|

Wat eet een Valkparkiet? Voedingsgids voor valkparkieten

Zoals bij alle huisdieren, is het voeren van een hoogwaardige en gevarieerde voeding een van de belangrijkste factoren om uw valkparkiet gelukkig en gezond te houden. Helaas zijn er nog steeds veel mythes over wat valkparkieten en andere papegaaien zouden moeten eten.

Dus wat eten valkparkieten? Valkparkieten hebben variatie nodig in hun voeding. Ze eten voornamelijk kleine zaden, aangevuld door fruit en eventueel pellets.

Wat eten valkparkieten in het wild?

Hoewel wilde en gedomesticeerde valkparkieten verschillende voedingsbehoeften hebben, is het toch nuttig om het dieet van wilde valkparkieten te bekijken. Wat zijn ze geëvolueerd om te eten in hun ruige Australische geboorteland?

Je vindt valkparkieten bijna overal in Australië, maar ze geven de voorkeur aan het binnenland. De vogel blijft meestal dicht bij water, ook al is het in dat habitat meestal droog. Valkparkieten zijn nomaden en trekken rond op zoek naar voedsel en water.

Net zoals grasparkieten vinden valkparkieten voornamelijk voedsel op de grond. Hun favoriete voedsel zijn zaden. Hier zijn ze specifiek in geëvolueerd om een zaadje in turbosnelheid te pellen en op te eten.

De zaden die ze consumeren hangt af van wat beschikbaar is in hun leefgebied. Jones ontdekte bijvoorbeeld in 1987 dat ze een sterke voorkeur hebben voor sorghum of grote gierst. Ze eten maar liefst 29 verschillende soorten zaden, maar jonge en zacht zaden hebben hun voorkeur.

[content-egg-block template=offers_grid next=3]

Naast zaden eten valkparkieten vrijwel alles waar ze hun snavel op kunnen krijgen. Ze vangen af en toe wat insecten en eten graag bessen, fruit en groenten. Soms plunderen ze de gewassen van boeren, tot ergernis van de boeren.

Wat water betreft zijn deze vogels goed aangepast aan het droge habitat en kunnen ze lang zonder water. Als ze drinken zijn ze kwetsbaar en hebben de neiging om grote hoeveelheden naar binnen te slikken en snel weer aandacht te schenken aan hun omgeving.

Wist u? Onderzoek suggereert dat valkparkieten een behoorlijke smaakperceptie hebben. Dit is handig voor hen om erachter te komen of een levensmiddel giftig is of niet.

Matson, Millam & Klasing, 2004.
valkparkiet in het wild

Wat eten valkparkieten in gevangenschap?

Wild versus gedomesticeerde valkparkieten

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om rekening te houden met de voedingsgewoonten van wilde valkparkieten bij het bedenken van een voedingsroutine voor uw gedomesticeerde valkparkiet. Ze zijn tenslotte heel lang geëvolueerd om te komen waar ze nu zijn qua voedingsgewoonten!

Dit gezegd zijnde, kunnen we wilde en gedomesticeerde valkparkieten niet als gelijk beschouwen. Een wilde valkparkiet is nomadisch en altijd onderweg. Het zijn actieve vogels die in moeilijke tijden hard moeten werken om voldoende voedsel en water te vinden. In gevangenschap is dat natuurlijk een beetje anders.

Hoeveel je ook probeert om je valkparkiet uit zijn kooi te laten en beweging te stimuleren, een gedomesticeerde valkparkiet heeft nooit zoveel calorieën nodig als een wilde valkparkiet. Vele zaden zijn redelijk energierijk en je valkparkiet kan er te vet van worden.

Dit gezegd hebbende, er is nog steeds veel discussie over diëten op basis van zaden versus diëten op basis van commerciële korrelvoeding. In de Verenigde Staten gevestigde papegaaien enthousiastelingen lijken meer op pellets te leunen, terwijl in Europa en andere delen van de wereld zaden nog steeds een populaire keuze zijn.

Wat je ook beslist om te voeren, de sleutel tot succes is altijd variatie!

valkparkiet zaden

Wat kun je voeden?

Het korte antwoord: veel dingen!

Het lange antwoord: meestal wordt een basisdieet van hoogwaardig zaadmengsel of pellets gevoerd. Maar alleen met dat basisdieet zal hij het ook niet redden. In werkelijkheid zal het exclusief voeren van elk type voedsel uiteindelijk leiden tot problemen zoals obesitas en/of tekorten aan voedingsstoffen, wat de levensduur van de valkparkiet aanzienlijk kan verkorten.

Als afwisseling zou je ander voedsel moet toevoegen. Denk aan groenten, fruit, zaden, peulvruchten, granen, kiemzaden, kruiden, noten (als traktatie) of onkruid zoals paardenbloemen.

Meer info over welk fruit een valkparkiet mag eten.

Wist u? Valkparkieten, in tegenstelling tot sommige vogels zoals duiven, schillen zaden voordat ze ze eten. Hierdoor hoeft u geen grit aan hun dieet toe te voegen. Het kan juist problemen veroorzaken.

Het kan soms moeilijk zijn om je valkparkiet aan iets anders te laten wennen dan hij gewoon is. Maar het is zeer belangrijk om een gevarieerd dieet te geven, blijf daarom proberen. Het voeren van caloriearm voedsel met een hogere voedingswaarde is de beste manier om zwaarlijvigheid te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw vogel een lang leven heeft.

[content-egg-block template=offers_grid next=3]

Een voorbeeld van een dieetplan voor valkparkieten kan zijn:

Tip : Vergeet niet om ook een Sepia schelp of calcium blok voor uw valkparkiet ter beschikking te hebben.

Er zijn een paar voedingsmiddelen waar vaak naar wordt gevraagd. Laten we even de tijd nemen om in te gaan of uw valkparkiet ze kan eten of dat ze onveilig zijn!

Kunnen valkparkieten aardbeien eten?

JEP, valkparkieten kunnen aardbeien eten.
Ze bevatten echter veel suiker, dus maak er geen dagelijks iets van.

Kunnen valkparkieten bananen eten?

Ja, als je een banaan eet kun je een stukje aan je vogel vriend geven.

Kunnen valkparkieten sinaasappels eten?

Ja, al moet je het rustig aan doen als het om citrusvruchten gaat. 
Sinaasappels en clementines zijn oké in kleine hoeveelheden, maar citroenen en limoenen zijn een beetje te zuur. 
Geef bij voorkeur geen zaden.

Kunnen valkparkieten wortelen eten?

Natuurlijk, wortelen zijn een gezonde keuze voor je valkparkiet.

Kunnen valkparkieten brood eten?

Je kunt een paar kruimels volledig delen met je valkparkiet, maar overdrijf het niet. 
Veel soorten brood bevatten zout of zelfs suiker. Zoals hier omschreven is brood voor een valkparkiet geen hoofdvoeding.

Kunnen valkparkieten pindakaas eten?

Volledig natuurlijke ongezouten pindakaas is nog ok, maar zeer hoog in vet. 
Kleine beetjes hier en daar kunnen echter geen kwaad. 

Kunnen valkparkieten kaas eten?

Een beetje kaas kan waarschijnlijk geen kwaad, maar dit is echt mensenvoedsel, geen vogelvoer.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *