Lengte volwassen: 16 cm
Gewicht volwassen: ongeveer 50
Herkomst: Mexico, Midden-Amerika, de Andes in het westen van Zuid-Amerika en zo ver naar het zuiden als centraal Peru. Het wordt voornamelijk gevonden tussen 1.500 m en 3.000 m, maar is moeilijk te detecteren.
Potentiële levensduur: ongeveer 15 jaar.
Status
geclassificeerd als bijna bedreigd in 1988, maar sindsdien is de status herzien met de ontdekking van nieuwe populaties, vooral in Ecuador.
Geslachtonderscheid
Betwistbaar: vogels afkomstig uit sommige gebieden kunnen worden gesekst door de hoeveelheid zwart in de staart, maar de ondersoort tigrinus ( donkerder en zwaarder geband ) is blijkbaar niet seksueel dimorf en het is waarschijnlijk dat ze in de avicultuur zijn gekruist.
Ook maakt de komst van zoveel mutaties nauwkeurige geslachtsbepaling door verenkleed nog onwaarschijnlijker. DNA-sexing wordt aanbevolen.
[content-egg-block template=offers_grid next=3]
Onvolwassen verenkleed
De blokkering is minder opvallend en bij normale (groene) vogels is er meestal een blauwere tint op het voorhoofd.
Geschiktheid
Het kleine formaat en de zeer rustige stem maken de catharinaparkiet geschikt voor elke situatie. Het zijn ideale vogels voor beginners, gemakkelijk te verzorgen en niet te veeleisend als gezelschapsdier. Met de hand grootgebrachte vogels zullen veel aandacht genieten, net als elke tamme papegaai.
Ze zijn ook ideaal voor beginnende fokkers die geen vogels buiten kunnen houden. Mijn advies zou zijn om een vogel met rode ogen zoals lutino en cremino voor een huisdier te vermijden, omdat zijn gezichtsvermogen enigszins verminderd kan zijn. Het zou niet raadzaam zijn om een volwassen vogel als huisdier te nemen, aangezien het onwaarschijnlijk is dat hij tam wordt.
Bovendien zou hij het gezelschap missen van andere leden van zijn soort waarmee hij zou zijn gehouden. Voor iedereen die het grootste deel van de dag van huis is, kan worden overwogen om twee jonge parkieten aan te schaffen. Voor een catharina parkiet te koop kunt u op 2dehands.be of marktplaats.nl zien of rechtstreeks een fokker proberen te zoeken.
Beschikbaarheid
Direct leverbaar tegen een betaalbare prijs. De meeste fokkers in het VK (in tegenstelling tot de VS) fokken hun jongen niet met de hand. Een door een ouder grootgebrachte vogel die echter kort nadat hij onafhankelijk is verworven, moet tam worden als hij veel aandacht krijgt in een stressvrije omgeving. (Dit betekent geen prikkelbare kinderen of onstuimige honden die stress kunnen veroorzaken bij elke papegaai, maar vooral zeer kleine.)
Mutaties
Tegenwoordig zijn er veel mutaties beschikbaar, vergelijkbaar met die vaak worden gezien bij grasparkieten : blauw, kobalt, mauve, lutino, cremino, enz.
Gedrag
Catherina parkieten bewegen langzaam en sluipend langs takken, zichzelf bijna horizontaal dragend, op een manier die fascinerend is om te zien. Ze zitten graag tussen de lommerrijke takken, dus er moet naar gestreefd worden om deze minimaal één keer per week aan te voeren. Appel, wilg, hazelaar en vlier zijn geschikt.
[content-egg-block template=offers_grid next=3]
Schrik niet als je ze ziet slapen met het hoofd en lichaam naar beneden gericht. Misschien is dit een snelle ontsnappingstactiek als ze worden benaderd door roofdieren. Ze zijn weerloos tegen andere vogels en mogen niet worden gehouden met of worden blootgesteld aan andere soorten. Ze zijn erg zachtaardig en stil, dus misschien niet aantrekkelijk voor iemand die op zoek is naar een meer extraverte soort.
Ik ben altijd geïnteresseerd om te zien welke verkeerde informatie ik op internet kan vinden, één site was genoeg. Er stond in: „In het wild leven Catharina Parkieten op de grond en zijn ze meer geneigd te lopen dan te vliegen.” Onwaar: ze voeden zich in het bladerdak, niet op de grond.
Hoewel ze soms laag vliegen, zie je zwermen ook heel hoog vliegen, boven het regenwoud. Vlucht wordt beschreven als direct en zeer snel.
Dezelfde websiteschrijver verklaarde dat Catharina Parkieten niet bekend staan om hun vermogen om te vliegen en meestal op de grond vallen als ze dit proberen. Ik zou willen suggereren dat er iets heel erg mis is met het beheer van dergelijke vogels. Ze moeten te zwaar zijn en/of in kleine kooien worden gehouden waar ze onvoldoende beweging krijgen.
Het is waar dat ze zullen klimmen en niet vliegen als de kooi te klein is. Helaas is het het lot van de meeste kleine soorten om in kooien te worden gehouden die totaal ontoereikend zijn wanneer de meeste kleine papegaaien actiever zijn dan grote.
Blader door onze uitstekende keuze van papegaaien kooien hier.
Dieet
Ideaal een mengsel van kleine zaden zoals kanarie, gierst en kleinere hoeveelheden haver, boekweit en saffloer, gekiemde zaden zijn uitstekend en voegen een extra dimensie toe aan het dieet. Volièrevogels kunnen een beetje hennep krijgen. Sproeigierst en zaaigrassen worden gesmaakt, ook zaaidok.
Alle gebruikelijke vruchten kunnen worden aangeboden, maar alleen appel wordt door sommige vogels gemakkelijk ingenomen. Ik ontdekte dat ze van nectar houden (zoals gemaakt voor lori’s), en van biscuitgebak en nectar.
Nectar, of gewoon een mengsel van babygraan met toegevoegd honingwater, is een goede basis voor het toevoegen van supplementen, zoals vitamines of calcium , aangezien een voornamelijk zaaddieet een tekort aan deze belangrijke componenten zal hebben.