Parkieten zijn beroemde gezelschapsvogels omdat ze relatief gemakkelijk te verzorgen zijn en in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Mensen houden ze al sinds het begin van de 20e eeuw als huisdier. Als je er zelf een als huisdier hebt, weet je dat ze behoorlijk luidruchtig kunnen zijn.
In werkelijkheid is de luide krijsende roep waar hun naam vandaan komt “parkiet” waarvan gedacht wordt dat het is afgeleid van het Franse woord “perroquet”, wat papegaai betekent – vanwege hun gelijkenis in geluid – gecombineerd met het verkleinwoord achtervoegsel “-et”.
Sommige eigenaren vragen zich misschien af waarom hun vogels zo schreeuwen en of het normaal gedrag is of niet. Hier kijken we naar vijf redenen waarom je parkiet misschien zijn kop eraf schreeuwt en wat je eraan kunt doen. Mogelijke redenen voor het schreeuwen van parkieten zijn onder meer:
1) Je vogel heeft honger of dorst
Meestal kan een parkiet schreeuwen omdat hij je aandacht probeert te trekken, zodat je hem iets te eten of te drinken geeft. Vogels hebben een zeer snelle stofwisseling en hebben regelmatig voedsel en water nodig om gezond te blijven.
Een gebrek hieraan kan ernstige angst veroorzaken bij uw vogel, die vocaal tot uiting zal komen door luide kreten. Als dit gebeurt, zorg er dan voor dat je dagelijks vers voedsel en water geeft (bevroren waterflessen zijn ook geweldig bij warmer weer), en probeer wat fruit zoals appelschijfjes op te rapen om de honger van je vogel op afstand te houden.
Een baby valkparkiet schreeuwt ook wanneer hij honger heeft en je hem met de hand grootbrengt.
2) Je vogel is bang of ongemakkelijk
Parkieten zijn niet de meest majestueuze vogels en kunnen vaak zelf behoorlijk nerveus zijn in hun kooien. Als ze voor een langere periode alleen worden gelaten zonder gezelschap, kan dit leed zich vocaal manifesteren in een schreeuw van een parkiet.
Probeer elke dag wat tijd met uw huisdier door te brengen, zodat hij weet dat u om hem geeft en zodat hij niet bang wordt als u weggaat. Als je je radio of televisie aan laat staan terwijl je weg bent, probeer dan iets rustgevenders te kiezen dan nieuwsberichten of praatradio – instrumentale klassieke muziek is meestal ideaal voor dit doel, aangezien veel soorten goed reageren op bepaalde harmonische frequenties en tonen.
3) Je vogel is opgewonden
Parkieten kunnen ook schreeuwen als ze enthousiast zijn over iets nieuws. Als je bijvoorbeeld onlangs de positie van je kooi hebt veranderd of nieuw speelgoed hebt geïntroduceerd, kan je huisdier gewoon blij zijn met deze verandering.
Zoals onthuld op birdbox.nl is dit soort gekrijs volkomen normaal en mag het niet worden ontmoedigd. De beste manier voor je parkiet om je te vertellen dat hij gelukkig is, is door erover te schreeuwen.
4) Je vogel wil meer aandacht
Sommige vogels houden gewoon van hun stem (of snavel!). Probeer wat tijd door te brengen met je vogel te praten voordat hij begint te schreeuwen.
Als je opduikt en voer in de kooi doet zonder eerst ‘hallo’ te zeggen, kan de vogel het gevoel hebben dat hij wordt genegeerd en moet hij zich laten horen door te schreeuwen. Houd je parkiet een tijdje gezelschap voordat je iets anders doet, en hij zou meteen moeten kalmeren.
5) Je vogel is van streek
Vogels zijn van nature sociale dieren die buiten gevangenschap in zwermen met elkaar leven. Als ze eenzaam worden of te lang alleen blijven, kunnen ze inderdaad erg van streek raken – wat zich vocaal kan uiten door luide kreten van nood.
Als u wat tijd met uw huisdier doorbrengt voordat u het huis verlaat, kunt u dit voorkomen. Als hij echter nog steeds huilt als je weggaat, probeer hem dan iets te poetsen (zoals een houten speeltje) of stop hem in zijn snavel (een paar houten blokken) om hem bezig te houden terwijl je weg bent.
Verder wijst onderzoek uit dat parkieten inheems zijn in Australië en dat ze in grote kuddes in het wild leven (tot enkele honderden parkieten samen). Ze bellen luid wanneer ze roofdieren of andere gevaren zien en communiceren met elkaar.
Papegaaien kunnen om verschillende redenen vocaal zijn en naar de top van hun longen krijsen. Misschien proberen ze je te vertellen dat ze zich vervelen, eenzaam zijn of honger hebben, of misschien is er een vreemde in de kamer.
Papegaaien zijn zeer slimme dieren met verschillende persoonlijkheden – elke vogel heeft zijn voorkeuren en antipathieën en favoriete activiteiten en mensen. Het is belangrijk om de unieke signalen van uw specifieke papegaai te leren om te begrijpen wat ze kan communiceren als ze die vreemde geluiden maakt.