| | |

Welke vogel kan bij een valkparkiet?

U vraagt zich of welke vogel kan ik bij een valkparkiet gezet worden? En is het wel een goed idee om een andere vogel bij valkparkieten te zetten? Ik ga op dit onderwerp dieper op in tijdens dit blogbericht.

Valkparkieten kunnen worden gehuisvest met andere kleine vogels, waaronder bourke-parkieten, turquoise papegaaien en roodgekroonde parkieten. Het huisvesten van valkparkieten met andere vogelsoorten moet echter voorzichtig gebeuren en agressievere vogels moeten worden vermeden. De veiligste huisvestingspartner is een andere valkparkiet.

Waarom een vogel bij een valkparkiet?

Een valkparkiet is net als alle andere parkieten een sociaal dier en echte groepsdieren. Hij houdt er niet van om alleen te zitten.

Daarom kan een speelkameraad erbij ja valkparkiet helpen hem niet alleen te voelen. Met meer dan één vogel kan je valkparkiet ook zijn vaardigheden met andere vogels leren gebruiken.

Ook is de kans kleiner op gedragsproblemen die voorkomen uit verveling, zoals veren plukken.

Het voordeel voor het baasje is dat je niet de hele tijd met je valkparkiet moet bezig zijn. En het is een plezier om te kijken naar hoe vogels met elkaar sociaal zijn.

Waarop letten?

Net zoals alle mensen niet met elkaar overweg kunnen zijn er vogels waarvan hun karakter botst. Na het bij elkaar plaatsen van vogels moet je altijd een oogje in de gaten houden om te zien dat ze niet vechten.

Maar het kan ook zijn dat de ene vogel dominant is ten opzichte van de andere en dat de dominante vogel de toegang tot de voeding bewaakt.

Een extra punt dat je moet op letten is wanneer de vogel in broedstemming komt. Een vogel in broedstemming verandert van karakter. Meestal worden ze territoriaal en dulden ze geen andere vogels in de buurt. Valkparkieten zijn wel een uitzondering, maar daarom de vogels die u erbij hebt zitten niet.

Welke vogels kunnen erbij?

De valkparkiet is een vogel die helemaal niet dominant is. Je zou hem zelf bij vele kleiner vogels kunnen zetten zoals kanaries of zebravinken.

Maar let bij het samen plaatsen altijd op het karakter van het individu. Net zoals bij mensen botsen sommige karakters met elkaar.

Om je veder op weg te helpen, heb ik hieronder een lijstje gemaakt met vogels die bij een valkparkiet kunnen.

1. Valkparkieten

De beste keuze is natuurlijk een soortgenoot. Ze spreken dezelfde taal en eten hetzelfde voer.

Ik snap natuurlijk dat je ook wel eens een andere kleur wilt bewonderen in je volière. Gelukkig zijn er verschillende mutaties (kleuren) bij de valkparkiet. Zeg je toch helemaal een andere vogel te willen, lees dan gerust verder.

2. Bourkes

bourke parkiet

Bourkes zijn andere Australische vogels die perfect met valkparkieten kunnen samenleven in een voliere of kooi. Ze zijn iets kleiner en hebben tinten van roze, blauw, bruin en zwart.

3. Splendid

splendid parkiet

De splendid is net zoals de bourke een australische parkiet, hij behoort tot dezelfde familie, namelijk Neophema. Ze zijn heel kleurrijk, vooral de mannetjes.

4. Turquoisine parkiet

Turquoisine parkiet

De splendid is net zoals de bourke en splendid een australische parkiet. Hij behoort ook tot dezelfde vogelfamilie, namelijk Neophema.

Het is net zoals de valkparkiet een rustige vogel.

5. Kakariki

kakariki

De kakariki is waarschijnlijk na de valkparkiet en de grasparkiet de meest populaire parkieten soort in België en Nederland.

Ze zijn actiever dan een valkparkiet, maar zijn net zo zachtaardig en lief als een valkparkiet.

Een kakariki heeft ongeveer hetzelfde formaat als een valkparkiet, wat hun tot ideale kompanen maakt.

6. Grasparkiet

grasparkiet

De grasparkiet is samen met de valkparkiet de populairste parkieten soort.

Je kunt ze samen zetten zolang je de vogels niet laat kweken. Een grasparkiet die in broedstemming is is veel te agressief voor een valkparkiet.

Al moet ik zeggen dat ik persoonlijk het geprobeerd heb, en op 5 jaar samen slechts 1 incident gehad had.

7. Kanarie

kanarie

Je zou het misschien niet direct denken, maar het is mogelijk op kanaries met valkparkieten te houden. Je kunt dit enkel proberen in een ruime volière zodat de vogels elkaar kunnen mijden indien nodig.

Ze zullen weinig affectie aan elkaar hebben, maar kanaries en valkparkieten kunnen perfect in een volière samen leven.

8. Zebravink

De zebravink is net zoals de valkparkiet van Australië afkomstig. Het grootste verschil is dat de zebravink een vinkachtige is en de valkparkiet een parkietachtige.

Je vraagt je misschien af of dat een kleine zebravink van 11 cm bij een valkparkiet van 34 cm kan? Ja, dat lukt meestal wel als je ze in een ruime volière zet.

Het kan zelfs zijn dat de zebravink zijn nest bouwt in of op het grote parkieten nestblok.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *