Zonparkiet: kweek, voedsel, info en meer

De zonparkiet is een prachtige vogel die door veel mensen wordt gewaardeerd. Het is een kromsnavel en is nauw verwant aan papegaaien. Het zijn hele sterke vogels met een grote knaagbehoefte en vernielingszucht. De zonparkiet komt, net zoals de blauwvoorhoofd amazone, oorspronkelijk voor in Zuid-Amerika.

Uiterlijk van de zonparkiet

Deze vogel is een prachtige verschijning door hun fel gekleurd verenkleed. Op de kop, borst en rug zijn ze vaak oranje tot rood van kleur. Rond de ogen neigt hun verenpak meer naar het rode. Hun sterke snavel is zwart-grijs en de vleugels zijn deel groen, deels geel/oranje. Hun lange staart is vaak groen.

Maar een foto zegt meer dan 1000 woorden:

zonparkieten

De zonparkiet in het wild

In de natuur komt de zonparkiet voor in Zuid-Amerika. Vooral in Brazilië, Guyana, Suriname, Frans-Guyana en Venezuela. Hun natuurlijk habitat bestaat uit droge tot halfdroge savannen met bomen, kreupelhout en cactussen. Maar ze durven ook voorkomen in gebieden met open bebossing of een palmaanplanting. Algemeen komen ze daar voor tot een hoogte van 1200 meter boven de zeespiegel.

Ze bezoeken geregeld de landbouwgebieden waar ze zich dan te goed doen aan de lokaal verbouwde landbouwgewassen. Het broedseizoen ligt tussen december en maart. Dan zonderen gevormde paren zich af van de kolonie om op zoek te gaan naar een geschikte broedplaats. Vaak broeden ze in holten van afgestorven (palm)bomen.

In de volière

De zonparkiet is waarschijnlijk populair om hun prachtige verschijning. Toch kan het houden van deze vogels in een volière problemen opleveren met geluidsoverlast. Zorg dus dat je goede buren hebt.

Als het lawaai geen probleem is, kun je ze best per koppel plaatsen. Ze zijn best agressief tegen andere vogels, en al zeker in het broedseizoen.

De vogels zijn sterk en kunnen prima in ons klimaat overleven. Al kun je best wel een vorst- en tochtvrij binnenhok voorzien. Zonparkieten douchen ook graag, ze zullen het dus waarderen als je een deel van de volière onbeschut kunt laten. Ze zullen elke keer als het regent gaan douchen.

[content-egg-block template=offers_tile next=4]

Huisvesting

Zon parkieten zijn enorme slopers. Je kunt best een metalen volière bouwen en best een aluminium. Zelfs de zitstokken gaan snel gesloopt zijn als die van hout zijn. Een nachtje knagen en ze hebben het al kapot.

De vloer maak je best verhard van een soort beton of tegels. Daar op kun je dan (schelpen)zand over strooien. En zoals gezegd kun je best een deel van de volière maken waar het binnen regent, ze douchen graag.

Een vorst- en tochtvrij binnenhok is aangeraden. Een goede maat van nachthok is 1,5 meter lang op 1 meter breed en 2 meter hoog. Een bijpassende volière is dan 3 à 4 meter lang op ook 1 meter breed en 2 meter hoog. De verbinding tussen het nachthok en buitenvolière moet ongeveer 20 cm zijn.

Een sluis is geen slecht idee om het ontsnappen te voorkomen. Zonparkieten zijn vliegensvlug en het ontsnappingsgevaar is graag bij kooien met een enkele deur.

Het volièregaas is best van het type 19 × 19 × 1,45 mm. Als je meerdere volières naast elkaar hebt, is het aangeraden om dubbel gaas tussenin te voorzien. Of een dichte wand kan ook volstaan.

Voedsel van de zonparkiet

Als basis kun je een grof zaadmengsel voor grote parkieten vertrekken. Dit zaadmengsel dient aangevuld worden met eivoer en/of universeelvoer. Kiemzaad, fruit en groenvoer mag ook dagelijks verstrekt worden. Je kun dit best zelf met het eivoer mengen. De verhouding van het zaadmengsel met al de andere voeding met 50%-50% zijn.

Verder eten ze ook graag halfrijpe maiskolven en vers geplukte gras- en onkruidzaden.

[content-egg-block template=offers_tile next=4]

Herkennen geslacht

Tussen de man en pop is geen uiterlijk verschil. Wil je het geslacht van de vogels weten is endoscopie of DNA-onderzoek nodig. Hier je redelijk goedkoop een test doen. De test daar zijn van hoge prijs-kwaliteitsverhouding.

Kweken

Bij een goed klikkend koppel zonparkieten zullen de kweekresultaten niet uitblijven. Ze zullen al vroeg in het jaar in broedstemming komen. Vaak liggen de eerste eieren in maart in het nestblok. Als broedblok kun je best een blok met bodemoppervlak van 20 × 20 cm geven en een hoogte van 50 cm. En liefst een natuurblok, als je die kunt zetten. Het invlieggat moet ongeveer 6 cm zijn. Je kunt best langs de binnenkant van het broedblok een trapje maken met een stukje gaas of een paar half ingeslagen krammen. Zo kunnen ze makkelijker in en uit het broedblok.

Als nestmateriaal kun je houtkrullen of beukensnippers geven. Aanvullend kun je verse wilgentakken of vermolmd hout in het nest leggen. Ze zullen deze graag klein knagen. De pop legt gewoonlijk 2 tot 5 eieren die met tussenpozen van 2 dagen gelegd worden. Na ongeveer 23 dagen broeden worden de jongen geboren. De jongen zijn voorzien van een vrij lange witte donsbevedering. Rond de leeftijd van 15-17 dagen dienen de jongen te worden geringd. De ringmaat voor een zonparkiet is 6 mm.

In totaal blijven de jongen 7 tot 8 weken in het nest voor ze uitvliegen. Drie weken na het uitvliegen zijn ze zelfstandig. Als je geluk hebt kunnen de vogels meerdere broedsels per jaar groot brengen.

Verzorging van zonparkieten

Een zonparkiet en eigenlijk elke vogel vraagt dagelijkse verzorging. Je moet dagelijks voeren met een zaadmengsel en zachtvoer. Water moet dagelijks proper zijn. De schoonmaak hangt af van de grootte van de volière. Een hele grote volière zal minder snel vuil, al is het aangeraden om de kooi elke week proper te maken minstens rond de voerplek.

[content-egg-block template=offers_tile next=4]

Zonparkieten kopen

Als je op zoek bent naar een zonparkiet dan kun je eens een kijkje nemen op volgende sites:

Een richtprijs voor zonparkieten zal € 400 tot € 600 voor een koppel zijn. Handopfok vogels zullen eerder € 300 – € 400 per vogel zijn.

Geluid zonparkiet

Zonparkieten kunnen hard schreeuwen, om een idee te hebben heb ik een filmpje op internet opgezocht.

Veelgestelde vragen

Welke leeftijd kan een zonparkiet halen?

Een zonparkiet word gemiddeld 30 jaar, sterke exemplaren kunnen wel tot 50 jaar oud worden.

Welke nestkast hebben zonparkieten nodig?

Als broedblok kun je best een blok met bodemoppervlak van 20 × 20 cm geven en een hoogte van 50 cm.

Welke vogelkooi hebben zonparkieten nodig?

In het algemeen is een grotere kooi een betere kooi. De kooi kan beter breed zijn dan hoog, zodat je vogel genoeg kan vliegen.

Kan een zonparkiet praten?

Het zal in ieder geval moeilijk zijn om hem te leren verstaanbaar te praten. Hij kan wel leren fluiten en geluiden nabootsen. Als je een pratende papegaai wilt, kun je beste een grijze roodstaart of (geelvoorhoofd) amazone kiezen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *