VogelKweker

Vogels kweken, een leuke hobby

Aanbevolen

Marans kippen: Het ras met de chocoladebruine eieren

Marans kippen zijn een speciaal ras dat bekend staat om hun chocoladebruine eieren. In dit artikel zullen we de geschiedenis, kenmerken en verzorging van de Marans kippen bespreken. Daarnaast zullen we enkele belangrijke punten benadrukken. Lees verder om meer te weten te komen over dit unieke ras.

Belangrijkste punten

 • De Marans kippen hebben een interessante geschiedenis en zijn oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk.
 • Ze zijn populair vanwege hun unieke chocoladebruine eieren.
 • De Marans kippen hebben een opvallend uiterlijk met hun donkere verenkleed en robuuste bouw.
 • Ze staan bekend om hun goede eigenschappen zoals hun rustige karakter en goede legkwaliteiten.
 • Voor de verzorging van Marans kippen is het belangrijk om te zorgen voor een geschikte huisvesting, voeding en regelmatige gezondheidscontroles.

Geschiedenis van de Marans kippen

Oorsprong van de Marans kippen

De Marans kippen hebben hun oorsprong in het Franse dorpje Marans, gelegen in de regio Poitou-Charentes. Ze werden voor het eerst gefokt in de 19e eeuw en staan bekend om hun unieke chocoladebruine eieren. Deze eieren hebben een diepe, rijke kleur die wordt veroorzaakt door de pigmenten in de schaal. De Marans kippen werden oorspronkelijk gefokt voor hun eieren, maar zijn nu ook geliefd om hun vriendelijke karakter en mooie uiterlijk.

 • De Marans kippen zijn ontstaan uit een mix van verschillende kippenrassen, waaronder de lokale kippen uit Marans en Aziatische rassen zoals de Brahma en de Langshan.
 • Het fokken van Marans kippen met de gewenste eigenschappen, zoals de donkere eieren, vereiste geduld en selectief fokken.
 • Tegenwoordig zijn er verschillende variëteiten van Marans kippen, elk met hun eigen kenmerken en kleuren.

Tip: Zorg ervoor dat de Marans kippen voldoende ruimte hebben om te scharrelen en te bewegen, dit draagt bij aan hun welzijn en legkwaliteit.

Populariteit van de Marans kippen

De Marans kippen hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Steeds meer mensen ontdekken de unieke eigenschappen van dit ras. De Marans kippen staan bekend om hun prachtige chocoladebruine eieren, die ze leggen met een opvallend donkere schaal. Deze eieren zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook erg smakelijk en voedzaam. Daarnaast zijn Marans kippen ook geliefd vanwege hun vriendelijke karakter en goede gezondheid. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en passen goed in zowel een grote tuin als een kleiner stadsperceel.

Kenmerken van de Marans kippen

Uiterlijk van de Marans kippen

De Marans kippen staan bekend om hun prachtige uiterlijk en unieke kenmerken. Ze hebben een middelgroot formaat en een stevige bouw. De veren van de Marans kippen zijn glanzend en hebben vaak een diepe, donkere kleur. Ze hebben een mooie kam en heldere ogen. De poten van de Marans kippen zijn stevig en hebben meestal een donkere kleur. De prachtige jonge Marans kippen zijn een lust voor het oog.

Eigenschappen van de Marans kippen

Marans kippen hebben verschillende opvallende eigenschappen die hen onderscheiden van andere kippenrassen. Ze staan bekend om hun unieke chocoladebruine eieren, die een lust voor het oog zijn. Daarnaast hebben ze een stevig en compact lichaam, met een rechtopstaande houding en sterke poten. Hun verenkleed is glanzend en dicht, wat hen beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. Marans kippen hebben ook een rustig en vriendelijk temperament, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn. Ze zijn actief en hebben een goede weerstand tegen ziekten.

Verzorging van de Marans kippen

Huisvesting van de Marans kippen

Voor de huisvesting van Marans kippen zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Zorg voor een ruim en goed geventileerd kippenhok. Marans kippen hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen en frisse lucht is essentieel voor hun gezondheid.
 • Zorg voor voldoende nestkasten waar de kippen hun eieren kunnen leggen. Marans kippen staan bekend om hun chocoladebruine eieren, dus het is belangrijk om geschikte nestkasten te hebben waar ze comfortabel hun eieren kunnen leggen.
 • Zorg voor een goede afsluiting van het kippenhok om roofdieren buiten te houden. Marans kippen zijn een gewilde prooi voor roofdieren, dus het is belangrijk om het kippenhok goed te beveiligen.

Een goede huisvesting is essentieel voor het welzijn en de gezondheid van Marans kippen. Zorg ervoor dat je voldoende aandacht besteedt aan de huisvesting om ervoor te zorgen dat je kippen gelukkig en gezond zijn.

Voeding van de Marans kippen

Marans kippen hebben een gevarieerd dieet nodig om gezond te blijven. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het voeren van Marans kippen:

 • Zorg ervoor dat ze een evenwichtige voeding krijgen die rijk is aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Dit kan worden bereikt door het verstrekken van commercieel pluimveevoer dat speciaal is samengesteld voor legkippen.

 • Daarnaast kunnen Marans kippen ook genieten van het eten van groenten, fruit en insecten. Dit helpt hen om een gevarieerd dieet te hebben en voorziet hen van extra voedingsstoffen.

 • Zorg ervoor dat er altijd voldoende vers water beschikbaar is voor de kippen. Ze hebben water nodig om gehydrateerd te blijven en om hun voedsel goed te kunnen verteren.

 • Het is belangrijk om te voorkomen dat Marans kippen te veel granen eten, omdat dit kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen. Beperk de hoeveelheid granen in hun dieet en zorg ervoor dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen.

 • Tot slot, observeer de kippen regelmatig tijdens het voeren om ervoor te zorgen dat ze goed eten en gezond blijven. Let op tekenen van gewichtsverlies, veranderingen in eetlust of andere abnormale gedragingen.

Gezondheidszorg voor de Marans kippen

De gezondheidszorg voor de Marans kippen is van groot belang om ervoor te zorgen dat ze een lang en gezond leven kunnen leiden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de gezondheidszorg voor deze kippen:

Verzorging van de Marans kippen is essentieel om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn. Bij VogelKweker hebben we een breed scala aan producten die speciaal zijn ontworpen voor de verzorging van kippen, inclusief de Marans kippen. Of je nu op zoek bent naar voer, supplementen, of verzorgingsproducten, wij hebben alles wat je nodig hebt. Bezoek onze website, Shop – VogelKweker, om ons volledige assortiment te bekijken en bestel vandaag nog jouw benodigdheden voor de verzorging van jouw Marans kippen. Zorg ervoor dat jouw kippen de beste zorg krijgen en bestel nu!

Conclusion

In dit artikel hebben we de geschiedenis, kenmerken en verzorging van de Marans kippen besproken. De Marans kippen hebben een interessante oorsprong en zijn populair vanwege hun chocoladebruine eieren. Ze hebben een uniek uiterlijk en hebben specifieke eigenschappen die hen onderscheiden van andere kippenrassen. Het is belangrijk om de Marans kippen goed te verzorgen, met de juiste huisvesting, voeding en gezondheidszorg. Met de juiste zorg kunnen deze kippen gezond en gelukkig leven en ons voorzien van heerlijke eieren. Marans kippen zijn echt een bijzonder ras dat elke kippenliefhebber zou moeten overwegen!

Veelgestelde vragen

Welke kleur hebben de eieren van Marans kippen?

De eieren van Marans kippen hebben een chocoladebruine kleur.

Zijn Marans kippen goede leggers?

Ja, Marans kippen staan bekend om hun goede legkwaliteiten.

Hoe groot worden Marans kippen?

Marans kippen zijn middelgroot en wegen gemiddeld tussen de 2,5 en 3,5 kilogram.

Hebben Marans kippen speciale verzorging nodig?

Marans kippen hebben geen speciale verzorging nodig, maar ze hebben wel voldoende ruimte en beschutting nodig.

Kunnen Marans kippen goed overweg met andere kippen?

Ja, Marans kippen zijn over het algemeen sociaal en kunnen goed overweg met andere kippen.

Zijn Marans kippen geschikt voor beginners?

Ja, Marans kippen zijn over het algemeen makkelijk te verzorgen en daarom geschikt voor beginners.

Aanbevolen

Onderwerpen

Laatste Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *