|

Timor zebravink, een kleinere broer van de zebravink

Iedere vogelliefhebber kent wel een zebravink, maar kennen ze ook de timor zebravink (Poephila guttata guttata)? Deze kleine zebravink is ongeveer 8 cm lang, heeft een slank lichaam en spitse snavel. Ook hebben ze geen zebratekening op hun keel zoals hun grote broertjes. Ze komen voor op enkele

De timor zebravink in het wild

De timor zebravink komt voor op enkele eilanden van Indonesië waaronder Timor. Hij lijkt meer op de “wilde” zebravink dan de “gewone” zebravink.

Timor zebravinken
Timor zebravinken

De kweek

De kweek met timor zebravinken gaat duidelijk moeilijker, ten minste toch bij mij. Je geeft ze een dicht nestbakje voor exoten en cocos vezel. Sisal is niet geschikt want dan blijven de vogeltjes de nest hoger bouwen tot tegen het dak, en dan is de nest nog niet goed genoeg.

Als kweek voeding krijgen ze een exoten zaadmengsel en soms ook eivoer. Grit en sepia altijd aanwezig.


Wilt u een perfecte relatie met uw vogel?
Leer hoe u moet reageren op het gedrag van uw vogel met deze BirdBox, echt de moeite!


Ik heb ze proberen te kweken in een volière en in kweekbakken van 60cm*40*40. En beide gaan even goed, al heb ik de indruk dat ze in de kweekbak meer eieren verloren leggen. Dus dat ze in een volière makkelijker in een nestje leggen.

Ze leggen gewoonlijk 4-6 eieren die zowel door de man als door de pop bebroed worden. Twaalf dagen later komen de jongen uit de nest. De jongen vliegen redelijk vroeg uit, na 3 weken zitten ze al uit de nest.

Volgens de vogelbond KBOF moeten timor zebravinken geringd worden met ringmaat 2,3 mm

Boek over de gewone zebravink:

[bol_product_links block_id=”bol_57659f6fb62ce_selected-products” products=”1001004001578854″ name=”Timor Zebravink” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Voeding

In het wild eten de vogels voornamelijk graszaden en knoppen, in gevangenschap is een fijn tropisch zaad prima geschikt. Ook trosgierst wordt graag gegeten, vooral jonge vogels leren hiermee snel zaad pellen en eten. Af en kleine beetjes groenten en fruit, wat insectenpaté of universeelvoer maken het menu compleet.

Similar Posts

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.