De Witvoorhoofd amazone of Amazona Albifrons in het Latijns hoort tot de familie van de Amazone papegaaien.
Ondersoorten:
Amazona albifrons albifrons
Formaat: 26 cm groot
Ringmaat: 8 mm
Geslachtsonderscheid: Zie tekst hieronder. Best is DNA onderzoek, dan ben je zeker.
Man: De lichaamskleur is voornamelijk groen. Het voorste deel van de schedel en het voorhoofd is wit, soms ook crème kleurig. De veren rond de ogen, teugels en enkele veren in de vleugel zijn rood. Boven op de schedel zijn de veren blauw, net zoals de vleugelpennen. De naakte oogring is grijs en de irissen van de ogen bleekgeel tot oranje. De snavel heeft een geelachtige hoornkleurige kleur. De poten zijn bruinachtig.
Pop: De pop is bijna hetzelfde als de man. Het enige waarneembaar verschil zijn de duimveren die bij de pop groen zien i.p.v. rood. Bij sommige poppen ontbreekt het rood in de vleugel ook.
Amazona albifrons nana
Formaat: 24 cm groot
Ringmaat: 7,5 mm
Geslachtsonderscheid: Er is onderscheid, lees Amazone albifrons albifrons voor meer info
Man en pop: De Amazona albifrons nana is gelijk aan de Amazona albifrons albifrons, maar dan kleiner
Amazona albifrons saltuensis
Formaat: 26 cm groot
Ringmaat: 8 mm
Geslachtsonderscheid: Er is onderscheid, lees Amazone albifrons albifrons voor meer info
Man en pop: De amazona albifrons saltuensis is grootendeels gelijk aan de Amazona albifrons albifrons. Bij deze soort is het groen sterk blauw overgoten.
Herkomst
A. a. albifrons heeft zijn verspreidingsgebied in het westelijk deel van Centraal Mexico. A. a. saltuensis is te vinden in Noordwest Mexico en A. a. nana in Zuid Mexico van Veracruz tot Costa Rica. Witvoorhoofd amazones leven in bijna alle biotopen: bos, open land, savannes, woestijn met cactussen alsook bergachtige landschappen. Het voedsel wat ze nuttigen bestaat hoofdzakelijk uit allerlei zaden, bessen, noten, fruit, bloesem, maïs en bladknoppen. In hun leefgebied trekken de vogels paarsgewijs of in kleine groepjes rond maar op gemeenschappelijke slaapplaatsen komen zwermen voor van honderden vogels.
Huisvestiging
Een geschikte huisvesting voor een koppel witvoorhoofd amazones is een (binnen)voliere van ongeveer 2,5x2x2 (l x b x h). Bij voorkeur kunnen de vogels ook in een buitenvoliere met ongeveer dezelfde afmetingen. Binnen kan men dan de nestkast hangen, een klimboom en het voedsel. Buiten kunnen de vogels gaan zonnebaden of douchen in de regen, enkel zitstokken voldoet.
Net zoals met de meeste papegaaien en parkieten is het aangeraden om een voliere in metaal, of ander niet-knaagbaar materiaal, te maken. Gaas dient minimum 19×19 zijn en 1,45mm dikte. Het is handig om een voederdraaiplateau te voorzien in metaal. Zo hoeft u niet de voliere in voor het voederen van de vogels en kunnen ze de voerpotten niet omgooien.
Karakter
In gevangenschap worden ze in het algemeen redelijk snel gewent aan hun verzorgers. Ze zijn vrij levendige vogels, waar de liefhebber wel wat jaren plezier zal aan hebben. Net zoals vele amazones en zuid amerikaanse kromsnavels kunnen ze veel lawaai maken, zeker in broedperiode.
Voeding
De dagelijkse voeding voor amazone papegaaien, dus ook voor witvoorhoofd amazones, dient uit drie gelijke delen te bestaan.
- een goede kwaliteit papegaaien zaadmengsel
- Eivoer met universeelvoer en kiemzaden
- Fruit (appel, banaan, peer, sinaasappel, …) en groenvoer (wortel, tomaat, witloof,…)
Verder dient vers water, maagkiezel, vogelgrit altijd ter beschikking zijn. Komen ze niet aan het grit en maagkiezel, meng het dan door de voeding.
De kweek met witvoorhoofd amazones
Nestblok
De nestblok dient een bodemoppervlak van 24cm x 24 cmt hebben en van dikke planken gemaakt te zijn. Een natuurstam blok is ook een goede optie. De hoogte van de blok moet 60-80 cm zijn en een invlieggat van +-10 cm. Het is aangeraden om aan buiten en binnenzuide een stok te bevestigen zodat de vogels makkelijker in en uit de blok kunnen. Ook is het aangeraden om een inspectieluik te maken. Hiermee kun je het broedproces makkelijk opvolgen.
Nestmateriaal
Er word aanbevolen nestmateriaal zoals houtkrullen of turf aan te brengen. Ook een stuk vermold hout is goed. De vogels zullen dit graag stuk knagen, wat de broedstemming ten goede komt
Kweek
Het legsel bestaat gemiddeld uit 4 eieren die na ongeveer 28 dagen broeden uitkomen. De jongen zullen ongeveer 50 dagen in de nest blijven om dan het nest te verlaten en nog enkele weken bijgevoerd worden door de ouders.