Welke kippenrassen leggen de lekkerste eieren?

Je vraagt je af welke kippen ras de lekkerste eieren legt? Ik hou en kweek al jaren lang kippen en weet perfect hoe je een lekker kippenei creëert.

Het kippenras dat de lekkerste eieren legt, is een ras dat goed is in het foerageren. De smaak van eieren wordt voornamelijk bepaald door het percentage planten en insecten de kip eet. Goede kippenrassen zijn o.a. Poule de Bresse, Australorp, Rhode Island red

Wil je het volledig antwoord weten, vergeet dan zeker niet om mijn volledig blogbericht te lezen.

Welk ras moet je kiezen voor lekkere eieren?

De smaak van een kippenei hangt eigenlijk vooral af van hoeveel de kip heeft gefoerageerd. Dit wil zeggen hoe meer de kip haar eigen voedsel heeft kunnen verzamelen hoe lekkerder haar eieren zullen zijn.

Een kip doet niets liever dan op zoek te gaan naar insecten. Deze insecten zorgen voor veel dierlijke eiwitten en andere vitaminen wat de kwaliteit van de eieren omhoog doet gaan.

Lekkere eieren

Maar ook veel groenten, fruit en onkruid doet de eierkwaliteit verbeteren. Gooi zeker je keukenafval niet in de afvalbak, maar doe de kippen een plezier en voer het aan ze. Je doet jezelf er ook plezier mee als je hun lekkere eitjes op eet.

Hieronder enkel rassen die goed zijn in het foerageren.

Poule de Bresse

De poule de Bresse is een Frans delicatesse ras. Om als Poule de Bresse kip te mogen verkopen, moet elke kip minstens 10 m² weide hebben. Dit is 2,5 keer zoveel ruimte dan een vrije-uitloopkip. Hierdoor hebben ze beter leren foerageren.

Rhode Island red

De Rhode Island Red is een klassieker op het boerenerf en in de achtertuin. Gemakkelijk de meest populaire Amerikaanse kip en de meest bekende gedomesticeerde kip over de hele wereld, de Rhode Island Red is waarschijnlijk de beste eierleggers op deze lijst

Rhode Island red hen

Welsummer

De Welsummer is niet allen goed in foerageren, ze kan ook goed tegen de koude. Dat maakt ze tot ideale kippen voor koudere plaatsen op de wereldbol.

Australorp

Veel eigenaren van Australorp zweren dat ze het beste kippenras zijn. Het zijn goede leggers, houden van foerageren. Hun gewicht laat zelfs toe dat je ze kunt slachten voor vleesproductie.

Wat is een lekker kippenei?

Iedereen heeft een andere smaak voorkeur, maar waar je zeker van mag zijn is dat een vers eitje van eigen kippen zoveel keer lekker is dan een supermarkt ei.

Voor mij is een lekker ei, eentje die fel naar ei proeft. Ze moet een donker gele dooier hebben. Het eigeel is smeuïg van smaak en structuur. Het eiwit mag niet te waterig zijn, goed stevig en niet vloeibaar.

Wat is goed voedsel voor een kip?

Een goed kippen dieet bestaat uit variatie. Als basis kun je een graanmengsel geven, maar dit moet altijd aangevuld worden.

Een van de aanvullingen kan bijvoorbeeld gedroogde insecten zijn die je kunt geven als traktatie voor je kippen. Maar zorg er zeker voor dat je kippenhok groot genoeg is zodat ze kunnen zoeken achter levende insecten.

[content-egg-block template=offers_tile]

Een ander voordeel van een groot kippenhok is dat er kans is dat er planten en onkruid groeit. Hier zullen je kunnen graag van smullen. Als je geen groen in je kippenhok hebt staan kun je altijd onkruid wieden in de tuin en dat in het kippenhok gooien.

Ook keuken restjes kunnen het kippenhok in en ze zullen ervan smullen. Let er wel op dat de kippen het binnen de dag opeten ander zou je wel eens ratten kunnen aantrekken.

Wat bepaalt de smaak van kippen eieren?

De smaak van een kippenei wordt grotendeels bepaald door de variatie in kwaliteit voer voor de kippen.

Hoe meer variatie de kip heeft in haar voeding, hoe lekkerder haar eieren zullen zijn.

Waarom zelf gekweekte eieren lekker zijn?

Het verschil tussen de eieren van de supermarkt en die van eigen kippen is enorm. De kippen van de supermarkt boer hebben geen tot bijna geen ruimte om te foerageren. En dat terwijl dat foerageren de belangrijkste oorzaak is voor lekker eieren.

Kippen van vrije uitloop

Zelf kippen met vrije uitloop, hebben bij de boer slechts 4m² per kip buiten ruimte. Plus een binnenruimte van 9 kippen per vierkant meter. Dit is al redelijk, maar ze zullen zeker geen keuken restjes of onkruid krijgen.

Ook moet de kippen bij de boer renderen en worden ze veel te snel weggedaan. Kippen leggen minder eieren na hun eerste jaar, maar oudere kippen hebben beter leren foerageren. Hierdoor krijgen oudere kippen meer variatie binnen in hun voedingspatroon.

Conclusie

Het kippen ras is niet alles bepalend voor de smaak van de eieren. De belangrijkste oorzaken van een lekker kippenei zijn:

  • Variatie in voeding: Hoe meer kippen foerageren, hoe meer variatie ze hebben
  • Leeftijd van de kip: Oudere kippen foerageren meestal beter
  • Kippenras: Sommige kippenrassen zijn van nature uit beter in het zoeken van hun eigen voedsel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *