| |

Hoe u kunt voorkomen dat uw papegaai bijt

Bijtende papegaaien komen veel vaker voor dan je misschien denkt. Alle gezelschapsvogels bijten dus ook een papegaai bijt. Hoewel dit niet wil zeggen dat alle vogels agressief zijn, zou het moeten dienen als een eerlijke waarschuwing voor iedereen die geïnteresseerd is in het bezitten van een papegaai of een ander type huisdiervogel. Vroeg of laat wordt u waarschijnlijk gebeten en zal het pijnlijk zijn.

Waarom bijten papegaaien?

Alleen omdat een papegaai bijt, wil nog niet zeggen dat de vogel gemeen, agressief of niet aan je gehecht is. Papegaaien gebruiken als kromsnavels hun snavels voor verschillende functies: gladstrijken veren, eten, klimmen en spelen.

Papegaaien gebruiken hun snavel vaak in plaats van een hand om speelgoed, voedsel, zitstokken en soms hun baasjes vast te pakken. Als je vogel normaal gesproken goedaardig is, moet je misschien evalueren of je papegaai je echt bijt of gewoon zijn snavel op een normale, gezonde manier gebruikt.

Angst

Een andere mogelijkheid is dat je vogel je uit angst bijt. Zelfs papegaaien die als baby met de hand werden gevoerd, kunnen angst voor mensen ontwikkelen als ze niet consequent op de juiste manier worden gesocialiseerd.

Als uw vogel als volwassene in uw leven is gekomen, zijn er een aantal factoren waarmee hij mogelijk in contact is gekomen en die angstbijten kunnen veroorzaken.

Zelfs goed gesocialiseerde vogels die volledig op hun gemak zijn met mensen, kunnen ergens bang voor worden en hun eigenaar uit een impuls bijten.

Door te leren hoe u het vertrouwen van uw vogel kunt winnen, kunt u de angsten van uw vogel onderdrukken en u een paar zere vingertoppen besparen.

Agressie

Als je kunt vaststellen dat je papegaai niet speelt, probeert te klimmen, je probeert te poetsen, of niet gewoon bang is, dan kan agressie de oorzaak zijn van het bijten van je vogel.

Agressie bij papegaaien kan een ernstig probleem zijn, wat leidt tot ongelukkige vogels en zelfs ongelukkiger eigenaren. Oorzaken van agressie bij papegaaien zijn onder meer territorialiteit, hormonale fluxen tijdens de adolescentie of het broedseizoen, stress, gebrek aan mentale stimulatie en dominantieproblemen, om er maar een paar te noemen.

Onderneem stappen om alle voor de hand liggende factoren te elimineren die kunnen bijdragen aan de agressie van uw vogel.

  • Controleer de omgeving van de vogel op dingen die ongemak kunnen veroorzaken. Staat de kooi in de buurt van een tochtig raam?
  • Moet u het schoonmaakschema van uw kooi aanpassen zodat het huis van uw vogel schoon en comfortabel blijft?
  • Zijn er andere huisdieren in huis die stress bij uw vogel kunnen veroorzaken?

Breng indien nodig aanpassingen aan en houd de reactie van uw vogel in de gaten. Oorzaken van agressief bijten kunnen soms lastig te identificeren zijn, dus het is altijd een goed idee om een ​​afspraak te maken met een dierenarts gespecialiseerd in vogels om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten die kunnen bijdragen aan het ongewenste gedrag van uw vogel.

Hoe het bijten te stoppen

Een papegaai bezitten die bijt uit angst of agressie is niet leuk. Bijten zijn niet alleen fysiek gevaarlijk vanwege de kracht van de snavel van een papegaai, maar ze zijn ook een teken dat de vogel zelf niet tevreden is met een bepaald aspect van zijn situatie.

[content-egg-block template=offers_grid]

Elke eigenaar van een huisdiervogel wil ervoor zorgen dat zijn gevederde vrienden gelukkig zijn. Wanneer probleemgedrag, zoals bijten, de kop opsteken, is het belangrijk om snel te handelen om het probleem te verhelpen voordat er langdurige patronen van dit gedrag optreden. U kunt uw bijtende papegaai kalmeren en een betere relatie tussen vogel en eigenaar opbouwen door:

  • Omgaan met en temmen van agressieve papegaaien: niet elke papegaaienbezitter is een geboren vogeltrainer, maar vrijwel iedereen kan een vogel met geduld en moeite omkopen zodat hij hanteerbaar is. Ga naar een neutrale locatie, vermijd schreeuwen, bouw vertrouwen op, concentreer je op herhaling en zorg voor traktaties.
  • Corrigeren van slecht gedrag bij vogels: Vogels zijn zeer gevoelige wezens die onze acties anders interpreteren dan meer traditionele huisdieren zoals katten en honden. Dit kan leiden tot frustratie en miscommunicatie tussen de vogel en de eigenaar, wat vaak bestaande gedragsproblemen alleen maar verergert. Om een ​​vogel met gedragsproblemen met succes te rehabiliteren, is enige kennis van de vogelpsychologie vereist, evenals een kalme, expressieve stem die consistente berichten levert.

Met BirdBox leer je hoe je jouw bijtende papegaai laat stoppen met ongewenst bijten.

Volgende stappen

Als je een huisdiervogel wilt die je aankan en waarmee je kunt omgaan, zul je uiteindelijk op een gegeven moment gebeten worden. De sleutel tot het omgaan met beten is het volgen van de gedragspatronen van uw vogel en het bieden van consistente training om de oorzaak van het ongewenste gedrag op te sporen en op te lossen.

Zelfs bij tijdelijke aanvallen van bijtgedrag, zoals het  “bluffen” -fenomeen , is het belangrijk om je aan een vast trainingsschema te houden, zodat je het potentiële begin van gedragsproblemen kunt stoppen. Als u dit niet doet, kan dit uw relatie met uw vogel kosten.

Je kunt zelf wat research op internet doen, maar het kan soms handig zijn om een cursus van een expert te volgen. Daarom is het soms beter om de cursus birdbox aan te schaffen.

Pas op

Wees voorzichtig terwijl u uw bijtende vogel beheert. Beten zijn niet alleen pijnlijk, maar ze kunnen ook ernstig zijn. Hoewel zeldzaam, hebben papegaaienbezitters ogen, vingers en tenen verloren aan hun huisdieren, terwijl anderen traumatische verwondingen aan hun lippen, oren en neuzen hebben opgelopen.

Grote papegaaien hebben zeer krachtige snavels en eigenaren moeten zich realiseren dat zelfs lieve, tamme huisdieren dit soort ernstige verwondingen in een oogwenk kunnen veroorzaken als ze bang worden of van streek raken. Deze situaties kunnen bijzonder tragisch zijn als er kinderen bij betrokken zijn, dus vogelliefhebbers met kleintjes thuis moeten bijzonder voorzichtig zijn bij het kiezen van een papegaaiensoort die een goede huisdiervogel voor kinderen zal zijn.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *