VogelKweker

Vogels kweken, een leuke hobby

Aanbevolen

Top 12 beste papegaaien soorten

Wist je dat een papegaai lang het populairste huisdier is geweest. Een kapitein werd dikwijls vergezeld door een papegaai op zijn schouder. Toch is vandaag de papegaai minder populair, waarschijnlijk omdat er gewoon meer keuze is in huisdieren. Er is natuurlijk ook veel verschil tussen de papegaaien soorten, en de ene is iets beter als huisdier dan de andere. Tot slot hieronder vind je mijn top 10 lijstje.

12. Monniksparkiet of muisparkiet

Deze zuid-amerikaanse parkiet van 27-30 cm is een goed geschikte huiskamer vogel. Hij is ook een sociale vogel die makkelijk met andere soortgenoten samen kan gehouden worden. Zeker de met de hand grootgebrachte muisparkieten kunnen zich hard hechten aan mensen, zo heb je een leuk huiskamer vogeltje. Met wat geduld kunnen ze zelf leren praten, al zal hij ook wel luidruchtig kunnen zijn. Ze zijn goed actief in en uit hun kooi. Conclusie is dus een leuke vogel.

Monniksparkiet
Monniksparkiet

[content-egg module=Bolcom template=grid groups=”monnniksparkiet”]

11. Pionus

De pionus is een familie vogels waaronder onder andere de pionus mentruus of zwartoorpapegaai behoort. De gemiddelde grote van een pionus is 25-35 cm en ze kunnen tot 30-40 jaar oud worden. De pionus is meestal rustiger dan bijvoorbeeld een amazone papegaai. En ook de knaglust is minder dan de meeste papegaaien. Opgelet bij andere vogels, want een pionus kan soms agressief uit de hoek komen naar andere vogels.

Pionus menstruus
Pionus menstruus

[content-egg module=Bolcom template=grid groups=”pionus”]

10. Dwergpapegaai

De dwergpapegaai bestaat in verschillende soorten. Een van de families is de agapornis die dan nog is opgesplitst in verschillende soorten. Zo heb je een agapornis rosei collie of ook agapornis personata. Dit zijn allemaal afrikaanse dwergpapegaaien. Maar je hebt ook zuid-amerikaanse dwergpapegaaien, de forpus familie. Beide zijn goed geschikt om te houden.

Agapronis personata
Agapornis Personata

[content-egg module=Bolcom template=list groups=”dwergpapegaai”]

9. Ara’s

Ara’s zijn de grootste papegaaien. Maar omwille van hun grote zijn ze niet altijd geschikt als huiskamer vogel. Iedereen heeft niet altijd de plaats voor een grote kooi. Heeft u die plaats wel dan zou een ara misschien wel een vogel voor jou zijn. Vergeet niet dat ara’s een enorm sterke bijtkracht hebben en hun geluid ook luid kan zijn.

Blauw gele ara's
Blauw gele ara’s

[content-egg module=Bolcom template=list groups=”ara”]

8. Kaketoe’s

Welke vrouw valt niet voor de roze kaketoe. De rosé kaketoe is een prachtige verschijning. Met voornamelijk zijn roze kleur met licht grijze vleugels is dit een pracht dier. Maar er zijn ook andere soorten kaketoe’s voor moest je interesse hebben.

Rose kaketoe

[content-egg module=Bolcom template=grid groups=”kaketoe”]

7. Edelpapegaai

Bij edelpapegaaien zie je zeer makkelijk het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje. Een vrouwtje is feller gekleurd dan het mannetje. Vrouwtjes hebben een voornamelijk paars-rode kleur terwijl mannetjes groen zijn. Dit maakt het makkelijk om een koppel samen te stellen. Er zijn meerdere ondersoorten bij de edelpapegaai, let dus op bij het koppelen.

Edelpapegaaien koppel

6. Aratinga’s en andere “conures”

Deze papegaaisoort lijkt op een grote parkiet. Ze hebben lange staarten en zeer sterke snavels. Dit papegaairas kan men terugvinden in verschillende kleuren.

Zonparkieten
By Eric de Redelijkheid from Utrecht, Netherlands (Zonparkiet) [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

[content-egg module=Bolcom template=list groups=”zonparkiet”]

5. Caique’s

Caique’s zijn echte clowns. Met hun prachtige kleuren ook nog eens een streling voor het oog. Ze verliezen ook weinig pluimen waardoor de huiskamer niet continue vol ligt met pluimen.

Ouders en jonge zwartkop caique
Ouders en jonge zwartkop caique

4. Grasparkiet

De parkiet staat ook wel bekend als ‘Budgie’ of ‘grasparkiet’. Deze soort papegaaien zijn klein en kleurrijk. Het is één van de meest populaire papegaairassen om als huisdier te houden. Dit vooral omdat ze over het algemeen niet agressief zijn.

Voliere grasparkieten
Voliere grasparkieten, en enkel catharina parkieten

[content-egg-block template=offers_list_no_price groups=”grasparkiet”]

3. Bonte boer of senegal papegaai

Bonte boerkes of senegal papegaaien zijn een van de meest gehouden papegaaien in gevangenschap. Ze zijn niet te groot of te klein, en maken relatief weinig lawaai in verhouding tot papegaaien van hetzelfde formaat. Naar het schijnt zijn handopfok zeer aanhankelijk. Maar dat is aan natuur vogels niet te zien, die zijn redelijk schuw.

Bonte boer of senegal papegaai
Bonte boer of senegal papegaai

[content-egg module=Bolcom template=grid groups=”algemeen”]

2. Amazone Papegaai

De amazone papegaaien is een groep van vogels die afkomstig zijn uit het amazone papegaai. Amazones zijn zeer goede praters, waarschijnlijk de beste na de grijze roodstaart. Een geelvoorhoofd amazone is een zeer goed voorbeeld van een prater. Een grijze roodstaart durft zich in te houden indien er vreemde mensen in de buurt zijn, maar een geelvoorhoofd amazone is op dat vlak minder schuw.

geelvoorhoofd amazones
Geelvoorhoofd amazones

1. Grijze roodstaart

De meest voorkomende papegaai is waarschijnlijk de grijze roodstaart. Al zijn er veel grijsjes moeten verkocht worden vanaf ze op 1 januari 2018 op cites lijst A gezet zijn. Spijtig worden die dan verkocht aan oost-europese landen of aan de derde wereld, waar ze minder streng zijn in verband met cites.

De grijze roodstaart word dikwijls beschreven als de beste prater met de grootste woordschat. Al is een grijze roodstaart van nature een schuwere vogel dan een amazone. De grijze roodstaart bestaat in 2 ondersoorten, een Congo grijze roodstaart een timneh grijze roodstaart

[content-egg-block template=offers_tile groups=”grijsje”]

Congo grijze roodstaart
Congo grijze roodstaart

Aanbevolen

Onderwerpen

Laatste Reacties

2 reacties

 1. Beste,
  Wij hebben een Amazonepapegaai (vrouwtje), en ze is reeds 29jaar oud.

  Tot dusver gaven we ze voeding samengestelde voeding/zaadpaketten, die je zowat overal kan kopen.

  Nu, het probleem is, dat de kwaliteit zwaar achteruit gaat, er zit nauwelijks nog wat in.

  Heb ooit Chinese Appelvinken gehad, en daar kon je – zonder enige problemen – een lijst downloaden van een complete samenstelling, van wat zij hun Amazones gaven.

  Elk zaadje, stond met naam beschreven en hoeveel van dat bepaalde zaadje in een kilo mocht zitten, per kilo.

  Zo kon ik mijn eigen zaadpakket samenstellen, ik moest elk soort zaad gewoon afwegen per kilo.

  Nu, zoals ik reeds eerder al aangaf, is de kwaliteit van die zakjes die je in een dierenzaak en/of supermarkt kan vinden, gewoon slecht.

  Bestaat er een mogelijkheid om me een lijstje te bezorgen, van wat er in een kilo papagaaienvoer (amazones) moet zitten, en hoeveel gram van elk zaadje in een kilo.

  Met vriendelijke groeten.
  Ronald Backhovens

  1. Dag Ronald

   Ik zelf gebruik het zaadmengsel Expert Premium Papegaai. Ik geef dit voor ongeveer 50% en dan vul ik een potje met stukjes groenten/fruit en doe daar in het kweekseizoen een soeplepel kiemzaden op samen met 1-4 soeplepels eivoer. Standaard 1 lepel eivoer, als ze met jongen zitten kan dat tot 4 lepels zijn, maar dan wordt van alles iets meer gegeven. Ik ben zeer tevreden over deze voeding, elk jaar 4 eieren, 4 bevrucht en minstens 3 jongen. Dit jaar 4 jongen, maar dan 2 jongen handopfok vanaf 5 weken. Mijn ander koppel is de man niet goed, want 0% van de eieren bevrucht tot nu toe.
   Ik ben van plan een voedingsgids voor het beste papegaaienvoer te schrijven, als je mijn blog een beetje volgt zul je het wel zien verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *