vogel harnas

Vogel tuigje of Vogel harnas

Er zijn een aantal papegaaiensoorten die in een vogel harnas of tuigje kunnen. Niet elke papegaaiensoort is hiervoor gemaakt. Bedenk maar eens hoe een kleine papegaaiensoort met een tuigje om omhoog moet komen, dit is een zware vlucht! De meeste grote papegaaiensoorten kunnen wel in een tuigje. Zo kan je je papegaai mee naar buiten nemen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je papegaai niet luistert en weg vliegt. Maar is een tuigje wel zo veilig voor je papegaai? En hoe moet je je papegaai aanleren om een tuigje te dragen? Dit artikel gaat over hoe je een papegaai een tuigje kan aanleren en/of een tuigje dragen eigenlijk wel zo veilig is voor je papegaai.

Veiligheid papegaaien tuigje

Een tuigje is op zich veilig. Als je weet wat je doet en je je papegaai in het tuigje niet loslaat kan er niet veel gebeuren. Maar op het moment dat je nog niet zo ervaren bent met tuigjes of met papegaaien dan kan een tuigje wel degelijk gevaarlijk zijn. De meeste papegaaienbezitters zijn zich niet bewust van de risico’s. Als je je papegaai loslaat en hij vliegt weg terwijl hij het tuigje en de riem nog om heeft kan dit voor grote problemen zorgen. Hij kan vast komen te zitten doordat het tuigje niet makkelijk af te krijgen is. Let hier dus op wanneer je een tuigje wilt aanschaffen en wanneer je een tuigje wilt omdoen bij je papegaai.

papegaai tuigje

Hoe gebruik je een papegaaien tuigje veilig?

Als je van plan bent om een tuigje te gebruiken bij je papegaai, moet je absoluut het volgende overwegen en gebruiken. Zorg ervoor dat je papegaai geleidelijk aan het tuigje gewend raakt. Het is niet oké om een papegaai in een tuigje te steken, alleen maar omdat je dat kunt doen. Het wennen van een papegaai aan het tuigje gaat verder dan het trainen van het tuigje, zodat je het apparaat bij je papegaai kunt aantrekken. Ook moet je je papegaai geleidelijk aan steeds meer tijd laten wennen aan het dragen van het tuigje. Het kan ook zijn dat je jouw papegaai moet trainen om het tuigje met rust te laten, om de sluitingen niet te openen en om er niet op te kauwen. Veel papegaaien zijn vrij gemakkelijk in staat om zich te bevrijden van het tuigje of de riem, wat betekent dat ze kunnen ontsnappen. Laat de pasvorm en breedte van het tuigje controleren door een ervaren dierenarts. 

Papegaaien tuig tips

Eigenaren kunnen onbewust het tuigje te strak aantrekken, waardoor de ademhaling van de vogel wordt belemmerd. Papegaaien ademen met hun hele lichaam. Houd nooit alleen de riem in je handen. Laat het stevig vastmaken aan je kleding, bijvoorbeeld door een lus in een riem, voordat je de riem aan je papegaai vast maakt. Zo laat je de riem niet los als je schrikt, struikelt, geduwd wordt of wat dan ook. Geef de riem nooit aan iemand anders. Zo voorkom je problemen. Laat nooit een vogel in een tuigje onbeheerd achter. Een tuigje beschermt je papegaai niet tegen roofdieren (in de lucht of op de grond) of diefstal.

Papegaaien tuig kopen

Wil je met jouw papegaai naar buiten? Bekijk dan eens deze pagina met verschillende tuigjes voor papegaaien zodat je jouw papegaai naar buiten kan meenemen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *