Kan een valkparkiet alleen leven?
| |

Kan een valkparkiet alleen leven?

Kan een valkparkiet alleen leven? Ja, maar het is niet aan te raden. Een valkparkiet zal een gelukkiger en gezonder vogel zijn als ze een metgezel van hetzelfde geslacht hebben. 

Ze kunnen zich hechten aan hun eigenaars, maar dit belemmert hun vermogen om zich te hechten aan een andere vogel. Eigenaarsbinding is waarschijnlijker voor gezelschapsvogels die geen partner in huis hebben – daarom wordt het niet aangeraden om één vogel te bezitten in plaats van twee.

Valkparkieten zijn relatief eenvoudige vogels om voor te zorgen, en de meeste hebben weinig speciale benodigdheden of uitrusting nodig. De meeste valkparkieten houden van water; het vernevelen van hun kooien is een geweldige manier om je kansen om met ze om te gaan te vergroten. Het zou echter helpen als u zeker weet dat ze altijd vers water hebben wanneer ze dat willen.

1: Valkparkieten hebben een maatje nodig voor hun geluk

Valkparkieten zijn vogels met emotionele behoeften. Net als veel andere huisdieren, omvatten deze emotionele behoeften de noodzaak om tijd door te brengen met anderen van hun soort voor stimulatie en gezelschap. Eenzaamheid kan uw valkparkiet lichamelijk letsel toebrengen en zal vaak leiden tot gedragsproblemen zoals schreeuwen of veren plukken; als ze eenmaal zijn vastgesteld, kunnen deze problemen moeilijk te genezen zijn (en zullen ze misschien nooit helemaal verdwijnen). Een eenzame valkparkiet die van zijn soort is beroofd, kan ook depressief worden en stoppen met eten of drinken.

Valkparkieten zijn sociale wezens, maar ze hoeven niet in paren te leven; één vogel zal gelukkig leven in een rustig huis met zijn favoriete mens. Het is echter van vitaal belang dat uw valkparkiet elke week tijd doorbrengt met zijn soort (idealiter minstens enkele uren). Dit kan worden bereikt door hem tijd buiten de kooi te laten doorbrengen in het gezelschap van andere vogels, hem mee te nemen als je vrienden bezoekt die ook valkparkieten als huisdier houden (zodat hij hun tjilpen kan horen), of een andere valkparkiet in het huishouden brengen. Opmerking: als u besluit een andere gezelschapsvalkparkiet te nemen, moet u een geslachtsvogel kiezen, aangezien twee mannetjes in hetzelfde huishouden zullen vechten.

2: Isolatie kan gedragsproblemen veroorzaken

Eenzaamheid in een valkparkiet leidt tot slecht gedrag, waaronder veren plukken, schreeuwen en depressie.

Valkparkieten zijn sociale wezens met veel behoeften waaraan moet worden voldaan om een ​​positieve geestelijke gezondheid te hebben.

Het negeren van deze vereisten kan leiden tot negatief gedrag bij uw huisdierenvogel.

Hoewel dit bericht voornamelijk is gericht op het grootste deel van de dag alleen zijn, is het ook belangrijk om je vogel niet de hele dag thuis te laten terwijl je ergens heen gaat waar ze geen andere vogels kan horen of zien (ten minste één keer per week zou hij meerdere uren uit de kooi met zijn soort). Deze simpele handeling om hem achter te laten met een radiospel kan wonderen doen voor zijn emotionele gezondheid en zal een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van gedragsproblemen.

3: Valkparkieten zijn op zichzelf niet te vertrouwen

Een valkparkiet op zichzelf zal waarschijnlijk depressief worden zonder het gezelschap van een andere vogel.

Valkparkieten hebben dagelijkse socialisatie en mentale stimulatie nodig, die niet alleen door menselijke interactie kan worden geboden.

Zelfstandig leven kan leiden tot depressie, en eventuele problemen die door deze aandoening worden veroorzaakt (zoals verenplukken) verergeren alleen de fysieke en psychologische problemen die al bestaan.

Het is niet dat we niet van onze birdies houden; de meesten van ons werken de hele dag buitenshuis, wat leidt tot een omgeving waarin valkparkieten niet kunnen gedijen.

Als je een baan hebt waar je de hele dag weg bent, kan je valkparkiet niet alleen de aandacht en socialisatie krijgen die hij nodig heeft. Overweeg om hem een ​​gezelschapsvogel te geven of hem naar een aviaire dierenarts te brengen die dagopvang biedt voor gezelschapsvogels.

4: Dieet kan bijdragen aan gezondheidsproblemen bij geïsoleerde huisdieren

Geïsoleerde partnerloze vogels wiens dieet alleen uit zaden en pellets bestaat, kunnen zich vervelen en stoppen met eten, wat leidt tot voedingstekorten.

Vogels die alleen leven zonder toegang tot vers voedsel, kunnen een vitamine A-tekort krijgen; daarom moeten ze elke dag een gevarieerd dieet krijgen (door hun menselijke verzorger).

Zaden en pellets zijn qua voedingswaarde niet gelijkwaardig aan vers voedsel, en het dieet van een valkparkiet moet dagelijks worden aangevuld met verse groenten.

Valkparkieten die alleen leven, hebben ook een uitgebalanceerd dieet nodig om ervoor te zorgen dat ze alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Zaden en pellets bevatten niet dezelfde soorten of hoeveelheden vitamines als vers fruit en groenten, dus uw huisdier moet elke dag (of minstens wekelijks) wat producten krijgen, zelfs als hij alleen leeft.

5: Geïsoleerde vogels moeten toegang hebben tot veilig speelgoed

Vogels zonder partner die opgesloten zitten in kooien zonder speelgoed of andere afleiding plukken vaak hun veren uit verveling of frustratie met hun omgeving.

Niet-t-speelgoed dat in de kooi wordt geplaatst, moet veilig en vogelbestendig zijn, zodat ze niet op voorwerpen blijven zitten, zoals speelgoed met kleine stukjes die de vogel kan inslikken.

Verveling kan leiden tot verenplukken bij vogels die alleen leven of het grootste deel van hun dag binnen doorbrengen. Geef uw huisdier veilig speelgoed in zijn kooi om hem bezig te houden als u weg bent.

Plukken van veren is een ernstig probleem en vereist veterinaire interventie en gedragsveranderingstherapie door een ervaren vogelverzorger of papegaaiengedragsconsulent. Plukken is vaak het gevolg van verveling of frustratie veroorzaakt door het leven in een omgeving die niet geschikt is voor een valkparkiet als huisdier, zoals de hele dag alleen zijn met niemand om mee om te gaan.

6: Geïsoleerde valkparkieten kunnen zelfverminkers worden

Vogels die het grootste deel van de dag alleen worden gelaten, proberen zichzelf vaak bezig te houden door hun lichaam aan te vallen.

Individuen die geïsoleerd leven, kunnen zich bezighouden met schuren, bijten, plukken van veren en verminking van teennagels.

Dergelijk gedrag is niet normaal en vereist veterinaire interventie om te voorkomen dat het opnieuw optreedt of verergert nadat de behandeling is gestopt.

Vogels die de hele tijd alleen leven, vermaken zichzelf vaak door op hun veren, tenen of nagels te kauwen totdat ze zichzelf verwonden. Deze activiteit is niet normaal en zou reden tot zorg moeten zijn, omdat het tot verschillende problemen kan leiden, waaronder infectie door open zweren als het niet wordt behandeld.

Gevolgtrekking

Valkparkieten kunnen alleen leven, maar ze hebben elke dag aandacht en gezelschap van hun baasjes nodig om eenzaamheid en verveling te voorkomen. Dit artikel gaat over hoeveel tijd je met je valkparkiet zou moeten doorbrengen, of het veilig is om je vogel in het weekend alleen thuis te laten en welke gevaren er zijn als je je huisdier voor lange periodes alleen laat. 

Onthoud dat mannelijke valkparkieten de neiging hebben erg luid te zijn; houd hier rekening mee bij het kiezen van een baan waarbij je vroeg in de ochtend moet vertrekken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *