Grote alexander parkieten koppel

Grote alexanderparkiet, de grote broer van de halsband parkiet

De grote alexanderparkiet kent 5 ondersoorten:

 • Psittacula eupatria eupatria
 • Psittacula eupatria nipalinesis
 • Psittacula eupatria magnirostris
 • Psittacula eupatria avensis
 • Psittacula eupatria siamensis.

De Psittacula eupatria nipalinesis is de nominaatvorm en komt het meeste voor bij de kwekers. Al zal er in gevangenschap weinig overblijven van de ondersoorten omdat ze massaal zijn gekruist, kwekers kiezen meestal de grootste vogel uit zonder te weten dat het een andere ondersoort is.

Verspreiding van de Grote Alexanderparkiet

De grote Alexander parkiet komt van nature voor in Zuid-oost Azië, meer specifiek in India en omringende landen. Maar ook bij ons in Brussel of Amsterdam zitten grote Alexanders, dit zijn ontsnapte of uitgezette exemplaren die in ons klimaat levend gebleven zijn.

Geslachtsonderscheid

Bij een pop ontbreekt de zwarte streep vooraan in de nek net als de roze band achteraan de nek. Hierdoor is het geslacht goed zichtbaar bij volwassen vogels, bij jonge vogels gaat het iets moeilijker omdat die op een pop lijken. Vanaf een leeftijd van 3 jaar krijgen de jonge mannen hun nekband.

Grote alexander parkieten koppel
Duidelijk verschil tussen man (link) en pop (rechts)

Karakter van de Grote Alexanderparkiet

De grote Alexander parkiet dient per koppel gehouden worden. Meerdere koppels of huisvesting met andere vogelsoorten is zeer sterk af te raden omdat de vogels nogal onverdraagzaam zijn naar andere vogels, vooral in het broedseizoen. Ze kunnen redelijk veel lawaai maken, maar kunnen ook vrij vertrouwelijk met hun verzorger worden. Vanwege hun enorme knaaglust moet je ze het hele jaar door (wilgen)takken ter beschikking stellen. Door deze knaaglust houden zitstokken het dikwijls niet lang uit.

Huisvesting

Grote alexanderparkieten kunnen vrij goed tegen ons klimaat, maar het is toch aan te raden om een vorst vrij nachthok te voorzien. Dit komt omdat de grote alexander parkiet zo gezegde “vleespoten” hebben en deze zouden kunnen afvriezen wanneer de vogel aan het koud gaas blijft slapen. Deze verminking moet in elk geval vermeden worden! Zorg ervoor dat de zitstokken voldoende dik zijn, zodat de vogel makkelijk zijn poten kan warm houden tussen zijn verenkleed. De volière dient minimum 3 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog te zijn. En bij voorkeur in knaagvast materiaal zoals aluminium. Vergeet ook niet om dubbel gaas te plaatsen als er naast de grote alexanders ook andere vogels zitten. Zo voorkom je dat ze elkaars tenen afbijten.

Voeding

Als voeding geef ik een mengsel voor grote parkiet, aangevuld met 25% papegaaien mengsel. Ik geef ze ook elke dag een stuk fruit. Dit word tijdens de kweek vermeerdert en er wordt ook eivoer met kiemzaden gegeven. Uiteraard dient de vogel elk seizoen over maagkiezel en grit te beschikken. Als ze dit niet zelf opnemen kan dit gemengd worden tussen bvb het kiemzaad. Net zoals elke vogel, moet er dagelijks vers water gegeven worden.

[content-egg-block template=offers_grid]

Kweek

De grote alexanderparkiet broed in het algemeen heel vroeg. Gewoonlijk word het eerste ei in februari gelegd, maar mijn koppel heeft nu al eieren en het is nog maar eind januari. Het broedblok word dikwijls ook gebruikt als slaapblok en mag daardoor heel het jaar door blijven hangen. Goede afmetingen van het broedblok zijn bvb een bodem van 30cm x 30cm en 60cm hoog. Het invlieggat moet ongeveer 8 tot 9 cm diameter zijn. Om de vogel goed in uit uit de nest te laten kruipen kan men best enkele krammen of gaas aan de binnenzijde van het broedblok bevestigen. Als bodembedekking kan men een houtkrullen gebruiken, al dan niet aangevuld met bvb turf.

De pop legt meestal tussen 2 en 4 eieren die om de dag gelegd worden. Na ongeveer 28 dagen broeden komen de eieren uit, de jongen zijn volledig naakt. Ze kunnen geringd worden op een leeftijd van 12-14 dagen met een geharde of inox voetring van 8mm. Als de jongen +-2 maand oud zijn vliegen de jongen uit en worden ze nog bijgevoerd door hun ouders gedurende 2-3 weken.

Vragen? Stel ze in de commentaar hieronder.

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. mijn halsbandparkiet heeft een paar dagen geleden eieren gelegd.
  is er iets bijzonder dat ik moet doen met de voeding ofzo
  en wat als de eieren uitkomen
  moet er iets voor de jongeren aangepast worden ,

  alvast bedankt voor een antwoord

  1. dag barbara

   ik geef mijn halsbanden eivoer, gemengd met fruit/groente en kiemzaden bij tijdens de kweek. als minimum zou ik toch dagelijks eivoer bijgeven, net genoeg dat het elke dag op is.
   voor de rest zaadmengsel, grit, maagkiezel en vers water zoals het hele jaar door.

   mvg Tom

 2. goed dag ik heb een grote alexander parkiet het is een mannetje van 2 jaar we hebben een vogel bij hem gezet maar het is een gele (alexander parkiet )hadden ze gezegt maar ik ben er niet zeker van en of dat bestaat een gele graag antwoord dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *