wanneer u er omheen en eronder wilt stofzuigen.

Ook aan het schoonmaken van de kooi zelf is gedacht: een uittrekbaar lade maakt dit gemakkelijk.

De afmetingen van de kooi zijn 54 x 41 x 81 cm. De tralieafstand is 1 cm.

Deze kooi is een prima optie voor iedereen die op zoek is naar een kwalitatief goede, goed ontworpen kooi voor zijn parkiet of papegaai.

Voordelen

 • Standaard op wielen
 • Uittrekbare schoonmaakbak
 • Horizontale spijlen aan de zijkanten
 • Inclusief voerbakjes

Nadelen

 • Slechts 1 zitstok in de kooi aanwezig

Topmast Bella

Topmast heeft zeker een van de mooiste parkietenkooien van dit moment ontworpen. Deze kooi is zelfs speciaal gemaakt om uw parkiet tam te maken.

[content-egg module=Bolcom template=item_simple next=1]

Het dak van de kooi kan geopend worden en er is een extra zitstok. Hier kan uw parkiet plaatsnemen tijdens zijn uitstapje buiten de kooi.

De zijkanten van de kooi zijn voorzien van horizontale spijlen. Parkieten vinden het erg leuk om te vliegen, te klimmen en rond te klauteren.

Hiervoor is het belangrijk om horizontale tralies aan te bieden. De kooi staat ook op wieltjes en is dus makkelijk te verplaatsen.

Verder wordt de kooi geleverd met 2 houten zitstokken, 3 roestvrijstalen voer- en drinkbakjes en speciale morsranden als uw parkiet een knoeier is.

Al met al biedt deze kooi alles wat u nodig heeft om uw parkiet een comfortabel thuis te bieden, terwijl u hem ook gemakkelijk mee naar buiten kunt nemen voor wat beweging en socialisatie.

Voordelen

 • Makkelijk te verplaatsen door de wielen
 • Uittrekbare schoonmaakbak
 • Horizontale spijlen aan de zijkanten
 • Inclusief 3 voerbakjes
 • Hoge kwaliteit

Nadelen

 • Spijlafstand van 2 cm, dus niet geschikt voor kleine parkieten

Duvo+ Iza III

Een prachtige parkietenkooi om aan te schaffen voor je parkiet is de Duvo+ Vogelkooi Iza III.

[content-egg module=Bolcom template=item_simple next=1]

Deze vogelkooi heeft horizontale tralies en is qua formaat perfect om zelfs twee parkieten in te houden. Het dak van de vogelkooi kan open en hier kan een extra zitstok geplaatst worden.

Mocht je parkiet tam zijn dan kan hij hier heerlijk op plaatsnemen. De kooi zelf is eenvoudig schoon te maken doordat er een lade onderin zit.

De lade kan je eruit schuiven en vervolgens de kooi schoonmaken. De kooi wordt geleverd met drie zitstokken en vier water/voerbakken.

Uiteraard kan je een waterbakje ook vervangen voor een vogelbadje. Dit badje wordt helaas niet standaard meegeleverd.

Voordelen

 • Hoge bak
 • Inclusief 4 voerbakjes
 • Inclusief 3 zitstokken
 • Horizontale spijlen aan voor- en achterzijde
 • Schoonmaaklade

Nadelen

 • De drie zitstokken hebben elk dezelfde diameter
 • De voerbakjes zijn niet verplaatsbaar

Voltrega Voliere 420

De Voltrega volière 420 vogelkooi is de perfecte manier om uw gevederde vrienden voldoende ruimte te geven om hun vleugels uit te slaan.

[content-egg module=Bolcom template=item_simple next=1]

Met een breedte van 65 cm en een diepte van 54 cm biedt deze kooi een royale hoeveelheid ruimte om te vliegen, terwijl hij toch compact genoeg is om gemakkelijk in uw huis te passen.

De hoogte van 150 cm betekent dat zelfs de grootste vogels genoeg ruimte hebben om te verkennen.

De uitschuifbare bak onderaan maakt het gemakkelijk om de kooi schoon te houden, en de twee voederbakken en zes zitstokken bieden voldoende mogelijkheden om te voeren en neer te strijken.

De Voltrega volière 420 vogelkooi is verkrijgbaar in donkergrijs of groen, en wordt geleverd met wielen voor gemakkelijk transport.

Geef uw vogels de ruimte die ze nodig hebben met de Voltrega volière 420 vogelkooi.

Voordelen

 • Rondom horizontale spijlen
 • De kooi staat op wielen
 • Grote kooi die weinig ruimte inneemt
 • Veel zitstokjes
 • Met schuiflade

Nadelen

 • Slechts twee voerbakjes
 • Bij voorkeur met twee personen in elkaar zetten.

Duvo+ Nina

De Duvo+ Nina parkietenkooi is een geweldige keuze voor vogelliefhebbers die op zoek zijn naar een stijlvolle en functionele kooi.

[content-egg module=Bolcom template=item_simple next=1]

De halfronde bovenkant en de horizontale tralies bieden uw parkiet voldoende mogelijkheden om te spelen en te verkennen, terwijl de drie zitstokken een comfortabele plek bieden om te rusten.

De bijgeleverde voer- en waterbakjes maken het gemakkelijk om uw vogel goed gevoed en gehydrateerd te houden, en de uitschuifbare lade maakt het eenvoudig om de kooi schoon te maken wanneer dat nodig is.

Bovendien wordt de kooi geleverd met een vogelbadje, een verfrissende plek voor uw parkiet om een duik te nemen.

Met zijn vele functies zal de Duvo+ Nina parkietenkooi uw gevederde vriend zeker alles bieden wat hij nodig heeft voor een gelukkig en gezond leven.

Voordelen

 • Rondom horizontale spijlen
 • 3 zitstokken
 • Grote kooi die weinig ruimte inneemt
 • Duurzaam
 • Met uitschuifbare lade

Nadelen

 • Slechts twee voerbakjes

Inrichting

Als je eenmaal een geschikte parkietenkooi hebt gekozen, is het belangrijk om deze goed in te richten. Zorg ervoor dat er genoeg bakjes met voer en water zijn. Ook zitstokken zijn erg belangrijk, omdat parkieten daar vele uren per dag op doorbrengen.

Bij voorkeur zijn ze van hout en van verschillende diameters, dit is het beste voor de pootjes van uw parkieten. Zit er bij de kooi die je hebt uitgekozen plastic stokjes? Kijk dan of je in de tuin, het park of het bos een paar geschikte stokken kunt vinden en bevestig deze aan de kooi.

Horizontale tralies hebben de voorkeur omdat parkieten hier graag op klimmen. Zolang je kooi aan minstens één kant horizontale tralies heeft, biedt hij voldoende klimmogelijkheden voor je parkiet. Naast zitstokken is het ook belangrijk om je parkiet te voorzien van speeltjes en andere vormen van verrijking.

Dit helpt om uw vogel gelukkig en gezond te houden, en voorkomt verveling en destructief gedrag. Uiteindelijk, door de tijd te nemen om een comfortabele en stimulerende omgeving te creëren, zult u beloond worden met een trouwe en liefdevolle metgezel.

Parkieten zijn groepsdieren

Parkieten zijn sociale wezens die het het beste doen als ze in paartjes of kleine groepjes gehouden worden.

Hoewel een enkele parkiet gelukkig en tevreden lijkt, zal hij waarschijnlijk minder tam zijn in de buurt van mensen en het emotioneel misschien niet zo goed doen als vogels die deel uitmaken van een groep.

Als je overweegt een parkiet aan je gezin toe te voegen, is het belangrijk dat je genoeg ruimte hebt voor twee of meer vogels.

Te kleine kooien kunnen vogelgevechten veroorzaken en het moeilijk maken voor de vogels om een hiërarchie te bepalen. Als u nieuwe parkieten in een bestaande kudde introduceert, is het belangrijk dat u dit langzaam en voorzichtig doet om mogelijke stress of conflicten te voorkomen.

Met de juiste zorg en aandacht zullen uw parkieten het goed doen en u urenlang plezier bezorgen.

Vergeet geen speelgoed

Zoals elke vogelliefhebber weet, zijn parkieten speelse wezentjes die een verscheidenheid aan speeltjes op prijs stellen.

Speelgoed is niet alleen een vermaak voor ze, maar stimuleert ook hun geest en versterkt hun spieren. Belletjes, schommels en spiegels zijn enkele van hun favoriete speeltjes, maar ze zullen ook graag spelen met een lege toiletrol.

Het is belangrijk om hun speelgoed regelmatig te vervangen, zodat het interessant voor ze blijft. Naast speeltjes is een vogelbadje ook een handig voorwerp om aan te bieden.

Anders zullen ze zich proberen te wassen in hun drinkwater. Door speelgoed en een vogelbadje aan te bieden, kunt u uw parkiet helpen een gelukkig en gezond leven te leiden.

Veelgestelde vragen

Waar herken je een parkietenkooi aan?

De meeste parkietenkooien zijn kleine, rechthoekige behuizingen gemaakt van metaaldraad. Ze hebben meestal een metalen bakje op de bodem om de uitwerpselen van de vogels op te vangen, en sommige hebben ook een plastic rooster om te voorkomen dat uw vogel in zijn eigen uitwerpselen gaat staan. Het draadgaas heeft meestal vrij kleine openingen om te voorkomen dat uw vogel klem komt te zitten of zich verwondt. Sommige kooien worden ook geleverd met een schommel of een ander soort speelgoed, en veel kooien hebben meerdere zitstokken van verschillende grootte en vorm. Bij het kiezen van een parkietenkooi, is het belangrijk om er een te kiezen die groot genoeg is voor uw vogel om comfortabel te kunnen bewegen en die alle functies heeft die uw vogel nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn.

Hoe groot moet een parkietenkooi zijn?

Het is belangrijk om uw parkiet een comfortabele en ruime kooi te geven. Een algemene vuistregel is dat de kooi minstens 50 cm breed, 50 cm diep en 60 cm hoog moet zijn. De tralies van de kooi mogen niet meer dan 1 cm uit elkaar staan om te voorkomen dat uw parkiet ontsnapt. De kooi moet ook voorzien zijn van zitstokken, speeltjes en voldoende vers water. Parkieten zijn erg actieve vogels en hebben genoeg ruimte nodig om te kunnen vliegen en spelen. Een krappe kooi zal alleen maar leiden tot een ongelukkige vogel. Bovendien maakt een kleine kooi het moeilijk om de omgeving schoon te houden, waardoor uw parkiet een risico loopt op ziektes. Door uw parkiet een ruime kooi te geven, kunt u helpen uw gevederde vriend een lang en gezond leven te geven.

Is een buiten zitstok noodzakelijk?

Het is niet noodzakelijk, maar helpt wel bij het tam maken of houden van uw parkiet.

Zijn de zitstokken die bij de parkietenkooi zitten voldoende?

Zoals elke vogelliefhebber weet, zijn zitstokken een belangrijk onderdeel van een vogelkooi. Niet alleen bieden ze de vogels een plek om te rusten, maar ze helpen ook om hun nagels te trimmen en hun voeten gezond te houden. Echter, de zitstokken die bij de meeste parkietenkooien worden geleverd zijn vaak te klein of te dicht op elkaar, waardoor het voor vogels moeilijk is om comfortabel te zitten. Daarom kiezen veel vogeleigenaars ervoor om extra zitstokken voor hun kooi aan te schaffen. Deze zitstokken zijn er in verschillende maten en vormen, en ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder hout, metaal en plastic. Door een verscheidenheid aan zitstokken aan te bieden, kunnen vogeleigenaars hun gevederde vrienden de mogelijkheid bieden om comfortabel en veilig te zitten.

Wat is het verschil tussen een standaard parkietenkooi en een luxe parkietenkooi?

Een standaard parkietenkooi is meestal kleiner dan een luxe parkietenkooi en heeft minder functies. Luxe parkietenkooien zijn vaak groter en hebben meer functies, zoals een waterfles, voederbak, spiegel, verstelbare trappen en zitstokken. Luxe parkietenkooien bieden ook vaak meer ruimte en zijn makkelijker schoon te houden dan standaard parkietenkooien.
Hoe kan ik weten of een parkiet geschikt is voor een kooi?
De beste manier om te bepalen of een parkiet geschikt is voor een kooi, is door de dierenarts te raadplegen. Dierenartsen kunnen u helpen bij het bepalen van de juiste grootte en het type kooi voor uw huisdier. Ze kunnen ook uitleggen welke functies de kooi moet hebben om te voorkomen dat uw parkiet ontsnapt of zich verwondt.

[content-egg-block template=offers_list]

Aanbevolen

Onderwerpen

Laatste Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *