Valkparkiet
|

Valkparkiet, info over dit populair vogeltje

De valkparkiet is een leuke en gemakkelijk te houden vogel, waarschijnlijk is hij daarom zo populair in onze volieres.

Herkomst van de valkparkiet

De valkparkiet is net zoals de grasparkiet afkomstig vanuit Australië. Ze komen daar voor in kleine groepjes van 10-20 vogels. Ze leven zowel in dicht bebost als savanne-achtig gebied. Het is opvallend dat de valkparkieten in het zuid Australië later op het jaar broeden dan de in noord Australië.

Voeding van de valkparkiet

Een valkparkiet heeft een zaadmengsel voor grote parkieten nodig. Dit moet aangevuld worden met grit en uiteraard water. Best is dat u ook 1 à 2 keer per week een stuk hard fruit (bvb appel of peer) of groenvoer geeft. Dit geld ook voor trosgierst

Valkparkiet
Valkparkiet (bron: freeimages.com)

Aanbevolen boeken:

[bol_product_links block_id=”bol_56cb27c113750_selected-products” products=”1001004001846479,1001004001960840″ name=”Valkparkieten boeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Kweken met de valkparkiet

De valkparkiet is in het algemeen geen moeilijke vogel om aan de kweek te krijgen. Hang rond eind maart een nestkast met bodem 20*20 en 40 hoog op. Vergeet geen houtkrullen in de nest te doen zodat de eieren mals liggen en op hun plek blijven. Best drijf je de hoeveelheid eivoer op net voor de kweek zodat ze in broedstemming komen. Ze leggen gemiddeld 4-6 witte eieren waar ze ongeveer 20 dagen op broeden. De jongen blijven dan 5-6 weken in de nest en worden nog bijgevoerd nadat ze zijn uitgevlogen. Normaal is dit 2-3 weken maar ik heb al eens gezien dat ze soms nog 1,5 maand erna gevoerd werden. Dan waren ze wel al lang zelfstandig maar vermoedelijk was dit een sociaal gedrag.

Tam maken

Valkparkieten zijn zeer gewilde huiskamer vogel. Het is een makkelijk tam te maken vogel met een lief karakter, een echte familie vogel. Best is men dat je een handtamme vogel neemt die met de hand is groot gebracht. Maar bij voorkeur tussen andere soortgenoten. Dit omdat ze dan de sociale regeltjes van hun soortgenoten geleerd hebben. Als je een handopfok valkparkiet koopt moet je er op letten dat hij zeker tot 2 weken oud bij zijn ouders gebleven is zodat hij de kropmelk heeft gekregen. Eventueel kan men zelfs tamme valkparkieten vinden die niet met de hand zijn grootgebracht.

De prijs van een valkparkiet is 10-20 euro of handtam 40-70 euro.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Hallo.
    Heb je momenteel een vrouwelijke valkparkiet die samen kan met een mannelijke valkparkiet van enkele jaren oud?

    Alvast bedankt.
    Mvg,
    Kathleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *