Zwartkop caique, de clown onder de papegaaien

Ouders en jonge zwartkop caique

De zwartkop caique staat bekend als de clown onder de papegaaien. Caique’s zijn geliefd bij vogelliefhebbers voor hun open karakter. Ook het vermogen om mensen aan het lachen te brengen met hun speelse capriolen. De juiste manier om caique uit te spreken is “kai-eke”, dus niet vragen naar “cake” in een vogel winkel want dan zouden ze je naar de dichtstbijzijnde bakker kunnen sturen 😉 .

Als de Grijze roodstaart de intellectueel van de vogel gemeenschap is, en de ara het show-beest is, dan is de caique de clown. Deze middelgrote onheil maker zal je dus makkelijk aan het lachen brengen.

Soorten Caique’s

Een zwartkop caique heeft als bijzondere kenmerk hun wat wollige bevedering. Ze komen in grote aantallen voor in hun natuurlijke leefomgeving,  het Amazone gebied. Bij de caique’s worden 2 soorten onderscheiden, te weten:

  • Pionites melanocephala melanocephalaZwartkop caique
  • Pionites leucogaster leucogaster Roestkop caique

Bij deze soort wordt nog een ondersoort onderscheiden, namelijk de Pionites melanocephala pallida. Het verschil tussen beide vogels is dat bij de Pionites melanocephala pallida alle oranje gekleurde delen geel zijn.

zwartkop caique

Verspreiding

De zwartkop caique komt voor in het zuid-oosten van Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en een groot deel van Brazilië.

De ondersoort  Pionites melanocephala pallida heeft zijn verspreidingsgebied in Zuid Colombia, zuidwaarts tot Noordoost Peru en Oost-Equador.

Uiterlijk van een Zwartkop Caique

Zowel de zwartkop caique als de ondersoort zijn 23 cm groot. Er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop. Daarom is de enige manier om zekerheid te hebben over het geslacht, een endoscopisch- of DNA onderzoek.

Karakter van een Zwartkop Caique papegaai

Afgezien van de opvallende verschijning van caique’s, is haar persoonlijkheid de voornaamste reden voor de stijging in populariteit. Caique eigenaren zijn enthousiast over deze kranige, actieve kleine komiek. De meeste vogel eigenaren zullen weten dat ze de goede en de slechte eigenschappen zullen moeten aanvaarden van uw vogel. De caique is een prachtig huisdier, maar is niet perfect. Ze kunnen koppig en zeer eigenzinnig zijn. Maar ze zijn zo schattig, dat het moeilijk is om over ze te klagen. Wees waakzaam op uw caique als er andere vogels in huis zijn. Ze staan beken om vogel-naar-vogel agressie en het kan zijn dat er zorgen moeten genomen worden om de andere vogels niet te verwonden.

Speelgoed is een hoofdbestandsdeel van het energie-dieet van de caique’s. Caiques zijn altijd bezig met hun geliefd speelgoed, vooral speelgoed dat gesloopt kan worden.

Caiques worden ook wel eens de clowns onder de vogels genoemd. Dit geeft al aan dat er veel plezier aan deze vogels te beleven is. Het zijn geen grote vliegers maar eerder acrobaten die vooral springen, klimmen en klauteren. Het zijn zeer nieuwsgierige vogels, waardoor ze makkelijker naar hun verzorger trekken en dus tam kunnen worden. Door hun speels karakter is het aangeraden om speelgoed te geven aan je zwartkop caique. Een nadeel aan caiques is dat ze een nogal redelijk scherp geluid kunnen maken.

Een caique zijn karakter is samengevat zeer speels.

Choosing a Pet Bird - Caique Parrot...
Choosing a Pet Bird - Caique Parrot Review

Caiques zijn heel makkelijk tam te maken. Ze zullen echte maatjes worden met hun eigenaar. Je zult er echter wel veel tijd moeten insteken, net zoals bij andere soorten vogels. Papegaaien hebben elke dag aandacht nodig

Deze ondeugende en slimme vogels hebben een consequent aanpak nodig, ookal omdat ze zo ontzettend bewegelijk zijn. Nee is dus echt nee. Laat je soms iets toe en soms niet, zullen al snel de baas proberen te zijn over jou.

Huisvesting

De volière dient minimaal 2 meter lang te zijn en 90 cm breed en 90 cm hoog. De vogels dienen over een vorstvrij verblijf te kunnen beschikken. Best is dat de temperatuur niet onder 10 °C daalt.

De vogels kagen graag aan hout, dus kun je best een volière maken van metaal of aluminium.

Welke kooi voor caique?

Wij vinden dat je als minimale afmetingen voor een hok 100 breed × 80 hoog × 60 diep (cm) het beste kan aanhouden. Een Caique is niet een echte vlieger, maar klimt wel erg graag. Zorg altijd dat de tralieafstand minimaal 2 cm en maximaal 2,5 cm is!

Voeding

Als basis voldoet een licht papegaaien mengsel zoals bvb Witte molen Papegaai Premium. Daarnaast mag verschillende soorten fruit (appel, sinaasappel, banaan, kiwi, pruimen, vijgen,…) en verschillende soorten groenten (sla, spinazie, andijvie, wortelen, vogelmuur, brocoli) niet ontbreken. Af en toe een verse wilgen tak of fruitboom tak kan zeker geen kwaad, zeker niet om ze in broedstemming te krijgen. Daarnaast hebben ze ook grit, mineralen, kalk en water nodig.

Zwartkop caiques kweken

De vogels dienen het heel jaar door hun nestkast te hebben omdat ze erin slapen. Mijn nestblok heeft een bodemoppervlak van 22*22cm en is 40 cm hoog. De blok is L-vormig en is dus boven groter dan beneden. Als nestmateriaal geef ik hennep strooisel of houtkrullen en leg hier extra wilgen takken in. Bij mij broeden ze tussen maart en mei. De pop legt 3-5 eieren en worden bijna een maand bebroed (28 dagen), er is zelfs eens een jong uit het ei gekropen na 35 dagen. In het begin verzorgt de pop de jongen alleen, na enkel weken helpt de man. Na 9-10 weken vliegen ze uit de nestblok. Daarna worden ze nog 3 weken bijgevoerd door de ouders. Let er wel op dat een zwartkop caique broedrijp is op de leeftijd van 4-6 jaar, je zou niet de eerste beginner zijn die een koppel wegdoet na 3-4 jaar omdat ze nog niet gekweekt hebben.

Zwartkop Caique kopen

Soms heb ik een zwartkop caique te koop. Dit zijn dan jonge eigen kweek vogels. Voor beschikbaarheid neem contact op. Ook op 2dehands (caique) kunt u er eentje vinden

Wat is de prijs van een zwartkop caique?

De prijs van een zwartkop caique ligt tussen € 350 en € 600. Het verschil in prijs hangt af of dat u een tamme vogel (handopfok) wenst of natuurbroed.

Een natuurbroed vogel kost 350 €. Als hij moet tam gemaakt worden moet hij uit de nest gehaald worden en met de hand verder  groot gebracht worden. Hier kruipen heel veel uren in en daarom is een handopfok vogel dus ook duurder, namelijk € 500 tot € 600. Wenst u hem zelf met de hand groot te brengen kost een baby zwartkop caique ook € 350

Waar een caique kopen?

Als je kunt kiezen tussen fokker of handelaar, ga dan maar voor een zwartkop caique kweker. Waarom zal ik je vertellen. Bij een handelaar zitten veel vogels, dit verhoogt de kans op ziektes en infecties. Als kweker doe je een vogel ook enkel naar een handelaar als het moet en je de vogel niet wilt verkopen op jouw naam. Bijvoorbeeld vogels die niet willen kweken of vogels die niet echt tam zijn, zullen gemakkelijker naar de winkel gedaan worden.

Caique leeftijd

Een zwartkop caique kan bij goede verzorging een leeftijd van 20 tot 30 jaar bereiken. Natuurlijk het is iets levend en kan dus vroeger sterven en ook een paar jaar later.

Kunnen caiques praten?

Ja, sommige caiques kunnen praten. Dit zal nooit niet spectaculair veel zijn. Zo kun je zegt mijn zwartkop caique zijn naam, al is het niet heel verstaanbaar.

Wat vele caiques wel heel goed kunnen is fluiten. Ze kunnen ook van alle geluiden nadoen. Enkele voorbeelden zijn de telefoon, piepen van keukentoestellen, melodietjes, …

Caique die schreeuwt

Al vind ik dat een caique niet echt luidruchtig is zijn er uitzonderingen natuurlijk. Wat ik niet luidruchtig vind zal een andere persoon misschien als luidruchtig vinden.

Ze zijn in ieder geval minder luidruchtiger dan een ara, kaketoe of amazone. Maar wel een stuk luidruchtige als een grasparkiet of valkparkiet.

Het extreem luidruchtig zijn heeft dikwijls te maken met een verkeerde opvoeding. Wenst u dit te corrigeren, dan is het verstandig om een papegaaien gedrag deskundige in te huren. Dit is belangrijk omdat je die slechte gewoonte natuurlijk niet terug op de verkeerde manier wilt afleren. Dit kun je je niet permitteren.

Help, mijn caique begint te bijten

Als caiques in de rui is of broedrijp wordt, dan kan het zijn dat ze agressiever naar hun eigenaar worden. Dit is tijdelijk en levert dus geen probleem op.

Je mag natuurlijk het vertrouwen tussen jullie beide niet verliezen. Straf je caique NOOIT fysiek.

Hoeveel weegt een zwartkop caique?

Een gezonde zwartkop caique moet tussen 130 en 150 gram wegen. Witbuik caiques wegen dikwijls meer, die wegen tussen 140 en 180 gram. Ze hebben een gemiddelde lengte van 23 centimeters

Kunnen caiques overweg met andere vogels?

Hangt er van welke soort vogels. Meestal kunnen ze wel overweg met soortgenoten, al is dit niet bij alle caiques het geval. Als je 2 caiques wilt, zul je ze langzaam aan elkaar moeten laten wennen.

Met andere soorten vogels kan het alle kanten op. Een caique is nogal een ruwe vogel naar andere vogels toe. Ze staan er ook om bekend agressief te zijn. Misschien kun je ze ook opdringend speels noemen waarmee niet elke andere vogel mee om kan.

Verschillende vogelsoorten houd je best in aparte kooien. Wil je ze toch samen houden dan zul je moeten uitproberen of het lukt.

Wat is hairsurfing en bodysurfing?

Dit zijn begrippen die over het Engels zijn overgenomen. Vandaar maar eerst een filmpje erover.

Hairsurfing doen de meeste caiques heel graag. Zoals je ziet begint je caique dan aan je haar te trekken en erin te hangen. Je haar staat nadien alle kanten op, maar je caique heeft veel plezier gehad.

Bodysurfing is bijna hetzelfde, maar dan zitten ze meestal op je lichaam. Hij laat zich dan vanop je schouder tegen je lichaam vallen. En ze gaan dan als een wilde met hun snavel heen en weer over je kleding. Ze kunnen dit ook vanaf je arm doen.

Welk geslacht neem ik best?

Eigenlijk maakt het niet uit. Een pop kan zich aan een man of een vrouw binden. Voor een mannelijke caique geld hetzelfde.

De meeste caiques zijn handelbaar voor iedereen binnen een gezin. Al zal hij een voorkeur naar één iemand in het gezin hebben. Dat is meestal diegene die hem het meeste aandacht geeft.

Belangrijk is dat je een caique eerst goed opvoedt. Je moet consequent en streng opvoeden. Je moet duidelijk aangeven dat jij de baas bent. Lukt de opvoeding niet, kun je een papegaaien cursus aanschaffen.

Kan een caique om met bezoekers of vreemden?

De meeste jonge caique kunnen goed overweg met iedereen. Als ze ouder worden, dan kunnen er problemen vormen. Door goede opvoeding zal dit beteren.

Zijn caiques aanhankelijk?

Caiques staan ​​bekend om de sterke banden die ze met mensen kunnen vormen. Ze houden van aandacht. Ze kunnen heel aanhankelijk zijn en genieten van het spelen met een menselijke metgezel of gewoon bij hen zitten. … Als huisdieren doen caiques het meestal goed alleen of in paren, maar pas op dat u een caique niet met een andere soort kooit.

Hoeveel aandacht hebben caiques nodig?

Dagelijkse training kan in sessies van 20 minuten , met 1 uur ertussen. Caiques zijn geen goede papegaaien voor beginners omdat ze vatbaar zijn voor territorialiteit en jaloezie. Ze zijn echter lonende huisdieren en metgezellen vanwege hun aanhankelijke, vrolijke karakter.

Zijn caiques agressief?

Caiques bijten niet altijd door agressie. Als uw vogel bijt tijdens het spelen of hanteren, kan hij spelen of zichzelf proberen te balanceren op uw hand. Haal je hand weg en geef je caique iets als een stuk speelgoed of een lange stok om in plaats daarvan te bijten.

Tom

Ik ben Tom en hou ontzettend veel van vogels kweken. Ik wil zoveel mogelijk mensen inlichten over de vogel hobby en daarom deze blog.

Recent Posts