Ouders en jonge zwartkop caique
|

Zwartkop caique, de clown onder de papegaaien

De zwartkop caique staat bekend als de clown onder de papegaaien. Caique’s zijn geliefd bij vogelliefhebbers voor hun open karakter. Ook het vermogen om mensen aan het lachen te brengen met hun speelse capriolen. De juiste manier om caique uit te spreken is “kai-eke”, dus niet vragen naar “cake” in een vogel winkel want dan zouden ze je naar de dichtstbijzijnde bakker kunnen sturen ;-) .

Als de Grijze roodstaart de intellectueel van de vogel gemeenschap is, en de ara het show-beest is, dan is de caique de clown. Deze middelgrote onheil maker zal je dus makkelijk aan het lachen brengen.

Soorten Caique’s

Een zwartkop caique heeft als bijzondere kenmerk hun wat wollige bevedering. Ze komen in grote aantallen voor in hun natuurlijke leefomgeving,  het Amazone gebied. Bij de caique’s worden 2 soorten onderscheiden, te weten:

 • Pionites melanocephala melanocephalaZwartkop caique
 • Pionites leucogaster leucogaster Roestkop caique

Bij deze soort wordt nog een ondersoort onderscheiden, namelijk de Pionites melanocephala pallida. Het verschil tussen beide vogels is dat bij de Pionites melanocephala pallida alle oranje gekleurde delen geel zijn.

zwartkop caique

Verspreiding

De zwartkop caique komt voor in het zuid-oosten van Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en een groot deel van Brazilië.

De ondersoort  Pionites melanocephala pallida heeft zijn verspreidingsgebied in Zuid Colombia, zuidwaarts tot Noordoost Peru en Oost-Equador.

Uiterlijk van een Zwartkop Caique

Zowel de zwartkop caique als de ondersoort zijn 23 cm groot. Er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop. Daarom is de enige manier om zekerheid te hebben over het geslacht, een endoscopisch- of DNA onderzoek.

Karakter van een Zwartkop Caique papegaai

Afgezien van de opvallende verschijning van caique’s, is haar persoonlijkheid de voornaamste reden voor de stijging in populariteit. Caique eigenaren zijn enthousiast over deze kranige, actieve kleine komiek. De meeste vogel eigenaren zullen weten dat ze de goede en de slechte eigenschappen zullen moeten aanvaarden van uw vogel. De caique is een prachtig huisdier, maar is niet perfect. Ze kunnen koppig en zeer eigenzinnig zijn. Maar ze zijn zo schattig, dat het moeilijk is om over ze te klagen. Wees waakzaam op uw caique als er andere vogels in huis zijn. Ze staan beken om vogel-naar-vogel agressie en het kan zijn dat er zorgen moeten genomen worden om de andere vogels niet te verwonden.

[content-egg-block template=offers_list next=4]

Speelgoed is een hoofdbestandsdeel van het energie-dieet van de caique’s. Caiques zijn altijd bezig met hun geliefd speelgoed, vooral speelgoed dat gesloopt kan worden.

Caiques worden ook wel eens de clowns onder de vogels genoemd. Dit geeft al aan dat er veel plezier aan deze vogels te beleven is. Het zijn geen grote vliegers maar eerder acrobaten die vooral springen, klimmen en klauteren. Het zijn zeer nieuwsgierige vogels, waardoor ze makkelijker naar hun verzorger trekken en dus tam kunnen worden. Door hun speels karakter is het aangeraden om speelgoed te geven aan je zwartkop caique. Een nadeel aan caiques is dat ze een nogal redelijk scherp geluid kunnen maken.

Een caique zijn karakter is samengevat zeer speels.

Caiques zijn heel makkelijk tam te maken. Ze zullen echte maatjes worden met hun eigenaar. Je zult er echter wel veel tijd moeten insteken, net zoals bij andere soorten vogels. Papegaaien hebben elke dag aandacht nodig

Deze ondeugende en slimme vogels hebben een consequent aanpak nodig, ookal omdat ze zo ontzettend bewegelijk zijn. Nee is dus echt nee. Laat je soms iets toe en soms niet, zullen al snel de baas proberen te zijn over jou.

Huisvesting

De volière dient minimaal 2 meter lang te zijn en 90 cm breed en 90 cm hoog. De vogels dienen over een vorstvrij verblijf te kunnen beschikken. Best is dat de temperatuur niet onder 10 °C daalt.

De vogels kagen graag aan hout, dus kun je best een volière maken van metaal of aluminium.

Welke kooi voor caique?

Wij vinden dat je als minimale afmetingen voor een hok 100 breed × 80 hoog × 60 diep (cm) het beste kan aanhouden. Een Caique is niet een echte vlieger, maar klimt wel erg graag. Zorg altijd dat de tralieafstand minimaal 2 cm en maximaal 2,5 cm is!

Voeding

Als basis voldoet een licht papegaaien mengsel zoals bvb Witte molen Papegaai Premium. Daarnaast mag verschillende soorten fruit (appel, sinaasappel, banaan, kiwi, pruimen, vijgen,…) en verschillende soorten groenten (sla, spinazie, andijvie, wortelen, vogelmuur, brocoli) niet ontbreken. Af en toe een verse wilgen tak of fruitboom tak kan zeker geen kwaad, zeker niet om ze in broedstemming te krijgen. Daarnaast hebben ze ook grit, mineralen, kalk en water nodig.

Zwartkop caiques kweken

De vogels dienen het heel jaar door hun nestkast te hebben omdat ze erin slapen. Mijn nestblok heeft een bodemoppervlak van 22*22cm en is 40 cm hoog. De blok is L-vormig en is dus boven groter dan beneden. Als nestmateriaal geef ik hennep strooisel of houtkrullen en leg hier extra wilgen takken in. Bij mij broeden ze tussen maart en mei. De pop legt 3-5 eieren en worden bijna een maand bebroed (28 dagen), er is zelfs eens een jong uit het ei gekropen na 35 dagen. In het begin verzorgt de pop de jongen alleen, na enkel weken helpt de man. Na 9-10 weken vliegen ze uit de nestblok. Daarna worden ze nog 3 weken bijgevoerd door de ouders. Let er wel op dat een zwartkop caique broedrijp is op de leeftijd van 4-6 jaar, je zou niet de eerste beginner zijn die een koppel wegdoet na 3-4 jaar omdat ze nog niet gekweekt hebben.

Zwartkop Caique kopen

[content-egg-block template=offers_list next=4]

Soms heb ik een zwartkop caique te koop. Dit zijn dan jonge eigen kweek vogels. Voor beschikbaarheid neem contact op. Ook op 2dehands (caique) kunt u er eentje vinden

Wat is de prijs van een zwartkop caique?

De prijs van een zwartkop caique ligt tussen € 350 en € 600. Het verschil in prijs hangt af of dat u een tamme vogel (handopfok) wenst of natuurbroed.

Een natuurbroed vogel kost 350 €. Als hij moet tam gemaakt worden moet hij uit de nest gehaald worden en met de hand verder  groot gebracht worden. Hier kruipen heel veel uren in en daarom is een handopfok vogel dus ook duurder, namelijk € 500 tot € 600. Wenst u hem zelf met de hand groot te brengen kost een baby zwartkop caique ook € 350

Waar een caique kopen?

Als je kunt kiezen tussen fokker of handelaar, ga dan maar voor een zwartkop caique kweker. Waarom zal ik je vertellen. Bij een handelaar zitten veel vogels, dit verhoogt de kans op ziektes en infecties. Als kweker doe je een vogel ook enkel naar een handelaar als het moet en je de vogel niet wilt verkopen op jouw naam. Bijvoorbeeld vogels die niet willen kweken of vogels die niet echt tam zijn, zullen gemakkelijker naar de winkel gedaan worden.

Caique leeftijd

Een zwartkop caique kan bij goede verzorging een leeftijd van 20 tot 30 jaar bereiken. Natuurlijk het is iets levend en kan dus vroeger sterven en ook een paar jaar later.

Kunnen caiques praten?

Ja, sommige caiques kunnen praten. Dit zal nooit niet spectaculair veel zijn. Zo kun je zegt mijn zwartkop caique zijn naam, al is het niet heel verstaanbaar.

Wat vele caiques wel heel goed kunnen is fluiten. Ze kunnen ook van alle geluiden nadoen. Enkele voorbeelden zijn de telefoon, piepen van keukentoestellen, melodietjes, …

Caique die schreeuwt

Al vind ik dat een caique niet echt luidruchtig is zijn er uitzonderingen natuurlijk. Wat ik niet luidruchtig vind zal een andere persoon misschien als luidruchtig vinden.

Ze zijn in ieder geval minder luidruchtiger dan een ara, kaketoe of amazone. Maar wel een stuk luidruchtige als een grasparkiet of valkparkiet.

Het extreem luidruchtig zijn heeft dikwijls te maken met een verkeerde opvoeding. Wenst u dit te corrigeren, dan is het verstandig om een papegaaien gedrag deskundige in te huren. Dit is belangrijk omdat je die slechte gewoonte natuurlijk niet terug op de verkeerde manier wilt afleren. Dit kun je je niet permitteren.

[content-egg-block template=offers_list next=4]

Help, mijn caique begint te bijten

Als caiques in de rui is of broedrijp wordt, dan kan het zijn dat ze agressiever naar hun eigenaar worden. Dit is tijdelijk en levert dus geen probleem op.

Je mag natuurlijk het vertrouwen tussen jullie beide niet verliezen. Straf je caique NOOIT fysiek.

Hoeveel weegt een zwartkop caique?

Een gezonde zwartkop caique moet tussen 130 en 150 gram wegen. Witbuik caiques wegen dikwijls meer, die wegen tussen 140 en 180 gram. Ze hebben een gemiddelde lengte van 23 centimeters

Kunnen caiques overweg met andere vogels?

Hangt er van welke soort vogels. Meestal kunnen ze wel overweg met soortgenoten, al is dit niet bij alle caiques het geval. Als je 2 caiques wilt, zul je ze langzaam aan elkaar moeten laten wennen.

Met andere soorten vogels kan het alle kanten op. Een caique is nogal een ruwe vogel naar andere vogels toe. Ze staan er ook om bekend agressief te zijn. Misschien kun je ze ook opdringend speels noemen waarmee niet elke andere vogel mee om kan.

Verschillende vogelsoorten houd je best in aparte kooien. Wil je ze toch samen houden dan zul je moeten uitproberen of het lukt.

Wat is hairsurfing en bodysurfing?

Dit zijn begrippen die over het Engels zijn overgenomen. Vandaar maar eerst een filmpje erover.

Hairsurfing doen de meeste caiques heel graag. Zoals je ziet begint je caique dan aan je haar te trekken en erin te hangen. Je haar staat nadien alle kanten op, maar je caique heeft veel plezier gehad.

Bodysurfing is bijna hetzelfde, maar dan zitten ze meestal op je lichaam. Hij laat zich dan vanop je schouder tegen je lichaam vallen. En ze gaan dan als een wilde met hun snavel heen en weer over je kleding. Ze kunnen dit ook vanaf je arm doen.

Welk geslacht neem ik best?

Eigenlijk maakt het niet uit. Een pop kan zich aan een man of een vrouw binden. Voor een mannelijke caique geld hetzelfde.

De meeste caiques zijn handelbaar voor iedereen binnen een gezin. Al zal hij een voorkeur naar één iemand in het gezin hebben. Dat is meestal diegene die hem het meeste aandacht geeft.

Belangrijk is dat je een caique eerst goed opvoedt. Je moet consequent en streng opvoeden. Je moet duidelijk aangeven dat jij de baas bent. Lukt de opvoeding niet, kun je een papegaaien cursus aanschaffen.

Kan een caique om met bezoekers of vreemden?

De meeste jonge caique kunnen goed overweg met iedereen. Als ze ouder worden, dan kunnen er problemen vormen. Door goede opvoeding zal dit beteren.

Zijn caiques aanhankelijk?

Caiques staan ​​bekend om de sterke banden die ze met mensen kunnen vormen. Ze houden van aandacht. Ze kunnen heel aanhankelijk zijn en genieten van het spelen met een menselijke metgezel of gewoon bij hen zitten. … Als huisdieren doen caiques het meestal goed alleen of in paren, maar pas op dat u een caique niet met een andere soort kooit.

Hoeveel aandacht hebben caiques nodig?

Dagelijkse training kan in sessies van 20 minuten , met 1 uur ertussen. Caiques zijn geen goede papegaaien voor beginners omdat ze vatbaar zijn voor territorialiteit en jaloezie. Ze zijn echter lonende huisdieren en metgezellen vanwege hun aanhankelijke, vrolijke karakter.

Zijn caiques agressief?

Caiques bijten niet altijd door agressie. Als uw vogel bijt tijdens het spelen of hanteren, kan hij spelen of zichzelf proberen te balanceren op uw hand. Haal je hand weg en geef je caique iets als een stuk speelgoed of een lange stok om in plaats daarvan te bijten.

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Beste , graag deze vraag , een klein jaar geleden kocht mijn dochter een zwartkop caique ter vervanging van haar tamme kerkuil die we kwijt geraakt zijn . Ze had opzoeking gedaan op het net en heel veel positiefs gelezen over deze kleine clown ( en ook veel filmpjes bekeken ) Het vogeltje moest nog gevoederd worden met Nutri Bird ( om de 4 uren ) Een 3 tal dagen gebeurde dit met een spuitje , hierna at hij al uit een potje zijn papje op . Daar ik met brugpensioen bij was ik heel veel van ” dienst ” zeker als mijn vrouw en dochter gaan werken waren . De overgang naar het eten van zaadjes verliep ook vrij goed en het diertje beantwoorde aan alle verwachtingen , ik kan al een boek schrijven over mijn grote kleine vriend . Hij is lief tegen alle gezinsleden maar allicht omdat ik de ganse dag bij hem ben ben ik toch diegene waar hij het liefst bij is , s’ morgens gaat zijn kooi open en vanaf dan vind je hem waar ik ben , als hij me efkens niet ziet begint hij te fluiten , zelfs naar de badkamer en het toilet gaat hij mee , ook in de auto en als we een terrasje gaan doen ( tijdens de zomer maanden was hij erbij , naar het clublokaal van mijn aquariumklub , hij gaat mee . ’s avonds zit hij bij ons naar tv te kijken , mocht ik hem zelf niet in zijn kooi steken , hij zou bij mij slapen , toont ook zijn liefde , ” kusjes ” geven en dat op en neer gaan met zijn kopje ( mijn schoonmoeder heeft nog een grijze roodstaart gehad en deze deed dat ook en haalde zo eten naar boven om het te geven aan mij )
  Kortom , het diertje is enorm aan mij gehecht ( en ik aan hem ) maar het blijft de vogel van mijn dochter natuurlijk , nu spreekt zij van te gaan samenwonen met haar vriend , Limbo zal ze meenemen , mijn vraag nu , hij zal daar veel meer alleen zijn , want zij werken beiden in ploegenstelsel dan nog ( mijn dochter is verpleegkundige ) en ik ben bang dat hij me gaat missen en enorm gaat treuren, nu heb ik gelezen dat het soms zo ver gaat dat ze weigeren te eten met alle gevolgen van dien ( volledig wegkwijnen met de dood tot gevolg ) kan dit ? en hoe kan dit eventueel voorkomen worden ? Mvg Dirk

  1. hier heb ik weinig ervaring mee. ik heb wel een koppel gehad van +- 20 jaar oud, toen eentje stierf was de partner ook enkele dagen later dood. natuurlijk is dat koppel misschien al 20 jaar samen. ik kan eigenlijk niet ja of nee zeggen want net als iedere mens het verlies van een goede vriend anders verwerkt, zal elke vogel dat anders verwerken. het is nu wel geen sterfgeval, maar haalde dat maar boven ter vergelijking

  2. Ik ben al een tijdje op zoek naar zo een vogeltje… Ik weet niet waar ik moet zoeken.. Kan geen auto rijden en zou in west vlaanderen moeten zijn. Kun je me helpen

 2. Hallo ik heb een zwartkopje dat ik zelf nog papje gaf ongeveer 14dagen . Nu is hij een jaartje oud en zoek ik een rostkopje . De zwartkop was indd 200€ . Graag reactie voor een rostkopje nog zelf groot te brengen . Aan dezelfde prijs.

  1. Hallo,
   Ik kweek geen roestkop caique’s. En voor er eentje te vinden een 200 euro zal deze moment zeer moeilijk zijn. De prijs van caiques is omhoog gegaan, een zwartkop caique raakt nu makkelijk verkocht aan +-300 euro. Roestkop caiques waren vroeger ook al duurder. Ik vermoed dat de huidige prijs van een roestkop ongeveer 400 euro zal zijn. En dit zijn nog hobby prijzen, een handelaar zal waarchijnlijk duurder zijn.

   mvg Tom

 3. Ik heb een roestkop. Geweldig beest. Af en toe gilt hij. Vooral s’morgens. Na het avondeten altijd spelen. De gekste kapriolen. Maar ik zou het erg leuk vinden als zij een keer bij mij in slaap zou vallen. Maar geen idee hoe ik dat voor elkaar zou krijgen. Iemand een tip?? Wat ik soms wel irritant vind dat is pikken op mijn vel van hand. Doet geen pijn maar moet ik dat afleren en hoe??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *