+32478228480

De zwartkop caique staat bekend als de clown onder de papegaaien. Caique’s zijn geliefd bij vogelliefhebbers voor hun open karakter. Ook het vermogen om mensen aan het lachen te brengen met hun speelse capriolen. De juiste manier om caique uit te spreken is “kai-eke”, dus niet vragen naar “cake” in een vogel winkel want dan zouden ze je naar de dichtstbijzijnde bakker kunnen sturen 😉 .

Als de Grijze roodstaart de intellectueel van de vogel gemeenschap is, en de ara het show-beest is, dan is de caique de clown. Deze middelgrote onheil maker zal je dus makkelijk aan het lachen brengen.

Soorten Caique’s

Een zwartkop caique heeft als bijzondere kenmerk hun wat wollige bevedering. Ze komen in grote aantallen voor in hun natuurlijke leefomgeving,  het Amazone gebied. Bij de caique’s worden 2 soorten onderscheiden, te weten:


Wilt u een perfecte relatie met uw vogel?
Leer hoe u moet reageren op het gedrag van uw vogel met deze BirdBox, echt de moeite!


  • Pionites melanocephala melanocephalaZwartkop caique

  • Pionites leucogaster leucogaster Roestkop caique

Bij deze soort wordt nog een ondersoort onderscheiden, namelijk de Pionites melanocephala pallida. Het verschil tussen beide vogels is dat bij de Pionites melanocephala pallida alle oranje gekleurde delen geel zijn.

zwartkop caique

Verspreiding

De zwartkop caique komt voor in het zuid-oosten van Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en een groot deel van Brazilië.

De ondersoort  Pionites melanocephala pallida heeft zijn verspreidingsgebied in Zuid Colombia, zuidwaarts tot Noordoost Peru en Oost-Equador.

Uiterlijk van een Zwartkop Caique

Zowel de zwartkop caique als de ondersoort zijn 23 cm groot. Er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop. Daarom is de enige manier om zekerheid te hebben over het geslacht, een endoscopisch- of DNA onderzoek.

Karakter van een Zwartkop Caique papegaai

Afgezien van de opvallende verschijning van caique’s, is haar persoonlijkheid de voornaamste reden voor de stijging in populariteit. Caique eigenaren zijn enthousiast over deze kranige, actieve kleine komiek. De meeste vogel eigenaren zullen weten dat ze de goede en de slechte eigenschappen zullen moeten aanvaarden van uw vogel. De caique is een prachtig huisdier, maar is niet perfect. Ze kunnen koppig en zeer eigenzinnig zijn. Maar ze zijn zo schattig, dat het moeilijk is om over ze te klagen. Wees waakzaam op uw caique als er andere vogels in huis zijn. Ze staan beken om vogel-naar-vogel agressie en het kan zijn dat er zorgen moeten genomen worden om de andere vogels niet te verwonden.

Speelgoed is een hoofdbestandsdeel van het energie-dieet van de caique’s. Caiques zijn altijd bezig met hun geliefd speelgoed, vooral speelgoed dat gesloopt kan worden.

Caiques worden ook wel eens de clowns onder de vogels genoemd. Dit geeft al aan dat er veel plezier aan deze vogels te beleven is. Het zijn geen grote vliegers maar eerder acrobaten die vooral springen, klimmen en klauteren. Het zijn zeer nieuwsgierige vogels, waardoor ze makkelijker naar hun verzorger trekken en dus tam kunnen worden. Door hun speels karakter is het aangeraden om speelgoed te geven aan je zwartkop caique. Een nadeel aan caiques is dat ze een nogal redelijk scherp geluid kunnen maken.

Een caique zijn karakter is samengevat zeer speels.

Huisvesting

De volière dient minimaal 2 meter lang te zijn en 90 cm breed en 90 cm hoog. De vogels dienen over een vorstvrij verblijf te kunnen beschikken. Best is dat de temperatuur niet onder 10 °C daalt.

Voeding

Als basis voldoet een licht papegaaien mengsel zoals bvb Witte molen Papegaai Premium. Daarnaast mag verschillende soorten fruit (appel, sinaasappel, banaan, kiwi, pruimen, vijgen,…) en verschillende soorten groenten (sla, spinazie, andijvie, wortelen, vogelmuur, brocoli) niet ontbreken. Af en toe een verse wilgen tak of fruitboom tak kan zeker geen kwaad, zeker niet om ze in broedstemming te krijgen. Daarnaast hebben ze ook grit, mineralen, kalk en water nodig.

Zwartkop caiques kweken

De vogels dienen het heel jaar door hun nestkast te hebben omdat ze erin slapen. Mijn nestblok heeft een bodemoppervlak van 22*22cm en is 40 cm hoog. De blok is L-vormig en is dus boven groter dan beneden. Als nestmateriaal geef ik hennep strooisel of houtkrullen en leg hier extra wilgen takken in. Bij mij broeden ze tussen maart en mei. De pop legt 3-5 eieren en worden bijna een maand bebroed (28 dagen), er is zelfs eens een jong uit het ei gekropen na 35 dagen. In het begin verzorgt de pop de jongen alleen, na enkel weken helpt de man. Na 9-10 weken vliegen ze uit de nestblok. Daarna worden ze nog 3 weken bijgevoerd door de ouders. Let er wel op dat een zwartkop caique broedrijp is op de leeftijd van 4-6 jaar, je zou niet de eerste beginner zijn die een koppel wegdoet na 3-4 jaar omdat ze nog niet gekweekt hebben.

Zwartkop Caique kopen

Soms heb ik een zwartkop caique te koop. Dit zijn dan jonge eigen kweek vogels. Voor beschikbaarheid neem contact op. Ook op 2dehands (caique) kunt u er eentje vinden

Wat is de prijs van een zwartkop caique?

De prijs van een zwartkop caique ligt tussen € 350 en € 600. Het verschil in prijs hangt af of dat u een tamme vogel (handopfok) wenst of natuurbroed. Een natuurbroed vogel kost 350 €. Als hij moet tam gemaakt worden moet hij uit de nest gehaald worden en met de hand verder  groot gebracht worden. Hier kruipen heel veel uren in en daarom is een handopfok vogel dus ook duurder, namelijk € 500 tot € 600. Wenst u hem zelf met de hand groot te brengen kost een baby zwartkop caique ook € 350

Waar een caique kopen?

Als je kunt kiezen tussen fokker of handelaar, ga dan maar voor een zwartkop caique kweker. Waarom zal ik je vertellen. Bij een handelaar zitten veel vogels, dit verhoogt de kans op ziektes en infecties. Als kweker doe je een vogel ook enkel naar een handelaar als het moet en je de vogel niet wilt verkopen op jouw naam. Bijvoorbeeld vogels die niet willen kweken of vogels die niet echt tam zijn, zullen gemakkelijker naar de winkel gedaan worden.

Caique leeftijd

Een zwartkop caique kan bij goede verzorging een leeftijd van 30 jaar bereiken. Natuurlijk het is iets levend en kan dus vroeger sterven en ook een paar jaar later.