Pyrrhura Molinea: Groenwangparkiet? Complete gids!

Populair als huisdier vanwege hun  kleine formaat, schoonheid en intelligentie, hebben pyrrhura’s de harten van veel vogelliefhebbers gestolen. Hun nieuwsgierigheid, pit en speelse karakter zijn geweldige kenmerken in een huisdierenvogel. Ondeugende en boeiende parkieten met groene wangen pakken veel persoonlijkheid in een klein pakketje. Het feit dat ze minder luidruchtig zijn dan de meeste andere papegaaien – en betaalbaarder – draagt ​​bij aan hun aantrekkingskracht.

Soortenoverzicht

GEMEENSCHAPPELIJKE NAMEN: Groenwangparkiet, groenwangparkiet, geelwangparkiet, groenwangpapegaai

WETENSCHAPPELIJKE NAAM: Pyrrhura molinae met zes ondersoorten met lichte variëteiten: P. molinae australis, P. m. molinae, P.m. phoenicura, P.m. restricta , P.m. flavoptera, P.m. hypoxantha

VOLWASSEN GROOTTE: een van de kleinere soorten papegaaiachtigen, hij is ongeveer 10 inch lang en weegt ongeveer twee tot drie ons

LEVENSVERWACHTING: kan meer dan 30 jaar in gevangenschap leven

Oorsprong en geschiedenis

De groenwang parkiet is inheems in Zuid-Amerika en komt veel voor in de bossen en bosgebieden van Brazilië, Bolivia, Argentinië en Paraguay. 

Ze leven meestal in koppels van 10 tot 20 vogels op boomtopniveau of grotere groepen waar meer voedsel is. 

Temperament

Groenwang parkieten zijn populaire gezelschapsvogels. Ze zijn aanhankelijk en speels en gedijen goed als ze tijd besteden aan het socialiseren met hun baasjes. 

Zoals alle vogels, kunnen groenwangige papegaaiachtigen soms pittig en niet-coöperatief zijn, maar over het algemeen behoren ze tot de meest gemakkelijke van de soorten papegaaiachtigen. 

Hoewel de meesten nooit praten, doen de parkieten met groene wangen het goed met training en staan ​​ze bekend als snelle leerlingen. 

Ze kunnen eenvoudige trucjes leren. De meeste eigenaren zeggen dat hun grote persoonlijkheden goedmaken wat ze missen op de spraakafdeling.

Spraak en vocalisaties

Hoewel stiller dan de meeste soorten papegaaiachtigen, kan deze soort nog steeds eenluidruchtige vogel zijn, wat een probleem kan vormen voor appartementsbewoners. 

Sommigen kunnen een paar woorden leren, maar parkieten met groene wangen staan ​​over het algemeen niet bekend als geweldige praters.

Kleuren en markeringen met groene wangen

Mannetjes en vrouwtjes hebben dezelfde kleur. Pyrrhura molineas vertonen een scala aan kleuren in hun verenkleed, met felrode veren in hun staarten en op hun borst, felgroen op hun rug en de toppen van hun vleugels, olijfgroen rond de rode vlek op hun borst, een witachtige ring rond de nek, zwart verenkleed op het hoofd en olijfgroene vlekken op hun wangen. 

Hun lange puntige staart is meestal blauw of kastanjebruin. Ze hebben zwarte snavels en poten en vertonen kale witte ringen rond hun ogen.

pyrrhura molinea

Verschillende kleurvariaties werden selectief in gevangenschap gefokt, waaronder turquoise, cinnamon- en pineapple pyrrhura.

Zorgen voor de groenwangparkiet

Hoewel de schoonheid en het brein van de groenwang parkiet het een aantrekkelijk potentieel huisdier maken, is de waarheid dat niet zomaar iedereen goed voor een papegaai of een vogel kan zorgen. 

Papegaaien zijn een grote verbintenis die dagelijkse oefening en socialisatie vereist, een continue aanvoer van vers voedsel per dag en ruimte voor hun omvangrijke kooi- en vliegactiviteiten.

Een papegaaiachtigen met groene wangen heeft misschien niet het soort ruimte nodig dat een grotere papegaai nodig heeft, maar zorg ervoor dat je nog steeds een  behuizing nodig hebt die ten minste 60 centimeter in het vierkant en 75 centimeter hoog is met metalen staven op een onderlinge afstand van 1 tot 2 centimeter. 

Zoals bij elke papegaai is een grotere kooi altijd beter. Zorg voor meerdere zitstokken met een lengte van ten minste 15 cm en een diameter van een halve cm – een verscheidenheid aan baarsmaten helpt de poten van uw papegaai lenig te houden.

Een groenwangige parkiet zou het goed moeten doen in combinatie met andere pyrrhura parkietachtigen, maar huisvest ze niet met verschillende soorten vogels. Als u meer dan één vogel in de kooi huisvest, zorg er dan voor dat u de kooi per vogel vergroot. Hoe meer vogels je bij elkaar zet, hoe groter de kooi zal moeten zijn.

In zijn natuurlijke omgeving leeft de groenwangparkiet in een kudde. Als huisdier heeft het nog steeds een behoorlijke hoeveelheid interactie met jou nodig. Verwacht dat uw vogel elke dag twee tot vier uur buiten de kooi nodig heeft voor lichaamsbeweging en sociale tijd.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Alle papegaaiachtigen zijn gevoelig voor verenpikken, wat meestal gebeurt omdat de vogels zich vervelen of verwaarloosd worden. 

Een aantal veelvoorkomende papegaaienziektes kunnen deze vogels treffen, zoals:

 • Proventriculaire Dilatatieziekte (PDD), een ziekte van het zenuwstelsel
 • psittacine snavel- en veerziekte (PBFD), een dodelijk virus
 • psittacose, een bacteriële infectie
 • malocclusie van de snavel of verkeerde uitlijning van de snavel
 • aspergillose, een schimmelinfectie

Laat uw vogel regelmatig controleren door een vogelarts om problemen vroeg op te vangen, terwijl ze gemakkelijk kunnen worden behandeld.

[content-egg-block template=offers_tile]

Dieet en voeding

In het wild smullen de parkachtigen met groene wangen van fruit, groenten, zaden en af ​​en toe een insect of twee. 

Pyrrhura’s in gevangenschap zouden een soortgelijk dieet moeten hebben. Voor een optimale gezondheid geeft u uw papegaaiachtigen een grote verscheidenheid aan verse groenten en fruit, aangevuld met een hoogwaardig gepelleteerd dieet.

Een gemakkelijke manier om een ​​verscheidenheid aan vers voedsel te verwerken, is door het hakconcept te gebruiken, waarbij je van tevoren een groenten mengsel in stukjes hakt.

Oefening

Lichaamsbeweging is uiterst belangrijk voor parkieten met groene wangen, net als voor alle papegaaien. 

In het wild kunnen deze vogels vele kilometers per dag vliegen op zoek naar voedsel, een partner of een broedplaats. 

Het kan moeilijk zijn om de middelen te bieden om dit in gevangenschap te herhalen, maar als u minimaal twee uur per dag kunt besteden aan het toezicht houden op uw papegaaiachtigen tijdens oefeningen buiten de kooi en tijdens het spelen, zal uw vogel waarschijnlijk gezond en gelukkig blijven. 

Een handige manier om aan deze levensstijlvereiste te voldoen, is door een kooi te plaatsen met een speelgymnastiek bovenop hun kooi. Dit kan voor hen een veilige plek zijn om hun vleugels uit te spreiden tijdens oefentijd onder toezicht.

pyrrhura beweging

Pluspunten

 • Sociaal en vriendelijk
 • Intelligent, kan trucjes worden geleerd
 • Stiller dan andere papegaaien

nadelen

 • Is misschien niet zo luidruchtig, maar kan nog steeds luid worden en is mogelijk niet geschikt voor appartementen
 • Vereist ten minste twee tot vier uur beweging, socialisatie

Waar een pyrrhura adopteren of kopen?

Voordat je een papegaaiachtigen koopt bij een vogelwinkel of fokker, moet je dierenasielen en reddingsorganisaties controleren. 

Hoewel de zachte en gemakkelijk te verzorgen papegaaiachtigen niet vaak worden geadopteerd, zijn er gevallen waarin eigenaren hun vogels moeten afstaan. Sommige adopties of reddingen die mogelijk groene wangen hebben, zijn onder meer:

Als je een vogelkweker overweegt, zorg er dan voor dat je de fokker interviewt, kijk naar de algemene gezondheid van hun vogels, bekijk hun levensomstandigheden en praat met het verleden klanten. 

Tekenen die u de fokker moet vermijden, zijn onder meer krappe leefomstandigheden, inactieve vogels en fokkers die uw vragen vermijden of niet veel informatie over hun vogels lijken te hebben.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. hallo, ik heb jaren geleden enkele molinea’s gehad. Omwille van gezondheidsredenen – MS – ben ik moeten stoppen en alle vogels weggedaan. ik heb me wel wat op de hoogte gehouden en heb gemerkt dat er tot nu toe heel wat mutaties zijn en zelfs veel kruisingen tussen mutaties om alsmaar mooiere vogels te bekomen. Kan je mij soms een lijst laten toekomen met de mutaties en de kruisingen die nu gekweekt worden. Ik heb veel vrije tijd en dan heb ik iets als bezigheid die niet te zwaar is.
  me vriendelijke groeten
  Herman Cuppens

  1. dag herman,
   de laatste jaren is er inderdaad veel veranderd. niet alleen bij de pyrrhura’s, maar ook bij vele andere vogelsoorten. helaas heb ik geen idee welke mutaties er allemaal bestaan in de molinea’s. ik kweek zelf niet met pyrrhuras, dit blogbericht is puur samengesteld uit interesse.
   groetjes Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *