Vogels kweken, een leuke hobby

Aanbevolen

parkieten levensverwachting

Hoe lang leven parkieten gemiddeld?

Nu je een parkiet hebt, zul je veel over hen moeten weten om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk leven. Maar om ze de best mogelijke zorg te geven, wil je weten wat hun gemiddelde levensduur is.

Hoe lang leven parkieten gemiddeld? Parkieten worden gemiddeld 15 jaar oud, maar het hangt echt van de soort af. De leeftijd van parkieten ligt ergens tussen de 5 en 20 jaar.

Er zijn drie verschillende soorten parkieten en hier zijn hun levensduur:

  • De grasparkiet leeft gemiddeld 5 tot 10 jaar
  • De monniksparkiet leeft gemiddeld 15 tot 20 jaar
  • De halsbandparkiet leeft gemiddeld 20 tot 25 jaar

Nu je weet hoe lang elke parkietensoort leeft, moet je weten hoe je voor ze moet zorgen om ervoor te zorgen dat ze die verwachting halen en zelfs overtreffen. In dit artikel ga ik het hebben over hoe u voor uw parkiet moet zorgen, wat u ze moet voeren, hoe u ze moet huisvesten en wat u moet doen als ze ziek worden.

Voor je parkiet zorgen

Om je parkiet zo lang mogelijk te laten leven, moet je weten hoe je hem goed verzorgt. Grasparkieten, of valkparkieten zijn de meest voorkomende parkieten om als huisdier te houden, en misschien wel de meest voorkomende vogel om als huisdier te houden in het algemeen. Je kunt ze makkelijk tam maken en dat is een belangrijke eigenschap waarom ze populair zijn.

De kooi

De eerste stap om een ​​gezonde parkiet te houden, is om zijn kooi op de juiste manier voor te bereiden. Koop een grote kooi, groter dan je denkt nodig te hebben. Je parkiet moet zijn vleugels kunnen strekken, spelen en zelfs een beetje rondvliegen in de kooi.

De kooi mag niet rond zijn, anders kan de parkiet zijn vleugels niet spreiden. Het moet aan de bovenkant breder zijn dan aan de onderkant en het moet een vierkante bovenkant hebben.

Je komt misschien in de verleiding om een ​​kooi te kopen met een chique en mooie bovenkant, maar je moet jezelf stoppen. Het ziet er misschien mooi uit, maar die kooien zijn niet goed voor je parkiet. Vogels zoals kwartels vliegen in een verticaal patroon, maar vogels zoals parkietenparkieten vliegen in een horizontaal patroon, wat betekent dat ze zoveel mogelijk ruimte horizontaal willen hebben.

Het kopen van een kooi met een mooie en geknepen bovenkant is verspilling van ruimte en geld.

[content-egg-block template=offers_list groups=”huisvesting”]

U moet ervoor zorgen dat de kooi die u kiest, gemakkelijk schoon te maken is. Zorg ervoor dat u uw hand gemakkelijk in en uit de kooi kunt krijgen. De onderkant van de kooi moet naar buiten schuiven zodat je hem regelmatig kunt legen. U moet de voerbak en de waterdispenser gemakkelijk kunnen vervangen en schoonmaken.

Koop een kooi die veel licht binnenlaat. Hij moet groot genoeg zijn om een ​​paar speeltjes en zitstokken te plaatsen zonder je parkiet te verdringen. Parkieten zijn erg actief en voelen zich niet druk.

Je zou maar twee parkieten per kooi moeten hebben (tenzij je natuurlijk een kooi ter grootte van een kleine kamer hebt, dan kun je er meer dan twee hebben, denk ik).

Zorg dat een voerbak en een waterdispenser gemakkelijk toegankelijk zijn voor jou en je parkiet in de kooi.

Het hebben van een gelukkige en gezonde parkiet is essentieel om hem zo lang mogelijk te laten leven. Zolang je ze voldoende ruimte geeft om te oefenen en rond te vliegen, kun je hun levensduur aanzienlijk verlengen. Het is ook essentieel om ze in een schone omgeving te houden, omdat je vogel niet gezond kan zijn als zijn kooi dat niet is.

Speelgoed en zitstokken

Kies twee of drie speeltjes om voor één parkiet in de kooi te doen en zet een flink aantal zitstokken op verschillende hoogtes rond de kooi. Speelgoed stimuleert je parkiet. Als ze zich vervelen, kunnen ze hun eigen veren eruit plukken. Het beste speelgoed heeft meestal ballen, touwen en / of bellen.

Voor zitstokken is het het beste om zitstokken te kiezen die natuurlijk zijn. Probeer een zitstok te vinden die gemaakt is van eucalyptushout. Vermijd zitstokken gemaakt van prunusbomen (omdat ze cyanogene glycosiden bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor uw vogel) en zitstokken gemaakt van eikenhout (omdat ze tannines bevatten, die ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw parkiet).

Als je de verkeerde soort zitstokken kiest, zou je je parkiet schade kunnen toebrengen, en je wilt er zeker van zijn dat ze zo lang mogelijk leven.

De zitstokken moeten stabiel zijn en op veel verschillende hoogtes staan, en ook rond de kooi. Je parkiet zal willen vliegen en spelen, dus ze hebben genoeg in hun kooi nodig om ze te stimuleren en te vermaken. Nogmaals, het is belangrijk om je parkiet een kooi te geven waarin ze kunnen trainen, zodat ze een lang en gezond leven kunnen leiden.

Er is enige controverse rond het plaatsen van een spiegel in de kooi van je parkietenparkiet. Parkieten hebben de neiging om heel veel amusement te vinden door urenlang te praten en naar zichzelf te kijken. Er zijn echter onderzoeken die een verband kunnen aantonen tussen enkele budgies met spiegels en psychologische schade.

[content-egg-block template=offers_list groups=”speelgoed”]

Omdat parkieten erg sociaal zijn, kunnen ze eenzaam worden als ze alleen maar een weerspiegeling van zichzelf hoeven te zijn. Het hebben van een spiegel in de kooi van uw parkiet kan ook leiden tot kropinfecties bij uw vogel.

Vogels vinden het leuk om voedsel voor hun partner uit te braken (vraag me niet waarom ik geen idee heb waarom), maar de spiegelvogel zal hun genegenheid niet beantwoorden. Als je wilt dat je parkiet zo lang mogelijk leeft, zijn gewasinfecties natuurlijk niet ideaal.

Als je genoeg aandacht aan je parkiet besteedt, zou het in orde moeten zijn. Als je een spiegel in hun kooi wilt plaatsen, zorg er dan voor dat deze stevig is bevestigd om te voorkomen dat je vogel zichzelf bezeert.

Je kunt ook overwegen om een ​​tweede parkiet te krijgen om je eerste in zijn kooi te vergezellen, zodat hij sociaal kan zijn met een echte vogel in plaats van een reflectie. Parkieten leven langer als ze meer sociale interactie hebben.

Deze sociale interactie kan in de vorm van contact met jou komen, maar het is het beste als ze ook een parkietgenoot hebben.

Milieu

parkieten levensverwachting

Zet de kooi van je parkiet in een warme kamer met veel licht. Zet de kooi niet naast een zonnig raam, want langdurige blootstelling aan de hitte kan schadelijk zijn voor de parkiet. Plaats de kooi ook niet in de buurt van een open deur of een deur die vaak open en dicht gaat.

De koude tocht kan ook schadelijk zijn voor uw vogel. Zonlicht is belangrijk om je parkiet gezond te houden, maar we weten allemaal dat te veel van het goede nog steeds schadelijk kan zijn.

Maak de kooi één keer per week schoon. De gemakkelijkste manier die ik heb gevonden om een ​​vogelkooi schoon te maken, is door de bodem met krantenpapier te bedekken en dan de krant eruit te halen en deze te vervangen wanneer de tijd daar is. Een schone kooi is van het grootste belang als je de levensduur van je parkiet wilt verlengen.

Parkieten zullen ongeveer elke 15 minuten poepen, dus je moet de kooi echt een keer per week schoonmaken (of vaker als je het nodig vindt om je vogel gelukkig en gezond te houden)

Gebruik alleen milde afwasmiddel en water om de bodem van de kooi schoon te maken. Als u andere chemicaliën of schoonmaakproducten gebruikt, loopt u het risico uw parkiet te verwonden.

Een ander ding om in de kooi van je parkiet op te nemen, is een vogeldouche. Parkieten houden ervan om zichzelf schoon te maken, rond te spetteren en zelfs af en toe voor de lol onder het water te gaan. Zorg ervoor dat je het water vaak ververst en zorg ervoor dat je het bad nooit te vol vult, anders kan je parkiet er een zooitje van maken.

Je kunt je parkiet ook af en toe besproeien met Bird Spray om hem schoon te maken en af ​​te koelen. Het kan een leuk spel zijn om met je parkiet te spelen. Je kunt er hier op bol.com enkele vinden voor ongeveer € 10.

Als het tijd is dat uw vogel gaat slapen (of wanneer het luid gaat worden in uw huis), drapeer dan een handdoek of deken over de kooi. Hierdoor blijft je parkiet in een donkerder gebied en worden sommige geluiden buitengesloten. Zorg ervoor dat uw parkiet nog steeds voldoende lucht krijgt.

Een manier om dit te doen, is door de achterkant van de kooi onbedekt te laten. De handdoek of deken moet gemaakt zijn van materiaal waar uw vogel zijn klauwen niet aan kan vastgrijpen.

Als je parkiet bang is voor het donker (ja, dat kan gebeuren en ja, ze zullen het je laten weten), dan kun je een nachtlampje bij, aan of in hun kooi plaatsen. Laat je parkiet niet in paniek raken, want ze kunnen als een gek rondvliegen en zichzelf of hun kooi-maatjes bezeren.

Met inbegrip van de familie

Je moet je parkiet een naam geven en die naam vaak gebruiken, vooral als je hem voedt. Dit maakt ze meer vertrouwd en comfortabel bij u. Je kunt tenslotte niet eten als je je ongemakkelijk voelt.

Introduceer uw familie en uw huis geleidelijk aan uw parkiet. Heb je familie je vogel een voor een ontmoet? Laat ze je parkiet voeren en noem de parkiet bij zijn naam. Als u andere huisdieren heeft, zorg er dan voor dat ze uw vogel geen schade toebrengen. Let op kleine kinderen wanneer ze de parkiet vastpakken.

Je moet je parkiet met liefde en vriendelijkheid behandelen. Wees voorzichtig, aangezien u sterker bent dan u denkt, en u kunt uw kwetsbare vogel schaden als u niet oppast.

Ook al zou je het willen, kus je parkiet niet, en zorg ervoor dat je iedereen die je parkiet vastpakt vertelt om hem niet te kussen. Menselijk speeksel is eigenlijk giftig voor parkieten en kan ziektes overbrengen die schadelijk zijn voor uw vogel. Het kussen van je parkiet kan zijn levensduur zelfs verkorten.

Praat vaak met en speel met je parkiet. Ze moeten weten dat je van ze houdt en ze moeten goede herinneringen met je in verband brengen. Het zijn sociale dieren en ze zullen het heerlijk vinden om je te leren kennen . Als ze eenmaal op hun gemak zijn, zullen ze uren met je spelen.

Je kunt je parkiet ook met de hand voeren. Doop je vinger in water en daarna in zaadjes zodat de zaadjes aan je vinger blijven plakken en houd je vinger dan tegen je parkiet zodat ze kunnen knabbelen. Je kunt je parkiet ook in de ene hand houden en in de andere hand een groter voer (zoals een banaan) vasthouden en ze laten knabbelen en pikken.

Als je parkiet eenmaal op zijn gemak is en aan je huis gewend is, moet je hem buiten zijn kooi laten rondvliegen (wees voorzichtig, onthoud dat ze elke 15 minuten poepen).

Sluit alle deuren en ramen en zorg ervoor dat de kat de kamer uit is. Blijf in de kamer om toezicht te houden en laat je parkiet een tijdje rondvliegen.

Zodra het tijd is om je parkiet terug te roepen naar zijn kooi, creëer dan maar één lichtbron, zoals één raam, en blijf erbij staan. Je parkiet wordt aangetrokken door het licht en je kunt fungeren als de zitstok waar ze van nature naartoe vliegen. Plaats ze voorzichtig terug in hun kooi en zorg ervoor dat deze goed vastzit.

Het dieet van je parkiet

parkiet levensduur

Het standaardvoer voor gezelschapsvogels is vogelzaad, maar eigenlijk zou vogelzaad slechts ongeveer een zesde van het dieet van uw parkiet moeten uitmaken. Laat je parkiet niet tanken met zaadjes, want dat kan hun levensduur verkorten.

Vogelzaad alleen biedt niet alle voedingsstoffen die uw parkiet nodig heeft om gezond te zijn. Te veel vogelzaad kan leiden tot kanker, obesitas en andere gezondheidsproblemen bij uw vogel.

De rest van het dieet van je parkiet moet bestaan ​​uit fruit en groenten (meestal donkergroen of geel van kleur), gekookte eieren en geraspte kaas, en extra mineralen zoals inktvissen of minerale blokken.

Vruchten die u uw parkiet kunt voeren, zijn onder meer:

  • Appels
  • Druiven
  • Mango’s
  • Bananen

Groenten die u uw parkiet kunt voeren, zijn onder meer:

  • Pompoen
  • Wortels
  • Parsely
  • Broccoli
  • Zoete aardappel
  • Squash
  • Spinazie

Zorg ervoor dat al het extra voer dat je je parkiet geeft rauw is (behalve het gekookte ei). Door het eten te koken, kunnen enkele van de belangrijke voedingsstoffen worden verwijderd.

De variëteit is erg goed voor je parkiet, maar je moet ervoor zorgen dat je het aantal traktaties beperkt en ze niet meer dan een halve theelepel per keer geeft.

[content-egg-block template=offers_list groups=”voeding”]

Als je ervoor kiest om je parkiet een cuttlebone of een mineraalblok te geven, zorg er dan voor dat deze stevig aan de zijkant van de kooi is bevestigd met de zachte kant naar je vogel gericht, zodat ze eraan kunnen krabben.

Je parkiet moet elke dag zaden en brokjes eten; fruit, groenten en zacht voedsel om de dag; en eenmaal per week gekookte eieren en geraspte kaas.

Als je parkiet niet wil eten, probeer dan rauw fruit en groenten te hakken en in een lege voerbeker te doen. Als je iets nieuws in hun dieet wilt introduceren, doe dat dan geleidelijk.

Zorg ervoor dat uw parkiet altijd gemakkelijk toegang heeft tot zijn voer en water. Ze weten hoeveel ze moeten eten en drinken. Als je parkiet 24 uur lang niet eet of kan eten, kan hij erg ziek worden.

Vervang en reinig de waterdispenser dagelijks. Maak de dispenser alleen schoon met water en azijn, omdat andere producten in het water van je parkiet ze kunnen beschadigen. De azijn voorkomt de groei van bacteriën in de waterdispenser.

Het water en het voer moeten naast elkaar staan, zodat je parkiet tegelijkertijd kan eten en drinken. De voerbeker mag niet te diep zijn, zodat uw parkiet niet hoeft te graven om bij zijn voer te komen.

Wat te doen als uw parkiet ziek wordt

Je moet je parkiet minstens één keer per jaar voor controle naar de dierenarts brengen. Als uw vogel symptomen begint te vertonen die u doen vermoeden dat hij ziek is, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen.

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Abnormale ademhaling
  • Afscheiding uit ogen of bek
  • Slijm op veren
  • Abnormaal gedrag
  • Gewichtsverlies
  • Obesitas (het gestroomlijnde uiterlijk verliezen of lusteloos worden)

Zorg er altijd voor dat uw parkiet voldoende bewegingsruimte heeft, sociaal genoeg mag zijn en de juiste voeding eet (met de juiste variatie), en dat uw vogel een lang en gelukkig leven moet leiden.

Gerelateerde Vragen:

Hoe weet u of uw parkiet volwassen is? Als parkieten baby’s zijn , hebben ze puur zwarte ogen. Dit duurt meestal ongeveer vier maanden. Na vier maanden begint de iris te vervagen tot lichtgrijs of bruin. Dit stopt tegen de tijd dat ze acht maanden oud zijn, waarna ze volwassen zijn.

Leven parkieten langer in gevangenschap? De enige plaats waar u parkieten van nature in het wild zult zien, is in Oostenrijk. In gevangenschap kunnen parkieten wel 20 jaar oud worden, maar in het wild leven ze een kortere levensduur. Dit komt voornamelijk door roofdieren, inconsistent voedsel en blootstelling.

Aanbevolen

Onderwerpen

Laatste Reacties