VogelKweker

Vogels kweken, een leuke hobby

Aanbevolen

Hoe een parkiet tam maken?

Parkieten zijn populaire huisdieren in de hele wereld, en het is geen verrassing waarom. Parkieten zijn aanhankelijke en intelligente kleine papegaaien met relatief lange staartveren. De familie van deze slanke vogels telt ongeveer 115 soorten die onder de categorie ‘parkiet’ vallen. Je kunt meestal vrij makkelijk een parkiet tam maken.

Veel mensen houden van parkieten omdat ze uitstekende huisdieren zijn, goed gedijen in kleine woonruimtes zoals appartementen,

maken minder lawaai dan andere vogelsoorten en hebben weinig onderhoud nodig. Het bezitten van een parkiet brengt verschillende verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het temmen van uw parkiet. Als je een liefhebbende, gehoorzame en speelse parkiet wilt hebben, kun je als volgt een parkiet temmen.

Een parkiet temmen: een stapsgewijze procedure

Het temmen van een parkiet is een relatief eenvoudige procedure, maar voor sommige mensen kan het veeleisend lijken. Het temmen houdt in dat je je parkiet ervan moet overtuigen en leren dat je geen bedreiging voor hem vormt en dat interactie/spelen met jou leuk en heilzaam is.

Het tam maken van uw parkiet zou idealiter al op jonge leeftijd moeten beginnen. Zolang de parkiet 8-16 weken oud is, kun je beginnen met het temmen en trainen. Door de vleugels van uw parkiet te knippen voordat u begint met temmen, kunt u de beweging ervan tijdens het hele proces beperken. Hier is de stapsgewijze procedure om deze aanhankelijke huisdierenvogel tam te maken.

1. Begin met het introduceren van de parkiet in zijn kooi

Voordat u begint met temmen, is het het beste als u ervoor zorgt dat uw babyparkiet comfortabel is met zijn levensomstandigheden. Een nieuw gekochte parkiet moet 2-3 dagen opgesloten blijven in zijn kooi, zodat hij kan wennen en zich kan aanpassen aan zijn nieuwe thuisomgeving.

[content-egg-block template=offers_list_no_price]

Geef je parkiet de ruimte en tijd om te eten, drinken, verkennen in zijn kooi en met zijn speelgoed te spelen voordat je interactie aangaat. Je kunt de vogel tijdens deze fase wat trosgierst aanbieden en proberen tegen hem te praten met een lage, zoete stem. Zo kan uw parkiet langzaam wennen aan uw aanwezigheid.

Bovendien kun je dit temmen versnellen door in de buurt van de kooi van je parkiet te gaan zitten. U kunt dit bereiken door een stoel in de buurt van de kooi te plaatsen en er routinematig voorbij te lopen en erop te gaan zitten. Je kunt 10-15 minuten bij je parkiet zitten zonder ermee te communiceren en daarna doorgaan met je dagelijkse bezigheden.

In het begin kan je parkiet schrikken als je in de buurt zit, maar na verloop van tijd zal hij niet meer van zijn baars springen in een poging om aan je aanwezigheid te ontsnappen. Terwijl je langzaam het vertrouwen van je parkiet wint, kun je beginnen de stoel dichter bij zijn kooi te brengen totdat je recht voor de vogelkooi kunt zitten zonder dat de parkiet in een wilde / waanzinnige staat gaat.

2. Open de kooi en begin te communiceren met je parkiet

Als de parkiet eenmaal aan je aanwezigheid gewend is, betreed je nu zijn domein (vogelkooi). Je kunt deze temmende stap bereiken door naast de vogelkooi te gaan zitten, deze langzaam te openen en je hand erin te plaatsen. Uw parkiet zal uw aanwezigheid in zijn kooi tijdens de eerste paar pogingen waarschijnlijk niet waarderen en kan ongunstig reageren.

Herhaalde pogingen om uw hand in de vogelkooi te plaatsen, kunnen langzaam helpen om begrip tussen u en de vogel op te bouwen. Na verloop van tijd kun je beginnen met het bewegen van je hand naar de parkiet en dit proces herhalen totdat de vogel zich op zijn gemak voelt met je hand in de buurt.

De volgende stap houdt in dat je wat voedsel voor je parkiet houdt, en met wat geduld zou het het voedsel op je handpalm moeten gaan knabbelen. Zodra je deze stap hebt bereikt, kun je overgaan tot het aanraken en fysiek omgaan met de vogel.

Het is het beste om uw parkiet aan te raken wanneer hij uit uw handpalm eet. Reik langzaam naar voren en aai de vogel zachtjes. Bij een parkiet kun je “ter plaatse raken” door over de achterkant van zijn nek te aaien, en als je je parkiet eenmaal temt, zal hij zijn kop gewillig naar voren kantelen zodat je hem kunt aaien/kietelen.

3. Begin met het oppakken van je parkiet en begin met handtraining

Tegen de tijd dat je dit stadium bereikt, zal je parkiet je genoeg vertrouwen om zijn kooi te openen, te voeren en aan te raken. De volgende stap houdt in dat je de parkiet oppakt en hem leert om op je hand te blijven. Als je met handtraining wilt beginnen, kun je als volgt een parkiet temmen en ervoor zorgen dat hij op je hand kan blijven zitten.

● Zoek een ideaal moment om te beginnen met het handtrainen van de parkiet, idealiter voor een ononderbroken 30-40 minuten.

● Benader de kooi van je parkiet met een droge handdoek en wat lekkers. Open de vogelkooi, bied de vogel wat lekkers aan en gebruik de handdoek om de parkiet voorzichtig van achteren vast te pakken en vast te houden. Het zou het beste zijn om voorzichtig te zijn, want de parkiet en andere vogels hebben holle botten die niet van hoge druk/kracht houden.

● Breng de parkiet naar een kleine open afgesloten ruimte zoals een badkuip (zorg ervoor dat u de afvoer afsluit). Plaats uw parkiet langzaam op uw wijsvinger onder zijn poten en haal de vogel uit de handdoek. De vogel kan beginnen te fladderen en vallen, en dit is normaal.

Zorg ervoor dat uw vinger zich op een lage hoogte bevindt, zodat uw parkiet niet gewond raakt als hij van uw vinger valt.

● Herhaal deze vorige stap en spreek zachtjes tegen je parkiet tijdens de training totdat hij begrijpt dat je hem op je vinger wilt laten zitten. Als het je parkiet eenmaal lukt om op je vinger te gaan zitten, prijs hem dan en streel hem zachtjes.

4. Start de “Stap op” training

De “Stap op” training leert uw parkiet hoe hij van de ene baars/vinger naar de andere kan stappen. Deze training helpt je parkiet om naadloos op je vinger te springen wanneer je hem uit zijn vogelkooi haalt. Begin de “Stap op” -training door uw parkiet op één vinger te plaatsen en deze zachtjes aan te duwen om naar de middelvinger te gaan (die in een hoek van 60-70° moet zijn).

Als je de vogel traint om van de ene vinger/stok naar de andere te gaan, zou het helpen als je zou zeggen: “Stap op”, om hem te helpen begrijpen wat je wilt.

Conclusie:

Als je weet hoe je een parkiet moet trainen, kan het bezit van een parkiet probleemloos zijn. Het tam maken van uw parkiet omvat verschillende stappen en herhaalde training. Als je parkiet deze training begrijpt, vergeet hem dan niet te prijzen en wat vogelzaad aan te bieden.

Aanbevolen

Onderwerpen

Laatste Reacties