Petz parkieten

Petz parkiet of ivoor aratinga

De petz parkiet of ivooraratinga is een vrij zeldzame vogel bij de (hobby)fokkers

Latijnse naam: eupsittula canicularis

Uiterlijk van de petz parkiet

Grootte:
24cm (9,4 in)

Gewicht:
70-75g (2,4-2,6 oz)

 

Ondersoorten:

Hieronder vind u de beschrijving van de volwassen ondersoorten. Al zal er in gevangenschap niet veel overblijven van deze ondersoorten.

Petz parkieten
Enkele petz parkieten

E.C. canicularis:

Man en pop zijn identiek en hebben een brede oranje voorhoofdsband bijna reikend tot aan de ogen. Daarna is het voorhoofd met een blauwe schijn die stilaan groener word. Ze hebben een bleek olijf kleurig borst en keel. Een hoornkleurige snavel, de oogring is kaal een licht oranje

E.C. eburnirostrum:

Lijkt fel op de eupsittula canicularis canicularis, maar met een dunnere voorhoofdsband. En ze hebben een bruine vlek aan weerszijden van de basis van de ondersnavel.

E.C. clarae:

De basis is de eupsittula canicularis eburnirostrum maar de voorhoofdsband is nog minder uitgebreid. En ze hebben een donker grijze kleur aan de basis van de ondersnavel.

Kleur van de jongen:

E.C. canicularis: Zoals bij volwassenen, maar een smallere voorhoofdsband en met een bruine oogkleur.

Geluid:

Gesprekken tijdens de vlucht rauwe en gekrijs. Sommige noten snel herhaald. Neergestreken vogels uitstoten piping fluitjes en getsjilpt en rustige gebabbel tijdens het voeden.

Verzorging

De volière van een koppel petz parkieten moet minimum 2 meter lang zijn. Ze kunnen in kolonie gehouden worden maar dan in een grotere volière natuurlijk. Een nest met afmetingen van 25cm x 25cm x 35cm hoog volstaat. Ik geef ze winter en zomer een nest omdat aratinga’s nogal gemakkelijk in hun nest slapen.

Voeding

Als voeding volstaat een grote parkieten mengsel aangevuld met ongeveer 20-30% zachtvoer. Dit zachtvoer kan bestaan uit kiemzaden, eivoer, fruit zoals appel, banaan, sinaasappel, peer,… 
Een goed eivoer, vers drinkwater, grit, maagkiezel en knaagtakken mogen ook niet ontbreken. Hun knaaglust is wel niet super groot.

Kweek

Ik zelf heb nog niet gekweekt met mijn petz parkieten. Ze hebben het eerste jaar wel jongen gekregen maar laten sterven op jonge leeftijd. De pop legt gewoonlijk 3-5 eieren die gedurende 23-24 dagen bebroed worden. Na ongeveer 12 dagen kunnen de jongen geringd worden met ringmaat 6mm. En na 7 weken vliegen de jongen normaal uit.

Vragen stel ze via de commentaar hieronder.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *