De grasparkiet is een levendige, sociale vogel. Waarschijnlijk is hij daarom al bijna 200 jaar een graag gewilde volière vogel. Het is een makkelijk te houden vogel en daarom ook zeer populair bij beginnende vogelliefhebbers. Ze kunnen gemakkelijk samen gehouden worden met bijv. een valkparkiet
Herkomst van de grasparkiet
De grasparkiet is afkomstig uit Australië waar ze dikwijls in zwermen van duizenden rondzwermen. Het is een open gebied met hier en daar een boom. In het wild voeden ze zich vooral met graszaden, onkruidzaden, jongen schuiten van planten en insecten. Ze eten niet alleen de zaden vanuit de plant zoals de meeste vogels, maar gaan ook op de grond eten.
Voeding van de grasparkiet
Een grasparkiet heeft een zaadmengsel voor kleine parkieten of grasparkieten nodig. Dit moet aangevuld worden met grit en uiteraard water. Best is dat u ook 1 à 2 keer per week een stuk hard fruit (bijv. appel of peer) of groenvoer geeft. Dit geld ook voor trosgierst
Kweken met de grasparkiet
In het wild leven ze in kolonie verband, dit wil zeggen als een groep met meerdere koppels kort bij elkaar. Ze maken of gebruiken dan een holte in een boom waar ze ongeveer 4-8 witte eieren in leggen. Na ongeveer 18 dagen broeden komen er jongen uit de eieren. Dan duurt het ongeveer een 3-4 weken vliegen ze uit en waarna ze nog 1-2 weken moeten worden bijgevoederd.
In gevangenschap geeft je ze een broedblok met maten van ongeveer 25*15*15. Dit mag een platte of een rechtstaande nest zijn. Let er wel op dat je 2 nesten hangt per koppel indien u meerdere koppels in een volière hebt. Als er maar net genoeg hangen, kunnen ze vechten. Let er ook op dat je de jongen afzondert als ze zelfstandig kunnen eten. Dit omdat de jongen anders een dikke maand na uitvliegen ook eieren gaan leggen en je dus inteelt zult krijgen.
De prijs voor een grasparkiet is 5-10 euro
De grasparkiet als huiskamer vogel
Zoals al gemeld is de grasparkiet een sociale vogel en neem je dus best een vriendjes grasparkiet als gezelschap. Indien dit niet gebeurt kan probleemgedrag zoals plukken, schreeuwen, bijten zich voordoen. Vergeet ook geen speelgoed aan de vogel aan te bieden, dit verhelpt verveling, wat dikwijls de bron is van probleemgedrag. Ze maken gelukkig niet al te luid lawaai, maar zijn wel bijna constant aan bezig. De minimale kooiafmetingen voor één vogel zijn 40*30*50, maar meer plaats is uiteraard beter.