VogelKweker

Vogels kweken, een leuke hobby

Aanbevolen

Waar komen Valkparkieten vandaan?

Je bent geïnteresseerd in valkparkieten en vraag je misschien af “Waar komen Valkparkieten vandaan?”

Valkparkieten zijn kaketoe-achtige afkomstig van uit Australië. Ze komen daar over het hele land voor vooral in bosgebieden, graslanden en akkerlanden waar ook water te vinden is.

Nu heb je een idee van waar de valkparkiet afkomstig is, maar vergeet niet verder te lezen want we gaan hier in detail op in.

Afkomst valkparkieten

Valkparkieten zijn populaire huisdieren die je dikwijls in de dierenwinkel te koop ziet. Maar de valkparkiet is daar waarschijnlijk niet geboren en is ook niet afkomstig van de dierenwinkel.

Dierenwinkel zijn handelaars die kopen hun vogels aan bij particuliere fokkers (zoals mijzelf bijvoorbeeld). Ze verkopen de vogels dan met een bepaalde winstmarge.

De valkparkieten die in België en in Nederland te vinden zijn is een gevolg van het succesvol kweken met valkparkieten gedurende vele generaties. Het is zeker al 50 jaar verboden om fauna en flora te exporteren van uit het oorspronkelijk land van herkomst.

Australië was een van de eerste die de grenzen sluiten voor de dieren, zowel voor importeren als exporteren. Het zijn enkele uitzonderingen, maar die hebben zeer strikte regels.

De vogel die u in ons land koopt, heeft dus nooit in Australië gezeten, maar zijn voorouders wel.

Geschiedenis van de eerste valkparkieten

De valkparkiet werd voor het eerst beschreven in 1792, toen noemde hij Psittacus Hollandicus (latijnse benaming). In die tijd noemde Australië nog New Holland daarom die benaming. Later in 1832 werd hij hernoemd naar Nymphicus Hollandicus.

In 1850 werden de eerste valkparkieten op Europese bodem geboren. Dit gebeurde in Duitsland, voor de eerste Nederlandse valkparkieten moesten ze nog 15 jaar wachten tot in 1865.

[content-egg module=Bolcom template=grid]

In België werd er voor het eerst gekweekt met de Valkparkiet in 1870.

Uit recenter onderzoek is gebleken dat de valkparkiet het meest verwant is aan de zwarte kaketoe familie Calyptorhynchus.

Leefgebied in Australië

leefgebied valkparkiet
Afbeelding door Kiwifruitboi

Het leefgebied bestaat uit half open bebost gebied, scrublands, grasland, boomaanplantingen langs waterlopen, agrarisch gebied (graan- en stoppelvelden, weiland) en langs wegen.

De vogel is soms zeer talrijk, maar het voorkomen heeft een grillig (nomadisch) karakter.

Zoals je ziet op de kaart is de valkparkiet goed verspreid over Australië.

Enkel op volgende plaatsen is hij niet te vinden:

  • Het noord-oosten van Queensland
  • de oostelijke kuststreek van Australië
  • Het zuid-westen van Australië

Aanbevolen

Onderwerpen

Laatste Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *