Top 8 benodigdheden voor een tamme papegaai of parkiet

Je bent van plan een tamme vogel in huis te halen. Maar je heb nog niets in huis gehaald, in dit artikel gaan we de benodigdheden overlopen. Je kunt het best zoveel mogelijk spullen op voorhand kopen, zo bespaar je veel stress bij de vogel. Het spreekt voor zich dat de vogel zijn leefomgeving klaar moet zijn.

1. Kooi of voliere

Een kooi of volière heeft elke vogel nodig, koop dus geen vogel zonder kooi te hebben. Een kooi moet aangepast zijn aan de soort vogel die je erin wilt zetten. Er moet genoeg plaats zijn voor de vogel om te kunnen bewegen, spelen, eten, slapen, enz. Een kooi kan beter te groot zijn dan te klein. Twijfel je over de grootte van de kooi, ga dan voor een maatje groter dan gepland. Alles hangt ook af of dat de vogel veel uit zijn kooi mag of weinig

Kooien voor kleine parkieten

Met kleine parkieten bedoel ik alles tussen een grasparkiet en valkparkiet. Hieronder enkel voorbeelden.

Kooien voor grote parkiet of kleine papegaaien

Hieronder enkele voorbeelden van kooien voor parkieten zoals halsbandparkiet, koningsparkiet, zwartkop caiques, bonte boeren, of gelijkaardige formaat van vogel.

Kooien voor papegaaien

Voor vogels zoals grijze roodstaart, amazones, edelpapegaai

Kooien voor grote papegaaien of ara’s

Voor grote kaketoes en grote ara soorten.

2. Voeding

Elke vogel moet eten, maar niet allemaal dezelfde voeding. Als basis een goed zaadmengsel, aangevuld met groente en fruit, grit en water. Groente en fruit kun je uit de supermarkt halen, water komt uit de kraan. Hieronder een zaadmengsel per vogelsoort.

Zit je vogel ergens tussenin, dan kun je best de twee voedingen mengen.

Buiten een zaadmengsel bestaan er ook pellets. Dit zou een compleet voeding moeten zijn voor de vogels, al is het best om nog minstens 10-20% andere voeding bij te geven zodat de kliermaag niet stil valt. Dit kan bijvoorbeeld door 1-2 dagen per week alleen zaad te geven.

Pellets kun je in je dierenwinkel vinden of online.

3. Voeding supplementen

Voeding supplementen is minder belangrijk dan voeding. Dit houd in: voedsel zoals snacks, vitaminen,…

Fruitcups:

Trosgierst:

Calcium zitstok:

4. Speelgoed

Elke vogel heeft afleiding nodig, spelen is een zeer goede afleiding om verveling te voorkomen.

5. Speelboom

Een speelboom is een constructie waar de vogel kan spelen als hij uit zijn kooi is. Belangrijk is dat er genoeg speelgoed aan hangt. Je kunt zelf eentje maken of een kant-klare oplossing kopen zoals hieronder:

6. Opslag plaats

Enkel dozen voor het bewaren van voeding, speelgoed, … kan zeker geen kwaad. Hieronder enkele voorbeelden:

7. Vervoerskooi

Uw vogel zal moeten vervoer worden. En niet alleen bij aankoop, maar ook bij een bezoek aan de dierenarts. Of wie weet neem je je vogel niet mee op autovakantie.

8. Harnas

Aan harnas is een soort leiband voor de vogel waarmee het mogelijk is om met uw vogel te gaan wandelen. Een harnas dient enkel als beveiliging dat de vogel niet kan gaan vliegen. Het is dus niet de bedoeling dat je de vogel laat opvliegen. Tenzij de afstand niet te ver is zodat de touw niet gespannen is.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *